Xenical kopen kan op recept via de huisarts maar inmiddels ook via een online recept en afleverproces. Het zijn capsules die gebruikt worden om af te vallen. Het medicijn is specifiek bedoeld voor mensen met zwaar overgewicht. De grens voor zwaar overgewicht is voor Xenical bepaald op een BMI van boven de 28. Orlistat wordt vaak in één adem genoemd met Xenical. Dit komt doordat Orlistat de werkzame stof is in het medicijn Xenical. Dit artikel geeft meer informatie over het product Xenical. Ook leggen we uit hoe je op een veilige manier online Xenical kunt kopen.

Hoe werkt Xenical en wat is het precies?

Xenical kopenZoals gezegd is Xenical bedoeld voor mensen met zwaar overgewicht. Zwaar overgewicht betekent een Body Mass Index (BMI) van 28 of hoger. De BMI geeft de verhouding weer tussen lengte en gewicht [1].

Het is ook mogelijk om Xenical voorgeschreven te krijgen bij een BMI van 27 en hoger in combinatie met een aandoening als gevolg van overgewicht. Denk hierbij aan aandoeningen zoals hart- en vaatziekten alsmede diabetes type 2 [1, 2].

Xenical bevat de werkzame stof Orlistat. Dit middel zorgt ervoor dat het lichaam minder vet opneemt uit voeding [1, 2].

Orlistat is het enige medische erkende afslankmiddel in Nederland. De Orlistat transporteert de voeding rechtstreeks naar de darmen. Hierdoor neemt het lichaam minder vet op. Een verminderde vetopname zorgt voor gewichtsverlies [1, 2].

Dit komt doordat de capsules de lipasen in de darmen hinderen het voedingsvet af te breken. Als het vet niet wordt afgebroken kan het ook niet opgenomen worden in het lichaam [1, 2].

Xenical kopen betekent dat je capsules ontvangt die 120 miligram Orlistat bevatten. Dit is twee keer zoveel als in een ander medisch verantwoord afslankmiddel genaamd Alli (60 mg).

Hoe zien de tabletten eruit?

Xenical zijn harde capsules. De capsules zijn bedrukt met “Roche Xenical 120” aan de boven- en onderkant. De kleur van de capsule is Turquoise, of te wel blauwgroen [4].

Hoe moet ik Xenical gebruiken?

Gebruik Xenical in combinatie met een calorie beperkt dieet. Xenical kan ook in combinatie met een ander dieet gebruikt worden. Dit omdat Xenical er voor zorgt dat er minder vet in jouw lichaam opgeslagen wordt. Het is daarom niet aan te raden Xenical in combinatie met een vet-arm dieet te gebruiken [2].

Zelf ben ik van mening dat een streng calorisch dieet niet de beste oplossing is. Het lichaam went dan namelijk aan minder calorieën (vertraging stofwisseling). Als je stopt met het dieet en weer meer gaat eten dan is de kans groot dat de kilo’s er snel weer aankomen [2].

Probeer gezond te eten (niet meer calorieën dan jouw dagelijkse energiebehoefte) en combineer dit met Xenical. De resultaten komen dan vanzelf. In combinatie met een dieet dat voor minimaal 30% uit vetten bestaat aangevuld met veel groente en fruit het beste. Verdeel daarbij de opname van energie over drie dagelijkse maaltijden (ontbijt, lunch, diner) [2].

De gebruiksinstructies (bijsluiter) bevat alle informatie over het gebruik van Xenical. De aanbevolen dosering is 3  capsules per dag. Neem een capsule in voorafgaand aan het ontbijt, lunch en avondeten. Bij voorkeur een uur voorafgaand aan het eetmoment. Drie keer per dag dus. Neem de capsules in met water in. Inname mag direct voor, tijdens of maximaal 1 uur na de maaltijd [2].

