Wanneer kun je het beste water drinken

Water drinken is gezond en het voedingscentrum raadt aan om ongeveer 1,5 liter water per dag te drinken. De vraag die onbeantwoord blijft is op welk tijdstip van de dag het beste water gedronken kan worden. En hoeveel water moet je op welk moment drinken? In dit artikel geef ik antwoorden op deze vragen omtrent water drinken. Timing van de water consumptie kan namelijk effect hebben op de effectiviteit van de stofwisseling. Met de onderstaande richtlijnen bepaal je eenvoudig wanneer het een goed moment is om water te drinken.

In dit artikel lees je:

Wat zijn de momenten waarop je het beste water kunt drinken?

Op de momenten dat je dorst ervaart is het verstandig om water te drinken. Water drinken is echter ook een kwestie van aanwennen. Kies een aantal vaste momenten per dag waarop je water drinkt. Dit heeft meerdere voordelen:

 • Zo raakt het lichaam gewend aan deze momenten. Het krijgt met de waterinname een signaal. Bijvoorbeeld het signaal om de stofwisseling op gang te brengen.
 • Daarnaast zorgt het ritme er voor dat er een minimale hoeveelheid water elke dag het lichaam binnenstroomt. Dit is wel zo fijn aangezien het lichaam dagelijks water nodig heeft.

Twee glazen water bij het opstaan

Het is verstandig om dagelijks direct na het wakker worden twee glazen water te drinken. Door het drinken van twee glazen water activeer je het lichaam en komt de stofwisseling op gang.

Naast de stofwisseling komen ook de organen van het lichaam weer in de actieve modus. Het lichaam weet dat het wakker is en dat het weer actief moet worden. Daarnaast merk ik zelf dat het erg lekker is om heerlijk koud water te drinken bij het opstaan. Het is lekker maar neemt ook de wat duffe en slaperige geur uit de mond weg.

Eén glas water voor het eten

Om de stofwisseling te verbeteren is het aan te raden om ongeveer een half uur voor het eten een glas water te drinken. Dit kan zowel bij de lunch als het avondeten. Zelfs de meest lichte vorm van uitdrogen zorgt er al voor dat de stofwisseling trager functioneert.

Eén glas water voor het slapen gaan

Het is verstandig om voor het slapen gaan een koud glas water te drinken. Je lichaam krijgt gedurende een lange periode geen vocht meer binnen. Vocht is nodig om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Een glas water voordat je gaat slapen draagt hier aan bij. Verder vermindert het de kans op een beroerte of hartaanval.

Er zijn mensen die ’s nachts uit bed moeten omdat ze vlak voor het slapengaan nog wat gedronken hebben. De ervaring leert dat de blaas te trainen is.

Een paar keer negeren kan er al voor zorgen dat je na een paar nachten niet meer wakker wordt. Werkt dit niet bij jou dan kun je natuurlijk dit glaasje water overslaan.

Eén glas water voor in bad

Het kan heerlijk zijn om van tijd tot tijd eens lekker in bad te gaan. Je zult nog meer genieten van het badmoment wanneer je ongeveer een half uur voor de tijd een koud glas water drinkt. Het glaasje water verlaagt namelijk de bloeddruk.

De temperatuur van een glas water

Koel water drinkt lekker weg en is ook gezond voor het lichaam. Wil je de stofwisseling nog meer versnellen dan helpt het om het water nog kouder te drinken. Het blijkt dat een ijs koud glas water meer effect heeft op de stofwisseling dan minder koud water.

Honger en water drinken

Op de momenten dat je een hongerig gevoel ervaart is het verstandig om minimaal 1 glas water te drinken. Het blijkt dat een hongerig gevoel niet altijd betekent dat het lichaam voeding nodig heeft. Door een glas water te drinken verdwijnt dit hongerige gevoel meestal vanzelf.

Zeker als je wilt afvallen is dit natuurlijk mooi meegenomen. Water in plaats van voeding betekent immers dat er minder calorieën binnenkomen. Dit draagt bij aan een positieve energiebalans. Deze positieve balans is nodig om af te vallen.

Ik heb het hier niet over situaties vlak voor de lunch of het avond eten bijvoorbeeld. Het gaat hier meer om de momenten gedurende de dag waarop je ineens trek krijgt. Dit kan zelfs gebeuren wanneer je net een tussendoortje hebt genomen. Drink dan een glas water en ervaar zelf het effect.

Welk water is het meest gezond

Over de verschillende bronnen en varianten waarin water verkrijgbaar is kan ik een heel boek schrijven. Dat gaat voor dit artikel te ver. Wel wil ik je graag vertellen over de basis variaties van water en of er onderscheid is wat betreft de soorten water.

Wat mij betreft is het water dat in Nederland uit de kraan komt de beste keus op basis van gezondheids- en kostenaspecten. Water uit de Nederlandse kraan komt zo gecontroleerd tot stand dat je dit zonder problemen kunt drinken. Het is daarom niet nodig speciaal naar de supermarkt te gaan om bijvoorbeeld mineraalwater te kopen.

Leave a Reply

2 comments

 1. Anoniem

  Dag Mirjam,

  Ik las met interesse je artikel over water drinken maar vind het een beetje jammer dat je niets zegt over bruiswater…wij drinken water uit de kraan waar we met de sodastream bruiswater van maken…is dat nu even gezond of minder gezond dan ‘gewoon’ water drinken?

  • Mirjam Koender

   Hoi,

   zolang er toevoegingen worden gedaan lijkt het mij even gezond.

   groetjes

   -1