Rode wijn drinken helpt bij het afvallen

Ja je leest het goed, rode wijn drinken helpt bij het afvallen. Je zult het vast wel herkennen. Dat hongerige gevoel in de avond en de drang om een lekkere snack te eten. Voor veel mensen een grote valkuil en oorzaak van overgewicht. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat hiervoor een zeer aangename oplossing is. Namelijk na het avondeten genieten van twee heerlijke glazen rode wijn.

In dit artikel lees je:

Het bewijs dat rode wijn helpt bij het afvallen

Ik las in The Daily Mail over een recent wetenschappelijk onderzoek. Op de Harvard Universiteit is een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd waarbij gedurende 13 jaar onderzoek is gedaan onder een groep van 20.000 vrouwen.

De vrouwen die een halve fles wijn dronken per dag verlaagden de kans op overgewicht met 70% ten opzichte van de niet drinkers. Een halve fles rode wijn staat ongeveer gelijk aan 2 glazen wijn.

Maar daar zal vast een addertje onder het gras zitten. Althans dat was wel mijn eerste gedachte. Daarom ben ik dieper op het onderzoek ingegaan.

Waarom mensen die rode wijn drinken afvallen

Allereerst de waarom vraag.. Waarom vallen vrouwen af als ze rode wijn drinken? In rode wijn zitten net als andere alcoholische dranken namelijk best wat calorieën. Ter vergelijking: In 100 ml rode wijn zitten ongeveer 80 kcal terwijl er in bier per 100 ml ongeveer 45 kcal zitten.

Nu blijkt het geval dat door rode wijn te drinken in de avond mensen minder de neiging hebben om te snacken.

Ook kunnen mensen makkelijker een toetje laten staan of minder avond eten met de wetenschap dat ze ’s avonds een lekker glas (of 2) rode wijn kunnen drinken.

Doordat snacken in de avonduren een grote valkuil is voor veel mensen is het drinken van rode wijn een effectief middel om overgewicht te voorkomen of tegen te gaan. Naast het drinken van rode wijn vind je op deze website nog veel meer afvallen tips.

Wat vrouwen zeggen over rode wijn

In het artikel worden diverse vrouwen geciteerd en dit is wat de vrouwen zoal zeggen:

  • Doordat ik ’s avonds een lekker glas rode wijn drink heb ik geen drang meer naar suiker.
  • Rode wijn in de avond maakt dat ik me veel meer relaxed voel.
  • Sinds ik begonnen ben met rode wijn drinken ben ik 3 kilo afgevallen in 6 weken.
  • Ik kan nu rustig een toetje overslaan omdat ik weet dat ik daarvoor in de plaats kan genieten van twee lekkere rode wijntjes.
  • Ik voel me meer ‘in control’.

Waarom is rode wijn nog meer gezond

In rode wijn zit de stof “resveratrol”. Deze stof zorgt ervoor dat je verouderingsproces vertraagt en heeft een positief effect op het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Echter moeten deze resultaten wel enigszins genuanceerd worden.

Zo stelt een dokter van het AMC dat de onderzoeken zijn uitgevoerd op dieren. Dit is toch wel anders dan onderzoek bij mensen. Ook geeft de dokter aan dat de dosering een belangrijke rol speelt. Om van de gezondheidseffecten te profiteren zouden we meerdere flessen wijn per drag moeten drinken. Dit is natuurlijk niet gezond. Ook supplementen hebben niet altijd dezelfde uitwerking.

Rode wijn is rijk aan antioxidanten. De antioxidanten hebben een beschermende werking in het lichaam en bevorderen de algemene weerstand.

Onderzoeken wijzen erop (European Conference on Obesity) dat elke avond een glas rode wijn drinken een positief effect heeft op de hoeveelheid HDL cholesterol. HDL is een gezonde vorm van cholesterol. Dit kan er voor zorgen dat het risico op diabetes type 2 afneemt.

Rode wijn heeft op veel mensen een relaxende werking. Aangezien stress een belangrijke impact kan hebben op je gewicht is er alles aan gelegen om het stressniveau in je lichaam zo laag mogelijk te houden. Verder is stress ook gewoon niet fijn.

Verder draagt het drinken van rode wijn bij aan een betere stofwisseling.

Dat maat houden belangrijk is

Net als met veel andere dingen in het leven moet je ook met wijn niet overdrijven. Houd het vooral bij niet meer dan 1 tot 2 glazen per dag. Je profiteert daardoor van de voordelen zonder dat je er nadelen van ondervindt. Alcohol kan namelijk een belangrijke veroorzaker zijn van buikvet.

Welke afslankgeheimen er nog meer te ontdekken zijn.

Uiteraard ben je er niet als je ’s avonds 2 glazen wijn drinkt. Voor snel en blijvend afvallen is meer nodig. Afvallen draait om een gezonde balans tussen de ingaande en uitgaande calorieën (energiebalans). Heb je overgewicht dan zijn er meerdere manieren/hulpmiddelen beschikbaar.

Deze hulpmiddelen hebben allemaal effect op de hoeveelheid ingaande calorieën (voeding) of uitgaande calorieën (beweging). Voeding is de belangrijkste factor om te starten met afvallen. Vaak ligt de oorzaak van overgewicht in een verkeerd eetpatroon. Om dit patroon te doorbreken is gedragsverandering nodig. Dit kost tijd en doorzettingsvermogen.

Gelukkig zijn er hulpmiddel zoal dieetshakes die jou een goede stap in de richting kunnen brengen. Hoe dit precies werkt lees je in het artikel over afvallen met shakes. Daar staat ook een link naar de wetenschappelijke bewijzen omtrent afvallen met shakes.

 

Leave a Reply