In het geval er een maaltijd overgeslagen wordt of de maaltijd geen vet bevat dient de dosering overgeslagen te worden. Xenical heeft alleen effect op maaltijden die vet bevatten [2].

Hoe lang duurt de Xenical behandeling

Xenical is geen kuur dat een bepaalde tijd moet duren. Het is wel goed om tussentijds te evalueren hoe het gaat met gewichtsverlies en natuurlijk eventuele bijwerkingen. Dit kan eventueel in overleg met de huisarts.

De behandeling stopt in het geval de patiënt na 12 weken minder dan 5% lichaamsgewicht heeft verloren. De 5% wordt gerelateerd aan het gewicht bij het begin van de behandeling en het gewicht na 12 weken gebruik van Xenical.

Wetenschappelijk onderzoek naar Xenical Orlistat

Xenical kopen en gebruiken vergroot de kans om succes vol af te vallen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is naar de effectiviteit van dit medicijn.Wetenschappers concluderen dat Xenical bijdraagt aan gewichtsverlies onder mensen met diabetes type 2. Daarnaast concluderen de wetenschappers dat het medicijn helpt om op een gezond gewicht te blijven.

Er is onderzocht of een hogere dosering dan 120mg nog beter effect sorteerde. Dit bleek niet het geval. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van Orlistat bij kinderen en bejaarde personen. Gebruik door deze groepen wordt dan ook afgeraden [1, 2].

Verder verbetert de glucosehuishouding (suikerspiegel) en het cholesterol. Zo resulteert het gebruik van Xenical in een betere verhouding tussen het HDL en LDL cholesterol. Niet voor niets is dit een medisch erkend afslankproduct in Nederland en de EU en wordt het door huisartsen voorgeschreven. Wil je dit controleren kijk dan op de site van apotheek.nl.

In de huisartsen standaarden is echter opgenomen dat het gebruik van medicatie om obesitas tegen te gaan wordt ontraden. Dit omdat de effectiviteit gering is, veel mensen vroegtijdig stoppen (30-40%), risico op bijwerkingen en het ontbreken de effecten op lange termijn [1]. Onderzoeken laten zien dat het gewichtsverlies met Orlistat circa 3,2 kilo hoger is dan de placebo groep over een termijn van 1 jaar [5].

Wanneer Xenical niet gebruiken

Conform informatie vanuit de EMA zijn er een aantal situaties waarbij gebruik van Xenical Orlistat in ieder geval afgeraden wordt. Dit is in geval van [1, 2, 3, 4, 5]:

 • Iemand overgevoelig is voor de werkzame stof in Xenical (Orlistat) of de hulpstoffen. Zie hiervoor het document (paragraaf 6.1) zoals onderaan dit artikel toegevoegd (Samenvatting productkenmerken van Xenical)
 • Chronisch malabsorptiesyndroom, dit is een aandoening waarbij de spijsvertering niet goed functioneert.
 • Cholestasis, dit is een aandoening waarbij de gal niet goed uit de lever afgescheiden kan worden.
 • vrouwen die borstvoeding geven.
 • Mensen met chronische nierziekte en/of volumedepletie.

Verder is de werking van het medicijn niet onderzocht onder kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden.

Tijdens de studies is geconstateerd dan mensen met diabetes type II meer gewicht verloren dan de niet diabetes groep. Voor diabeten geldt dat het verstandig is om het antidiabeticum streng te monitoren/controleren gedurende het Xenical gebruik.

Verder is afgeraden ciclosporine gelijktijdig met Orlistat te gebruiken. Verder is het risico op darmklachten groter naarmate er een vetrijker dieet gebruikt wordt. Daarom raadt de EMA (Europees Medicijn Agentschap) aan circa 30% van de totale calorieën afkomstig te laten zijn uit vet. Vetrijke maaltijden vergroten de kans op darmklachten.

Ook mensen met epilepsie dienen voorzichtig te zijn met Orlistat. Dit geldt ook voor mensen die anti-retrovirale middelen gebruiken bijvoorbeeld tegen HIV. Bestel niet online maar ga naar de huisarts voor advies. Dit geldt ook als je twijfelt.

