Super sappige, super ‘coole’ vis, met gegrilde asperges en quinoa.

 Nuttige tips, tricks en weetjes:

Tijdens het vorige recept ben ik er al over begonnen: Peruaanse chevice. Doordat de vis koud zijn eiwitten coaguleren (het proces van rauw naar gaar), behoud deze zijn mildheid, sappigheid en een klein deel van de oorspronkelijke structuur. Het voordeel van chevice is dat u zelf bepaald hoever de vis gaard hoe langer u deze in de marinade laat badderen, hoe verder de gaarheid zich uit. Na een half uurtje in de juiste marinade is de vis vaak al voor 30-50% gaar (afhankelijk welk soort vis). Naast chevice is Peru een land dat zich gespecialiseerd heeft in het telen en exporteren van groene asperges. Deze worden per schip geëxporteerd en rijpen tot in perfectie op de reis naar het land van keuze. Dit duurt soms wel 5 weken. Natuurlijk kunnen we er niet omheen quinoa vind zijn oorsprong in Bolivia en Peru. Vroeger bekend als vogelzaad en voer voor pluimvee. Nu als superfood (met een 4 maal zo hogere prijs). Dit gerecht valt in de categorie eiwit verrijkt. Dit komt natuurlijk door de vis, maar ook van de quinoa. Laten we niet langer wachten en snel beginnen.

 

Ingrediëntenlijst voor 2-3 personen:

  • 125 gram vis per persoon (Matig vette vis zoals zeebaars, dorade of forel. Het is aan te raden om zo vers mogelijke vis te verkrijgen i.v.p. gezondheid en smaak vandaar dat ik alleen de betere visboer aanraad)
  • 1 ui
  • 1 bos lente ui
  • 1 teen knoflook
  • 75 gram quinoa per persoon
  • 1 Spaanse peper
  • 1/5 bos peterselie
  • 1 avocado
  • 1 bakje cherrytomaat (250 gram)
  • 1 limoen
  • 1 pakje crème fraiche (75 gram)
  • 1 eetlepel roomboter
  • 12 groene asperges per persoon
  • 1 eetlepel soja olie (of zonnebloem olie)

 

Bereidingswijze:

  • Snijd de vis in grove stukken van 2 á 3 cm. Snijd de lente ui in stukken van 1 cm, snipper de ui, hak de knoflook, Spaanse peper (zaad lijst weggooien) en peterselie fijn meng met de vis en besprenkel met het sap van 1 limoen. Zet een halfuur afgedekt en koud weg.
  • Zet een pan water op en kook de quinoa volgens de verpakking gaar. Laat droogstomen en meng de crème fraiche, hele cherrytomaten en boter met de quinoa. Houd warm met de deksel op de pan.
  • Verhit de grillpan totdat deze rookt. Masseer de asperges met de olie in en grill deze mooi gaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de vis uit de marinade. En zout eventueel na.
  • Dresseer op een bord als eerste de aangemaakte quinoa. Daar bovenop de asperges en als laatste aan de zijkant de chevice. Veel smulplezier toegewenst!

 

Variatie?:

  • Bah vis? Geen nood aan de man de vis kan vervangen worden door garnalen, dungesneden ossenhaas of zelfs kipfilet ( kipfilet of ossenhaas minimaal 1 nacht van te voren marineren, anders zal deze nooit op tijd gaar zijn).
  • Ik kan geen quinoa meer zien? Gebruik mais. Of kies voor een ander zetmeel product zoals kikkererwten, bulgur of fregola (handgerolde pasta ‘couscous’). Kook deze volgens de verpakking gaar.
  • Meer groentes? Spoel de marinade goed af en meng deze met de nog warme quinoa.
  • Minder vet? Gebruik geen boter en geen crème fraiche maar kies voor Griekse yoghurt. Gebruik 1 eetlepel per persoon.

 

Voedingswaarde per persoon:

  • Koolhydraten: 302,56
  • Eiwitten: 278,10
  • Suikers: 46,76
  • Vetten: 201,83
  • Totaal: 829,25

Lekker, snel en gezond afvallen begint met gezonde voeding. Vind je bovenstaande recept te moeilijk dan zijn er ook simpele recepten beschikbaar waarbij je met minimale tijd en inspanning dagelijks een gezonde maaltijd op tafel zet. Je vindt deze recepten in de afslank receptenbijbel. Een boek dat helemaal is gericht op gezonde voeding en afvallen.

Leave a Reply