Sociale omgeving en de invloed op onze leeftstijl

In een eerder artikel over structureel gezond leven benoemde ik al het feit dat de sociale omgeving een belangrijke invloed uitoefent op ons gedrag. Wil je structureel gezonder gaan eten dan zal ook de sociale omgeving hieraan mee moeten werken.

Het ziekenhuis is bij uitstek de plek waar mensen weer beter gemaakt worden. In Nederland zijn er inmiddels 16 ziekenhuizen waar je terecht kunt als je ernstig overgewicht hebt en afvallen op eigen kracht niet (meer) lukt.

Nu blijkt uit een steekproef van het Algemeen Dagblad dat 11 van de in totaal 16 op overgewicht gespecialiseerde ziekenhuizen, ongezonde voeding verkoopt. In deze ziekenhuizen worden jaarlijks meer dan 5.000 op overgewicht gerichte ingrepen uitgevoerd. Denk hierbij aan maagverkleiningen, het plaatsen van een maagband en bypassoperaties. Niet echt een sociale omgeving die bijdraagt aan gezond eten wordt er gesuggereerd in de media.

Maar wat is nu het belang van onze sociale omgeving en de leefstijl die wij er op na houden?

Het belang van de sociale omgeving op een gezonde leefstijl

De sociale omgeving waarin we actief zijn beïnvloed ons gedrag en ook dat wat we eten. Iedereen maakt een eigen keuze in voeding maar baseert dit wel degelijke mede op basis van zijn of haar omgeving.

Er zijn een aantal belangrijke factoren in je sociale omgeving die invloed hebben op jou gezondheid en eetgedrag:

  1. Wel of geen sociale steun ontvangen

Wil je afslankpoging succesvol zijn dan is het belangrijk dat de sociale omgeving je daarin steunt. Een goed voorbeeld is als je als moeder in een gezin met 2 kinderen wilt gaan afvallen terwijl je vriend of man gewoon doorgaat met structureel ongezond eten. Op zo’n moment wordt het als persoon erg moeilijk om vol te houden aan je afslankpoging.

  1. Sociale druk beïnvloed gedrag

Een goed voorbeeld is de werkomgeving. Is het gebruikelijk dat collega’s in de middag naar het restaurant gaan en daar standaard een kroket of frikandel op hun bordje leggen dan is de drempel om dit zelf ook te doen een stuk lager dan wanneer dit niet de standaard is. Uiteraard is het als individu erg moeilijk om het gedrag van je collega’s te beïnvloeden en dat willen we vaak ook helemaal niet. Gelukkig zijn er steeds meer gezonde initiatieven die het voor bedrijven steeds aantrekkelijker maken om gezonde voeding in hun assortiment op te nemen.

Hetzelfde geldt voor sportkantines waar het heel normaal is om na een wedstrijdje voetbal een bak patat met frikandel speciaal naar binnen te werken aangevuld met de nodige biertjes. Op zich niets mis mee zolang het past binnen jou eetgewoonten waarin balans is aangebracht tussen gezonde en minder gezonde voeding. Ook voor sportkantines geldt dat er steeds meer initiatieven en beweging komt richting gezondere voeding in de sportkantines.

Moeten ongezond eten en snacks dan helemaal verbannen worden?

Een gezond eetpatroon laat ook ruimte voor een snack op gezette tijden. Zolang dit maar beperkt blijft tot een enkele keer en dit gecompenseerd wordt door voldoende en gevarieerde gezonde voeding is het wat mij betreft mogelijk om te ‘snacken’.

Komen er overheidsmaatregelen tegen ongezonde voeding?

Jaarlijks stijgen de medische kosten als gevolg van overgewicht en mijn verwachting is dan ook dat de sociale omgeving steeds meer gezondere voeding zal gaan promoten en aanbieden. Dit zal al dan niet ingegeven worden door druk vanuit de overheid.

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat ongezond eetgedrag ontmoedigd wordt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een zogenaamde suikertax en belasting op ongezonde voeding. Voor wat betreft roken kennen we al de accijns op sigaretten en ook alcohol kent accijns. Allemaal ingevoerd om het gebruik van deze producten te ontmoedigen.

Wat mij opvalt in kantines waar voeding wordt verkocht is dat veelal de ongezonde(re) snack prijs technisch voordeliger is dan de ongezonde voeding. Laatst kocht ik de ene dag 2 plakjes jong belegen kaas en moest ik meer betalen dan voor 2 frikandellen.

Extra accijns daar zit je als consument niet op te wachten. Mocht het echter toch zover komen dan moeten we het vooral maar positief proberen te bekijken. Door gezonde voeding kunnen we de accijns ontlopen en we hebben zelf de keus om zo af en toe een ongezonder product te eten. Dit is denk ik nog altijd beter dan slechte voeding die qua prijs voordeliger is dan gezonde voeding.

Wat is gezonde voeding?

Op mijn website heb ik al diverse artikelen geschreven over wat precies gezonde voeding inhoudt. In onze huidige eetgewoonten consumeren we vaak te veel snelle koolhydraten (suikers). Suikers zijn mede de oorzaak van de enorme toename van de hoeveelheid buikvet. Door deze te minderen kun je al heel snel resultaten boeken en kilo’s afvallen. Naast afvallen heeft gezonder eten natuurlijk allerlei gezondheidsvoordelen. Denk aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten maar ook verlaging van de kans op diabetes type 2. Ziekten die natuurlijk niet helemaal alleen door slechte voeding worden veroorzaakt maar het blijkt dat voeding en beweging vaak wel de hoofdfactoren zijn waardoor deze ziekten zich manifesteren.

Leave a Reply