Zo voorkom je een voedselvergiftiging op vakantie

Wat is er nu irritanter dan een voedselvergiftiging oplopen tijdens je vakantie. De combinatie van warmte en een slechte hygiëne zijn de belangrijkste oorzaken van een voedselvergiftiging. Een voedselvergiftiging kun je feitelijk overal oplopen al is het risico in bepaalde landen wel groter. Ga daarom voorbereid op pad en maak gebruik van de tips uit dit artikel om het risico op een voedselvergiftiging te beperken. In dit artikel lees je:

 • Tips om een voedselvergiftiging te voorkomen
 • Wat een voedselvergiftiging en voedselinfectie is
 • Onderscheid voedselvergiftiging en voedselinfectie
 • Op welke manier je een voedselvergiftiging kunt herkennen
 • Op welke manier je het snelst van een voedselvergiftiging af komt
 • Meest voorkomende bacterie als oorzaak voor voedselvergiftiging

Tips om een voedselvergiftiging te voorkomen

Onderstaande tips hebben als doel de kans dat je een voedselvergiftiging oploopt zo klein mogelijk te maken. Helemaal uitsluiten dat je nooit meer een voedselvergiftiging oploopt is helaas onmogelijk.

Gebruik je gezonde verstand

Met gezond verstand kun je al veel problemen voorkomen. Ziet het restaurant er smerig en vies uit van de buiten- en binnenkant en heb je geen inzicht in de keuken dan is de kans vrij groot dat de keuken ook niet schoon is. Welke uitstraling heeft het personeel en zien ze er verzorgd uit. Is de vloer schoon en zijn de tafels gedekt en voorzien van schoon bestek? Werkt men met een open keuken en kun je zien hoe het eten klaargemaakt wordt of is het allemaal wat geheimzinnig. Vertrouw op je eerste indruk.

Vraag de lokale bevolking

Wil je weten waar je goed en veilig kunt eten dan is het beste advies nog wel om de lokale bevolking te vragen. Geven een aantal mensen jou hetzelfde adres door dan is de kans groot dat je er lekker en gezond kunt eten.

Pas op met voedingskraampjes

Op vakantie kom je vaak langs kraampjes waar allerlei voeding wordt aangeboden. Vaak ruikt het lekker en ziet het er ook lekker uit. Wat is er nu leuker dan voeding uit andere landen te proberen en lekker te smullen van al het culinairs dat het land te bieden heeft. Toch gaat het bij dergelijke kraampjes lang niet altijd goed met de hygiëne. Waar je op kunt letten is of er temperatuurmeters aanwezig zijn in de bakken waar het voedsel in ligt.

 • Voeding dat bederfelijk is moet koud bewaard worden. Temperatuur van de koeling moet dan op zo’n 4°C staan.
 • Voeding dat warm hoort te zijn moet ook warm (heet) opgediend worden. Lauwe voeding is gevaarlijk!
 • Let er op dat voeding niet in de zon ligt. Zonlicht stimuleert de aanmaak van bacteriën doordat voeding te warm kan worden.
 • Let er op dat voeding niet onafgedekt gepresenteerd ligt. Het niet afdekken van voeding kan er voor zorgen dat bacteriën overwaaien en is niet hygiënisch.
 • Let er op of het personeel hygiënisch werkt. Dragen ze mutsen over hun haar en gebruiken ze handschoenen als men eten pakt?
 • Liggen rauwe en klaargemaakte producten gescheiden?
 • Let er op of prullenbakken afgedekt zijn en dat er geen vuilnis of troep aanwezig is.
 • Voeding mag nooit op de grond staan.

Check review op internet

Tegenwoordig kun je over veel eetgelegenheden reviews lezen op het internet. Controleer deze reviews en bekijk het totaal beeld dat blijkt uit de recensies. Er zijn altijd wel een paar negatieve reacties te vinden. Dit hoeft niet te betekenen dat het een slecht restaurant is, echter is het totaalbeeld matig tot negatief dan zegt dit vaak wel wat over de kwaliteit van de voeding.

Ook kun je googlen op voedselvergiftiging in combinatie met de naam van de eetgelegenheid.

Verhitten van voeding vernietigt geen giftige stoffen

Soms denken mensen dat wanneer het eten maar warm genoeg wordt opgediend alle bacteriën er wel uit zijn. Het verhitten of koken van voeding vernietigd echter niet de aanwezige giftige stoffen. Dus ondanks het verhitten/koken van voeding kan nog steeds voedselvergiftiging optreden.

Wat is een voedselvergiftiging en voedselinfectie

Een voedselvergiftiging ontstaat als je voeding eet dat giftige stoffen bevat. Deze giftige stoffen worden veelal veroorzaakt door bacteriën of schimmels.

We spreken van een voedselinfectie als je voeding hebt gegeten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, virussen of parasieten.

Op welke manier je een voedselvergiftiging kunt herkennen

Voeding dat vergiftigd is kan er anders uitzien, anders ruiken en anders smaken. Het verradelijke is echter dat je niet altijd aan de buitenkant kunt zien, ruiken of proeven dat het eten besmet is. Een broodje kipfilé met saus kan best lekker smaken terwijl de kip wel besmet kan zijn.

Een voedselvergiftiging kun je herkennen aan een aantal klachten. De meest bekende klachten zijn koorts, ontlasting met bloed en/of slijm, buikkramp, misselijkheid, overgeven en diarree. Overigens kunnen deze klachten ook het gevolg zijn van andere oorzaken.

Op welke manier je het snelst van een voedselvergiftiging af komt

In de meeste gevallen is tijd het beste medicijn tegen een voedselvergiftiging. Toch is het aan te raden om in sommige gevallen contact op te nemen met je huisarts. Doe dit naar eigen inzicht en gevoel maar vooral ook bij klachten zoals ontlasting met bloed/slijm, diarree en koorts, extreem overgeven of in geval van uitdroging.

Antibiotica is geen oplossing tegen een voedselvergiftiging en kan zelfs nadelige bijwerkingen hebben. Lang niet alle bacteriën reageren op antibiotica.

Probeer veel water te drinken. Braken en diarree mag niet langer dan 3 dagen aanhouden. Duurt het langer dan is het zeker aan te raden om contact te zoeken met de huisarts. Is het slachtoffer jonger dan 5 jaar, verzwakt of al op leeftijd dan is het beste om contact te zoeken met de huisarts.

Meest voorkomende bacterie als oorzaak voor voedselvergiftiging

De nummer één veroorzaker van een voedselvergiftiging is de Salmonella bacterie. Deze Salmonella bacterie komt voor in darmen van allerlei dieren (koe, varken, kip, kat, hond, etc.). Verkeerde verwerking van vlees kan ertoe leiden dat de salmonella in het vlees terechtkomt. In 80% van de voedselvergiftingsgevallen is Salmonella uiteindelijk de oorzaak. Naast vlees kan de Salmonella ook in eieren zitten die rauw of niet goed gekookt zijn. De bacterie kan diarree, koorts en misselijkheid veroorzaken.

Leave a Reply