Verder kunnen er problemen ontstaan als Xenical in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt [2, 3, 4]. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.

Ervaringen met het gebruik van Xenical

De trustpilot laat een score zien van 8,8 op een schaal van 10. Dit op basis van 249 reviews. Ik heb voor jou de reviews bekeken. De Xenical ervaring zijn overwegend positief. Klanten zijn tevreden over de snelle levering en duidelijke informatie. Ook bij vragen geven de klanten aan goed geholpen te worden. Het online bestelproces inclusief consult wordt als prettig en eenvoudig ervaren.

Negatieve ervaringen zijn vooral de bijwerkingen die soms optreden. Hoewel onschuldig van aard kan het wel vervelend zijn. Je kunt dit verminderen door zo min mogelijk vet te eten.

Wat zijn de voordelen van Xenical

Hieronder vind je een overzicht van de meest belangrijke voordelen van Xenical.

 • Afvallen op een medisch verantwoorde manier;
 • Bewezen effectief al zijn huisartsen van mening dat het voordeel in gewichtsverlies minimaal is;
 • Geen honger. Je hoeft niet streng te diëten omdat Xenical 30% van de vetten blokkeert voor opname;
 • Niemand hoeft te weten dat je aan het afvallen bent.

Het is goed om te beseffen dat ook dit geen wonder medicijn is. Zonder een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging is afvallen zeer lastig. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen waarbij het overgewicht door andere factoren veroorzaakt wordt. Zo kan overgewicht ook genetisch bepaald zijn. In dit geval is het raadplegen van een arts eveneens aan te raden.

De Xenical bijwerkingen – nadelen

Uit de klinische onderzoeken die voor introductie van Xenical zijn uitgevoerd bleek dat circa 6% (2.722 mensen) van de gebruikers bijwerkingen ervaart. De meest serieuze bijwerkingen werden door de mensen omschreven als: versterken van de vrouwelijke kwaaltjes, algehele lichamelijke gesteldheid, darmstoornissen, lichamelijke functiestoornissen en/of pijn [2, 3, 4].

Vooral de darmstoornissen baarden de onderzoekers de meeste zorgen. Hoewel de klachten zelden een bedreiging vormden voor de gezondheid kwamen ze wel veel vaker voor bij Xenical gebruikers in verhouding tot de placebo groep. In het tweede jaar van het klinische onderzoek nam het percentage mensen met darmklachten wel sterk af (20% naar 4%).

Omdat jouw lichaam het vet niet afbreekt en opneemt zit je vaker op het toilet. Het kan voor komen dat de ontlasting wat dunner wordt of dat je zelfs diarree krijgt. Ook ervaringen als borrelende darmen en winderigheid komen voor. Hoe minder vet je eet hoe minder de bijwerkingen in het algemeen zullen zijn.

Wil je meer weten en advies over gezonde voeding? Wellicht kom je een stap verder met de informatie die je kunt vinden in onze speciale blog sectie. Daar heb ik in detail beschreven wat gezond eten precies is en hoe je dat vorm kunt geven.

De bijwerkingen zijn te onderscheiden naar zeer vaak voorkomend, vaak voorkomend, en overige bijwerkingen [2, 3, 4].

Zeer vaak voorkomende bijwerkingen (10% van de gebruikers):

 • Hoofd- en buikpijn
 • Onaangenaam gevoel in de buik
 • Meer ontlastingsdrang
 • Winderigheid
 • Dunnere ontlasting (olie- of vetachtig, vloeibaar)
 • Lage bloedsuiker

Bijwerkingen die vaak voorkomen (1% van de gebruikers):

 • Pijnlijke rectum
 • Zachte poep
 • Verminderde controle over de ontlasting
 • Opgeblazen gevoel
 • Tand(vlees)aandoening
 • Onregelmatige menstruatie
 • Vermoeidheid

Bijwerkingen waarvan de frequentie onbekend is

Er zijn ook bijwerkingen gemeld waarvan er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn om de frequentie vast te stellen. Voorbeelden van gemelde bijwerkingen zijn allergische reacties, bloed bij de ontlasting, galstenen en hepatitis.

