Superfoods

Superfoods zijn helemaal hot tegenwoordig. We merken dat er steeds meer aandacht is voor voeding en dan vooral voor gezonde voeding. Een goede ontwikkeling richting een gezonder leven voor iedereen. Als redactie dan ook een goede aanleiding om eens wat verder in te gaan op de zogenaamde superfoods. Gezond eten is namelijk de basis voor een gezond gewicht.

Wat zijn superfoods?

Superfoods is super gezonde voeding die daardoor erg bevorderlijk is voor uw gezondheid en afweersysteem. Het is biologische en daarmee “puur natuur” voeding. Officieel moeten de superfoods een heilzame werking hebben anders mag de term niet worden gebruikt van de EU. Dit omdat de EU maar ook het voedingscentrum zich op het standpunt stelt dat er geen “supervoedsel” bestaat maar dat het juist gaat om variatie in de voeding. Het bevat een grote diversiteit aan voedingsstoffen zoals vitamine, mineralen en goede vetten. De superfoods zijn niet industrieel gemaakt maar simpelweg gerijpt door de zon (mother earth). Daarom wordt superfood ook wel zonnevoeding genoemd.

Superfoods – soorten en afkomst

Het begrip superfood is voor veel mensen relatief onbekend. Dit komt doordat deze vorm van voeding vooral afkomstig is uit het buitenland.

De superfoods bestaan vooral uit planten, vruchten en zaden. Het zijn veelal producten die al sinds het bestaan van de mens worden gebruikt vanwege hun goede en gezonde werking. Voor nu goed om eens met wat voorbeelden van superfoods te komen. Hieronder hebben we een aantal zeer bekende en populaire superfoods voor u benoemd:

Acai bessen

Acai bessen

Acai bessen

De Acai bes is donkerblauw tot paars van kleur en komt vooral veel voor in Zuid-Amerika en Suriname. De bes groeit in grote bossen aan een palm genaamd Acai. De bes smaakt naar chocola, noten en bosbessen. Het bevat heel veel antioxidanten en zijn erg bevorderlijk voor een gezonde stofwisseling. Met antioxidanten wordt een verzameling aan stoffen bedoeld zoals vitamines (C + E), seleen en bioactieve stoffen. De stoffen zouden (hoewel niet wetenschappelijk bewezen) helpen bij de voorkoming van kanker en hart- en vaatziekten. Om een indruk te geven van hoeveel axtioxidanten er in zitten is het goed te weten dat Acai bessen 60x zoveel axtioxidanten bevatten dan broccoli.

Aloë Vera

Aloë Vera

Aloë Vera

Aloë Vera is afkomstig van een plant die in het oude Griekenland veel door doktoren werd gebruikt als onderdeel van hun recepten ter genezing van bijvoorbeeld schaaf- en brandwonden. Naast de genezende werking wordt Aloë Vera ook gebruikt als huidverzorgingsproduct. Daarnaast bevat het de plant belangrijke vet- en aminozuren en veel vitaminen en is het erg bevorderlijk voor uw stofwisseling.

Gezien de vele positieve effecten van Aloë Vera is het product als voedingssupplement verkrijgbaar.

 

 

Stuifmeelkorrels

Stuifmeelkorrels

Stuifmeelkorrels

Stuifmeelkorrels zijn enorm voedzaam voor de mens. De korrels worden geroemd om het feit dat ze u jong, vitaal en gezond houden. Maar wat zijn stuifmeelkorrels en waarom zijn deze zo gezond? Stuifmeel is het mannelijke gedeelte van de bloem ook wel de meeldraden genoemd. De bijen voegen hier nectar aan toe en verzamelen dit in de bijenkorf als voedsel voor het bijenvolk. De stuifmeelkorrels zijn rijk aan vitaminen (A, C, D, E en B), mineralen, eiwitten en veel andere gezonde stoffen zoals bioflavonoïden. Maar waarom is het zo gezond? Nou onderzoekers hebben vastgesteld dat de samenstelling en voedingswaarden van de stuifmeel alles bevatten om een mens te laten leven! Enorm gezond dus.

Wat zijn zoal de effecten van stuifmeelkorrels:

 • gaat rimpels tegen
 • vertraagd het proces van oud worden
 • verstevigd uw huid en maakt de huid gladder
 • gaat verstoppingen en ontstekingen van de darm tegen
 • gaat diarree tegen
 • werkt goed tegen hooikoorts (bouwt weerstand op)
 • bevordert uw algemene weerstand

Er zijn steeds meer mensen die stuifmeelkorrels gebruiken. Wilt u ze gebruiken dan kunt u het beste 2 eetlepels innemen bij het ontbijt in combinatie met water, melk, yoghurt, muesli. Eigenlijk maakt het niet uit hoe u het inneemt u kunt ze zelfs op een boterham smeren met honing als onderlaag.

