Wat zijn whey shakes?

Het is een van de populairste varianten van de eiwit shake: de whey shake. Maar wat is er zo bijzonder aan de whey shake? Wat heb je eraan, en waarom gebruikt iedereen ze?

Een whey shake heeft zijn eigen voordelen en nadelen, die belangrijk zijn om te begrijpen voordat je ervoor kiest om een whey shake wel of niet te gaan gebruiken.

Daarnaast zijn whey shakes in allerlei verschillende concentraties en kwaliteiten verkrijgbaar, wat ook belangrijk is om te begrijpen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Wat zijn whey shakes?

Dit is de eerste belangrijke vraag om te beantwoorden: wat zijn whey shakes? Zoals gezegd zijn whey shakes dus een soort van eiwit shakes.

Dit zijn shakes, vaak in poedervorm, die worden gebruikt om snel eiwitten binnen te krijgen. Veel sporters gebruiken eiwit shakes, maar ook mensen die willen afvallen, mensen met allergieën en gewoon sportschoolgangers gebruiken eiwit shakes. Ook mensen die snel buikvet willen verbranden kiezen voor eiwitshakes.

Een eiwit shake gebruik je om snel voedingstoffen in het lichaam op te nemen. Als je net gesport hebt is het belangrijk dat je spieren zich kunnen herstellen. Hiervoor kun je iets eten, maar je kunt ook een eiwit shake nemen. Met de eiwitten uit een eiwit shake herstellen je spieren zich sneller. Naast dat een eiwit shake eiwitten bevat, zitten er vaak ook andere stoffen in, zoals:

  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Andere toevoegingen, zoals smaakstoffen.

Door de goede combinatie van deze stoffen te kiezen kun je je dieet ondersteunen en de shake als maaltijdvervanger gebruiken.

Whey is niks anders dan het bijproduct van kaas en dat geeft dus al aan waar de eiwitten vandaan komen: van melk. De whey wordt dan gefilterd en tot een poedervorm gemalen.

Als je gaat zoeken naar whey shakes dan kom je al snel de termen ‘whey concentraat’, ‘whey isolaat’ en ‘whey hydrolisaat’ tegen. Deze termen geven aan wat voor vormen van whey proteïne er in de shake zitten, namelijk:

  • Whey concentraat: bevat 29-89% eiwit en is vaak de goedkoopste vorm
  • Whey isolaat: bevat meer dan 90% eiwit
  • Whey hydrolisaat: bevat meer dan 90% eiwit en is een heel zuivere vorm. Bevat daarnaast weinig tot geen lactose; voor lactose intolerantie dus een verstandige keuze.

Het goedkoopste is dus whey concentraat. Deze vorm bevat vaak meer koolhydraten en vetten, en dus minder eiwitten. Whey isolaat is een pure vorm van whey, maar is niet nog verder behandeld. Dat is wel gebeurd met whey hydrolisaat, zodat deze eiwitten nog sneller de weg naar je spieren kunnen vinden.

Feitelijk zijn ze al voorverteerd, zodat je spieren ze nog sneller op kunnen nemen en dus sneller kunnen herstellen. Deze twee vormen (isolaat en hydrolisaat) bevatten dus relatief weinig koolhydraten en vetten en vooral veel eiwitten. De meeste whey shakes bevatten een combinatie van de drie vormen van whey proteïne, voor een optimaal resultaat.

Waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende vormen van whey shakes, met verschillende eigenschappen en verschillende effecten. Welke je moet hebben is afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken.

Voor bodybuilders zijn er andere shakes dan voor sporters. Ook als je wilt afvallen wil je andere whey shakes. Maar waar moet je dus op letten? Het belangrijkste is het eiwitpercentage. Een goede shake heeft een hoog eiwitpercentage, zodat het goed de spieren hersteld.

Echter, als je wilt afvallen met eiwitshakes is het ook belangrijk dat je whey shakes weinig koolhydraten en vetten bevatten. Dan kun je het beste kiezen voor shakes met whey isolaat en whey hydrolisaat. Deze vormen bevatten een stuk minder koolhydraten en vetten en zijn dus beter geschikt om mee af te vallen.

En wil je gaan voor het beste herstel, bijvoorbeeld als je een topsporter bent, dan kun je het beste whey shakes met alleen maar whey hydrolisaat gebruiken. Hiermee herstel je het snelst en kun je echt een topprestatie neerzetten.

Whey shakes gebruiken

Naast dat je whey shakes belangrijk zijn voor je spierherstel, moeten ze natuurlijk ook gewoon lekker zijn. Als je vaak sport dan zal je vaak een shake drinken en dan moet je ze niet zat worden na twee keer drinken. Daarom zijn whey shakes vaak in verschillende smaken beschikbaar, zodat je ook nog kunt variëren met wat je drinkt. Daarnaast zijn er ook smaakloze shakes, die je dan zelf mixt met een smaakmaker. Hierdoor kun je de shake zelf je eigen smaak geven en kun je ermee variëren.

Whey shakes zijn dus enorm veelzijdig en in heel veel situaties te gebruiken. Of je nou topsporter bent, of gewoon graag naar de sportschool gaat. Deze shakes zijn een prima toevoeging op je dieet en voorkomen dat je enorm gaat snacken na een inspanning. Je spieren herstellen sneller en je training gaat sneller. Je zult zien dat je enorme progressie maakt als je deze shakes goed gebruikt. Voor iedereen die serieus is over zijn sport en zijn inspanningen zijn whey shakes dus echt een aanrader.

Wil je afvallen met shakes dan kan dit artikel over dieetshakes jou helpen om de juiste shake te kiezen.

Leave a Reply