De bijwerkingen die ik hier heb genoemd zijn niet limitatief. Zo geeft de bijsluiter exact aan welke bijwerkingen er kunnen optreden. Neem contact op met de huisarts of apotheker als er zorgen bestaan over de bijwerkingen die optreden. Handel conform de bijsluiter.

Advies van de Nederlandse huisarts

De huisartsen in Nederland hebben op basis van de internationale studies geconcludeerd dat het voorschrijven van Xenical Orlistat wordt ontraden (zie dit artikel). Als het al wordt voorgeschreven dan in combinatie met strenge monitoring en niet vrijblijvende voorlichting. Ze vinden de voordelen niet opwegen tegen de nadelen in tegenstelling tot de internationale conclusies van de EMA [5].

Advies van de European Medicines Agency (EMA)

De EMA concludeert dat Xenical-Orlistat een positieve balans kent tussen de voor- en de nadelen bij gebruik onder normale omstandigheden. Onderaan dit artikel vind je de link naar het officiële EMA rapport over Orlistat [3, 5].

Bij twijfel over klachten is het advies om altijd contact te zoeken met de huisarts.

Xenical online kopen in België

Ik krijg vaak de vraag of Xenical ook in België geleverd kan worden via een online bestelling. Dit kan helaas nog niet via onze vaste samenwerkingspartner.

Wel is er een alternatieve consultservice die Xenical kan leveren in België. Deze partij regelt een online consult met een EU geregistreerde arts. De arts bepaalt op basis van dit online consult of u in aanmerking komt voor Xenical. Bij goedkeuring ontvangt u een recept en kan de consultservice via officiële EU geregistreerde apotheken het medicijn bij u in België laten leveren.

Xenical bestellen vanuit België is mogelijk via bijgaande pagina:  Xenical bestellen in België.

Hoe kan ik controleren of ik de originele Xenical heb?

Controleer de online aanbieder

Bestel nooit online medicijnen als je de aanbieder niet vertrouwd. Hoe je dit kunt controleren hebben we uitgewerkt op de over ons pagina. Als je bestelt via een betrouwbare aanbieder kun je er van uitgaan dat de originele Xenical geleverd wordt.

Controleer de Xenical verpakking

Aan de hand van de verpakking kun je controleren of deze conform het origineel is. Hieronder heb ik voor je uitgewerkt wat er allemaal op de verpakking dient te staan [4].

 • Naam van het geneesmiddel. Er moet op de verpakking staan dat het Xenical 120 mg harde capsules betreft. Ook Orlistat dient vermeld te zijn op de buitenverpakking.
 • De hoeveelheid van de werkzame stof (120 mg Orlistat).
 • Farmaceutische vorm en inhoud: of het gaat om 21, 42 of 84 harde capsules.
 • Wijze van gebruik en de toedieningsweg dient benoemd te zijn. Oraal gebruik en dat je vooraf goed de bijsluiter moet lezen.
 • Er moet een waarschuwing vermeld worden dat Xenical buiten het zicht en bereik van kinderen gehouden moet worden.
 • De uiterste gebruiksdatum.
 • De bewaarvoorschriften. Bewaren beneden de 25 graden Celsius, in de oorspronkelijke verpakking en de strip in de buitenverpakking bewaren ter bescherming tegen vocht en licht.
 • De naam en het adres van de vergunninghouder voor het in de handel brengen van Xenical. Dit is voor Xenical de volgende leverancier:

Chelplapharm Arzneimittel GmbH
Ziegelhof 24
17489 Greifswald
Duitsland

 • De vergunningsnummers. Dit zijn de volgende nummers:
  • EU/1/98/071/001 in geval het gaat om 21 capsules
  • EU/1/98/071/002 in geval het gaat om 42 capsules
  • EU/1/98/071/003 in geval het gaat om 84 capsules
 • Als batchnummer wordt “charge” vermeld.
 • Dat het gaat om een geneesmiddel op medisch voorschrift (recept)
 • Verder is er ook braille informatie toegevoegd (Xenical) en een 2D matrixcode met het unieke identificatiekenmerk.

