Ratatouille met 3 verschillende rijstsoorten en eendenborst

Nuttige weetjes, tips en tricks bij dit recept:

Ratatouille eiwitrijk receptHet boerengerecht ratatouille komt uit Frankrijk en wordt voornamelijk gemaakt bij mensen op het platte land, vanwege de behoorlijke hoeveelheid groente. Het gerecht is ook te bewonderen in de film Ratatouille. Het gerecht is daarnaast ook opnieuw “uitgevonden” door de sterrenchef Alan Ducasse.

De eend die er voor dit gerecht wordt gebruikt is tam en dus subtiel in smaak. Het voordeel van eend is dat je zelf kan bepalen hoeveel calorieën je met de maaltijd wilt nuttigen. Dit komt omdat bij eend het vet niet gemarmerd door het vlees loopt maar zich als een beschermlaag alleen aan de buitenkant van de borst ophoopt. Door de borst eerst op de vetkant uit te bakken geef je meer smaak aan het gerecht maar kan daarna wanneer gewenst weg worden gesneden om het gerecht minder calorieën te laten bevatten.

De rijst bevat een zeer hoge voedingswaarde en bevat alleen de langzame koolhydraten waardoor dit een goed effect heeft op het metabolisme (stofwisseling).

Ingrediënten voor 2-3 personen:

Hieronder vind je de ingrediënten / boodschappenlijst om dit lekkere gerecht zelf te kunnen maken.

  • 2 eendenborst filets (Albert Heijn of voor een betere smaak en kwaliteit de poelier of wildspecialist).
  • 300 gram rijst mix (Albert Heijn)
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 6 blaadjes rozemarijn
  • 1 blik gepelde tomaten (330 gram, Albert Heijn huismerk)
  • 1 blik tomaten puree (25 gram, Albert Heijn huismerk)
  • 50 ml witte Wijn (droog)
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  • Kook volgens de instructies op de verpakking de rijst klaar. Wanneer deze mooi gaar is zet het vuur uit, giet het eventuele water af en zet de deksel op de pan en houd de rijst warm.
  • Snijd voor de ratatouille de courgette in de lengte in vieren, snijd vervolgens de zaadlijsten weg. De zaadlijsten zijn namelijk veer eerder gaar dan het vruchtvlees waardoor de courgette snotterig kan gaan smaken.
  • Snijd vervolgens de courgette in blokjes van 2 centimeter.
  • Snijd de aubergine hetzelfde als de courgette.
  • Snipper de ui en snipper de knoflook (wanneer knoflook wordt geperst komt de smaak niet volledig tot zijn recht).
  • Strip de blaadjes van de takjes tijm af en hak de rozemarijn zo fijn mogelijk.
  • Bak in een grote pan de ui, tijm, knoflook en de rozemarijn voor 4 minuten op middelmatig vuur. Wanneer het gaat kleuren voeg de tomatenpuree toe om deze te ontzuren.
  • Na 2 minuten blus het af met de witte wijn en voeg de tomaten in blik toe en breng het naar de kook.

Ondertussen:

  • Snijd aan de vetkant van de eendenborst kruislings in (ruitvorm, wanneer de vetkant word ingesneden zal de eendenborst een snellere garing krijgen, en kan het vet sneller worden uitgebakken). Verwarm een bakpan en wanneer deze heet is bakt u de eendenborst op de vetkant zonder olie of boter goudkleurig bruin. Als de vetkant goudbruin en krokant gebakken is draait u de filets om bakt u de eend mooi rosé van binnen.
  • Wanneer de juiste garing is verkregen haalt u de filets uit de pan en laat deze tenminste 20 minuten onder aluminium folie rusten (wanneer vlees wordt gebakken trekken de spieren samen, wanneer het lang genoeg rust zullen de spieren weer ontspannen en zal het vocht binnenin beter blijven zitten waardoor het vlees meer smaak, maar ook malser zal zijn).
  • Na het rusten op smaak brengen met zout en peper en naar behoefte de vetrand wegsnijden. Snijd de filets pas tegen de draad in plakjes wanneer u gaat eten zodat het vocht niet verloren gaat.
  •  Als de ratatouille weer is gaan koken voegt u de als eerste de aubergine toe. Na twee minuten voegt u de courgette toe en kookt u de ratatouille totdat de courgette en aubergine gaar zijn. Breng op smaak met peper en wat zout.

Eet smakelijk!

Variatie tips:

Hieronder enkele tips waarmee je het gerecht kunt variëren:

  • gebruik in plaats van eendenborst; kippendijen dit is nog malser dan eend en heeft een hoger eiwit gehalte en bevat minder vet.
  • Wist u dat er verschillende soorten courgettes en aubergines bestaan. Deze hebben allemaal een eigen smaak. Varieer hier rustig op los.
  • De behoefte aan meer groentes in de ratatouille? Voeg naar hartenlust paprika, bosui, knolselderij of venkel toe.
  • Geen fan van rijst? U kunt de rijst ook vervangen door pasta. Zo is het gerecht nog sneller klaar (natuurlijk wel verse pasta voor een lekkerdere smaak en hogere voedingswaarde).

Dit gerecht combineren met een eiwitdieet

Het gerecht ratatouille is een eiwitrijke maaltijd. Het past daarmee prima in een eiwitdieet en valt goed te combineren met een eiwitshake dieet.

Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend en de middag een lekkere en gezonde eiwitshake van Dieet Pro nemen en in de avond het gerecht ratatouille maken. Het voordeel is dat je daarmee voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt en toch gedurende de dag relatief weinig calorieën eet. Het gevolg is dat je gaat afvallen op een gezonde en verantwoorde manier.

Wat zijn jou ervaringen met dit recept deel alles wat je kwijt wilt via onderstaand reactieformulier of via mijn facebookpagina!

 

 

Leave a Reply