Stoer gebraden entrecote met paddenstoelen la ratte aardappeltjes en groene groentes.

Eiwitrijk recept met entrecote

Nuttige weetjes, tips en tricks:

De entrecote, iedereen kent hem en heeft hem wel gegeten. Maar waar komt de entrecote vandaan en wat voor stuk vlees is het nou? De entrecote ofwel dunne lende zit bij de koe naast de ribben en is een zeer mals, smakelijk en makkelijk te bereiden stuk vlees en is zeer geliefd bij koks.

Dit gerecht is gecomponeerd door mij vanwege het feit dat net als in het vorige gerecht naar hartelust kan worden aangepast om calorie inname te verminderen. Ook bevatten de groentes een degelijke portie eiwit, samen met de la ratte aardappel. De la ratte aardappel is een oud ras uit Frankrijk die bekent staat om zijn nootachtige smaak maar ook omdat dit ras meer eiwit bevat dan normale aardappelen. De entrecote bevat het meeste eiwit van allemaal. Wel meer dan 1/5 deel is puur proteïne.

Dit gerecht past daarom bij uitstek in een eiwitdieet en kan prima gecombineerd worden met een shake dieet.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 300 gram dunne lende van de slager
  • 500 gram verse (of diepvries) doperwtjes en tuinbonen
  • 2 bosjes groene asperges
  • 250 gram paddenstoelen mix (Albert Heijn)
  • 100 gram aardappelen (la ratte of een andere soort vastkokende aardappel) per persoon (groenteboer of Albert Heijn)
  • 1 knoflook teen
  • 1 fles rode wijn is optioneel (die u zelf ook lekker vindt)
  • 1 takje tijm
  • zout en peper
  • roomboter

 Bereidingswijze:

  • Verwarm een grote braadpan en verwarm deze. Snijd ondertussen het vlees kruislings in het vet. Schil de aardappelen en kook met zo min mogelijk water deze met 1 knoflookteen gaar. maak de paddestoelen schoon. Giet de aardappelen af en doe er een eetlepel roomboter erbij. Laat de deksel op de pan tot u gaat eten.
  • Wanneer de braadpan goed heet is leg dan het vlees in de pan en bak het vlees eerst op de vetkant krokant bruin. draai daarna het vlees om en bak op de andere kant bruin. Voeg de paddenstoelen mix toe. Na ongeveer 5 minuten blust u de entrecote af met 150 ml wijn en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat zachtjes 5 minuten pruttelen. Draai nu de entrecote om en laat de andere kant ook 5 minutjes pruttelen. Draai het vuur uit en doe de deksel op de pan zodat er een kleine kier is waar de damp langzaam uit kan ontsnappen, en laat het vlees staan tot het moment dat u gaat eten.
  • Breng voor de groentes 1 liter water met een snufje zout aan de kook. Snijd de onderkant van de asperges af en kook alle groentes in 5 minuten gaar. Giet het water af en breng op smaak met de tijm, zout en wat peper.
  • Optioneel: Schenk een glas rode wijn voor u en uw geliefden in en eet u smakelijk.

Extra informatie:

  • Alcohol is slecht voor het lichaam en zou zo min mogelijk gedronken moeten worden. Maar in rode wijn zitten behoorlijk wat aantal anti-oxidanten die goed zijn voor het metabolisme.
  • dierlijk vet is een grote bron van calorieën. Vooral van vetten. Dierlijk vet moet met mate genuttigd worden. U kunt het recept naar inzicht aanpassen door het vet na het bakken weg te snijden en door de boter uit het recept weg te laten.

Variatie?:

Hieronder enkele variatie tips waarmee je het recept makkelijk kunt variëren zodat het beter aansluit bij jou specifieke (dieet) wensen.

  • Entrecote te duur? U kunt ook biefstuk kiezen en deze op uw eigen manier rose bereiden.
  • Meer behoefte aan groentes? Voeg 200 gram broccoli en 200 gram bloemkool toe en kook deze even lang mee.
  • Minder dierlijke vetten? Vervang de roomboter door 1 eetlepel olijf olie of laat alle vetstoffen weg uit dit recept.

Dit gerecht combineren met een dieet?

Als je wilt afvallen dat ligt de basis in gezonde voeding. Het recept zoals hierboven beschreven is gezond en levert je veel essentiële voedingsstoffen. Dit gerecht past het beste in een eiwitdieet maar ook in een koolhydraatarm dieet. Het gerecht is niet helemaal koolhydraatarm maar bevat maar heel weinig van de snelle koolhydraten die je in voeding wilt voorkomen als je snel wilt afvallen. De snelle koolhydraten zorgen er juist voor dat je in gewicht aankomt als je hier te veel van eet. Ze geven je namelijk weinig voedingsstoffen maar wel veel calorieën.

Veel plezier met dit recept en eet smakelijk!

Leave a Reply