Op de binnen verpakking (blister of strip) staat de naam van het geneesmiddel, de vergunninghouder, uiterste gebruiksdatum en het batchnummer (lot).

Controleer de dosering

De goedgekeurde Xenical docering is 120 mg. Andere doseringen kunnen niet voorkomen. Verder bestaat er alleen Xenical die oraal ingenomen dient te worden. Xenical zijn harde capsules en worden geleverd in een blisterverpakking (doordruk strip) of glazen fles. De verpakkingen kennen een omvang van 21, 42 en 84 capsules [4].

Nederlandse online apotheken zijn verplicht om eerst een recept bij jou op te vragen. Zonder een recept krijg je het medicijn niet geleverd.

Xenical kopen online op een betrouwbare manier

Het is mogelijk om online Xenical te kopen via onderstaande knop. Je bestelt Xenical dan bij een betrouwbare partner voorzien van de nodige keurmerken. Dit betekent een betrouwbaar, snel en veilig bestel- en leveringsproces. Op werkdagen staat de klantenservice klaar om u telefonisch of online van dienst te zijn.

Daarnaast maakt men gebruik van onafhankelijke en deskundige EU artsen. Grote voordeel van online bestellen is dat je snel geleverd krijgt (24-uurslevering), de deur niet uit hoeft en het uiterst discreet en voordelig is.

Aangezien Xenical een recept plichtig geneesmiddel is kan het product niet zonder doktersrecept krijgen. Dit om te voorkomen dat het product gebruikt wordt terwijl dit medisch gezien niet verantwoord is. Een arts kan dit aan de hand van een online vragenlijst beoordelen tijdens het bestelproces. Feitelijk dezelfde procedure als je normaliter bij de huisarts zou doorlopen.

Indien de arts oordeelt dat het verantwoord is krijg je het product via de post discreet toegestuurd. Dit is meestal al binnen 24 uur na de Xenical bestelling. Indien er vragen zijn is het mogelijk contact op te nemen met de klantenservice. Vind hier alle contactinformatie.

Veilig online Xenical bestellen

Bronvermelding en handige informatie over Xenical Orlistat

De informatie in dit artikel over Xenical Orlistat is gebaseerd op autoritaire en betrouwbare bronnen. Daarbij is gebruik gemaakt van onderstaande artikelen, nhg standaard en een rapport van de European Medicines Agency (EMA).

 1. NHG standaard Obesitas
 2. Apothekers informatie over Orlistat
 3. Assessment report Orlistat van de European Medicines Agency (EMA)
 4. Samenvatting productkenmerken van Xenical
 5. Wetenschappelijke artikelen/discussies over Xenical 

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd op 18 mei 2020.

Leave a Reply

5 comments

 1. Anoniem

  KAN IK XENICAL BESTELLEN NAAR BELGIE
  WORD ER GELEVERD?

  -1
  • Mirjam Koender

   Dat kun je het beste even via de klantenservice vragen. Ik heb een linkje onderaan de pagina opgenomen waar de contactgegevens staan. U kunt zowel per telefoon als email contact opnemen.

   Groetjes

 2. Anoniem

  Klopt het dat de 60mg versie vrij te krijgen is en 120mg niet? Ik heb de 120mg, want weeg 123kg.

  -1
  • Mirjam Koender

   Xenical is alleen op recept verkrijgbaar, daarbij maakt dosering niet uit.

   -1