Cacao

Cacao

Cacao

Cacao is onbewerkt en puur waardoor het geen suiker bevat hetgeen wel het geval is in chocolade. Daarnaast is chocolade verrijkt met meld en cacao niet. Het is daarom dat Cacao zo ontzettend populair is het smaakt erg lekker maar bevat niet de negatieve eigenschappen van chocolade. Cacao bevat een veelheid aan vitamine, mineralen, vezels en goede vetten. Het is verkrijgbaar in nibs, poedervorm, bonen en boter. Vooral de nibs en poedervorm zijn erg populair. Cacao is goed voor uw cholesterol en bloeddruk. Ook als u wilt afvallen kunt u gewoon cacao blijven eten. Maar zoals voor alle voeding geldt, ook niet teveel eten van de cacao. Positieve effecten en voordelen van cacao kunnen als volgt worden samengevat:

 • bevorderlijk voor de bloedcirculatie
 • verlagend effect op de bloeddruk
 • stimulans voor uw nieren en spijsvertering
 • blokkeert moleculen die beroertes en hartziekten veroorzaken
 • kan de eetlust bevorderen bij mensen die last hebben van nierstenen of anemie

 

Chlorella

Chlorella is een zoetwater algje afkomstig uit meren en rivieren in het oosten van Azië. Chlorella is groen van kleur en bestaat als sinds het begin van de aarde. Het bevat erg veel chlorofyl hetgeen ervoor zorgt dat planten heel goed het zonlicht kunnen opvangen en om kunnen zetten in energie. Het zal u dan ook niets verbazen dat chlorella u voorziet van een extra dosis energie. Omdat het algje steeds populairder wordt zien we dat er meer en meer kweekvijvers worden aangelegd om chlorella te kweken.

Waar is Chlorella nu precies goed voor? De volgende positieve eigenschappen kunnen we opsommen waardoor het met recht een superfood genoemd mag worden!:

 • Rijk aan vitale voedingsstoffen
 • Rijk aan DNA en RNA. Vooral mensen die wat ouder zijn (40+) hebben hier behoefte aan omdat ons lichaam deze dan zelf minder aanmaakt. De afname van deze stofjes wordt wel eens gekoppeld aan onder andere kanker en hart- vaatziekten.
 • Herstelt uw lichaamscellen en weefsels
 • Houdt uw bloed gezond
 • Goed voor de spijsvertering, lever en nieren

Door onze huidige maatschappij van industrieel bewerkt eten is Choleralla een superfood die we eigenlijk allemaal zouden moeten gebruiken.

Goji-bessen

Goji bessen zijn tropische kleine rode bessen afkomstig uit Azië en Amerika (centraal en noord). U kunt ze vergelijken met rozijnen maar dan minder zoetig. Voet u zich regelmatig moe en futloos probeer dan zeker eens de goji bessen. Het geeft u een flinke hoeveelheid vitaminen, mineralen en ook eiwit. De bessen zijn adaptogenen wat betekent dat het uw lichaam helpt om in balans te blijven.

 

Hennepzaad

Ja u leest het goed, hennepzaad! Hennepzaak heeft niets te maken met drugs of andere schadelijke en verslavende middelen. Sterker nog hennepzaak is supergezond en behoort daarom ook tot de superfoods. Het hennepzaad is gezond doordat het voor 2/3 uit kwalitatief hoogwaardige eiwitten bestaat. Deze goede eiwitten zorgen voor energie omdat het natuurlijke eiwitten zijn. Uw lichaam hoeft er niets voor te doen om het om te zetten in energie. Dit in tegenstelling tot kwalitatief mindere voedingsstoffen of eiwitten. Verder zorgen de eiwitten ervoor dat uw spiermassa beschermt blijft. Verder bevat hennepzaad gezonde vetzuren. Het zaad wordt vooral veel gebruikt door vegetariërs omdat deze geen vlees eten en hierdoor bepaalde voedingsstoffen missen (waaronder eiwit).Net als de andere superfoods zoals hier besproken bevat het veel anti-oxidanten, enzymen, vitamines en mineralen. U kunt het hennepzaak simpel aan uw voeding toevoegen.

Heeft u nog suggesties en wilt u meer weten over een bepaalde superfood. Laat gerust een reactie achter en wellicht kunnen we u verder helpen. 

Naast superfoods zijn er ook zogenaamde rawfoods. In het artikel over raw food leest u er alles over.

Beginnen met superfoods?

Wilt u beginnen met superfoods maar weet u niet zo goed hoe u kunt beginnen? Wij kunnen u een diversiteit aan superfood startpakketten aanbieden. U kunt kiezen uit maar liefst 5 verschillende soorten startpakketten elk met een eigen doelstelling. Alle informatie om te beginnen met superfoods is gebundeld op één overzichtelijke pagina zodat u zelf meer informatie kunt opzoeken en een keus kunt maken welk pakket het beste bij uw situatie past. Klik op onderstaande knop voor meer informatie en profiteer van de tijdelijke 50% kortingsactie.

Leave a Reply

2 comments

 1. Gonny Masselink

  Geachte redactie,
  ik lees net over een bes uit het regenwoud uit Zuid-Amerika, het zou de Lipo bes zijn. Er wordt beweerd dat deze bes goed is voor de vet verbranding. hoe ik ook google, ik kan de bes nergens vinden. wel de Acai-bes. Bestaat de Lipo bes? of hoe zit het.

  • Mirjam Koender

   Hallo Gonny,

   Komt mij niet bekend voor. Ik kan je helaas niet verder helpen.

   Groetjes