Proteïne dieet, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord. Veel mensen zijn succesvol afgevallen met behulp van een proteïne dieet. Vandaar dat deze vorm van diëten erg populair is. Niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Het menselijk lichaam werkt namelijk voor iedereen op eenzelfde manier. Op deze pagina willen we verder ingaan op een aantal veelgestelde vragen rondom het proteïne dieet. We hopen u daarmee een beter inzicht te geven in wat het proteïne dieet inhoudt en hoe het werkt. Ook willen we u informatie geven over bekende proteïne diëten die hun sporen in de wereld van snel en verantwoord afvallen hebben verdiend.

Wat is een Proteïne dieet?

Een proteïne dieet wordt ook wel eiwit dieet genoemd. De naam eiwit/proteïne dieet zegt het eigenlijk al. Het is een dieet gericht op het consumeren van eiwitten als brandstof voor uw lichaam. Door meer eiwitten te eten wordt de inname van koolhydraten en vetten (de andere brandstoffen) verminderd. Voordeel hiervan is dat uw lichaam daarom op zoek gaat naar de reserves in uw lichaam waardoor vetverbranding plaats gaat vinden. Door de bocht genomen gaat u bij een eiwitdieet 60% van de brandstof uit eiwitten halen, 20% koolhydraten en 20% vetten. Op onze pagina over eiwitshakes zijn we al uitgebreid ingegaan op de verschillende soorten eiwitten en de functie van eiwitten.

Voordelen proteïne dieet

De voordelen van eiwitten (en daarmee het proteïne dieet) in vergelijking met de andere brandstoffen voor uw lichaam zijn als volgt op te sommen:

  • U bent langer verzadigd. Voordeel hiervan is dat het daarmee makkelijker wordt om minder calorieën te eten zonder dat u honger hebt. Minder calorieën betekent afvallen.
  • Door de langzame verbranding van eiwitten blijft uw stofwisseling op gang en blijft uw suikerspiegel stabieler. Groot voordeel in de strijd tegen de kilo’s.
  • Uw spiermassa wordt beschermt. Spieren zijn goed voor uw vetverbranding en spijsvertering.
  • Eiwitten helpen uw lichaam te herstellen na fysieke inspanning.
  • Eiwitten zijn uiterst voedzaam en te vinden in gezonde en lekkere producten zoals kip, ei, vis, etc.

Doordat u langer verzadigd bent vinden veel mensen een eiwit dieet goed vol te houden. Waar andere diëten ervoor zorgen dat uw maag de hele dag knort zorgt het eiwit dieet ervoor dat u geen honger hebt.

Nadelen proteïne dieet

Er zijn geen specifieke nadelen te benoemen aangaande deze vorm van diëten. Veel proteïne diëten garanderen u dat er geen jojo effect op gaat treden na afloop van het dieet. Onthoud echter dat er altijd een jojo effect gaat optreden als u uw eetgewoonten niet aanpast in vergelijking met voor het dieet. Wij zijn van mening dat u alleen voor een eiwitdieet moet gaan als deze u ook leert om uw eetgewoonten te optimaliseren. Dit is echter geen specifiek nadeel voor het eiwit dieet maar geldt dus voor alle vormen van diëten en afvallen.

Volgen van een proteïne dieet

We kunnen grofweg twee vormen van proteïne dieet onderscheiden. Namelijk een vorm waarbij u gebruik maakt van recepten/voedingsschema’s die u helpen dagelijks zodanig te eten dat u relatief veel eiwitten binnenkrijgt en minder koolhydraten en vetten. Deze schema’s kunt u uiteraard ook zelf maken, maar veel mensen vinden dit toch lastig en veel werk. Daarom kiezen veel mensen voor de tweede vorm van het eiwitdieet. Namelijk een eiwit dieet zoals deze door verschillende aanbieders verkocht wordt. Bij deze vorm van diëten gaat u veelal gebruik maken van recepten en maaltijdvervangers in de vorm van proteïne/eiwit shakes, voedingsrepen, etc. Ook wordt vaak in deze diëten vaak aangeraden bepaalde vitaminesupplementen in te nemen. Als u niet zoveel verstand hebt van voeding raden we eigenlijk altijd aan om te kiezen voor een uitgekristalliseerd eiwit dieet. Attentiepunt is dat u het beste kunt kiezen voor een dieet waarbij ook de nazorg is geregeld. Hiermee bedoelen we dat u geholpen moet worden om ook na het dieet voor de juiste voeding te kiezen om op gewicht te blijven. Ideaal gezien moet deze ‘opvoeding’ al gedurende het dieet plaatsvinden.

Bekende proteïne diëten

Neem een kijkje op onze productenpagina waar we bekende en succesvolle producten hebben opgenomen die al veel mensen geholpen hebben in de strijd tegen de kilo’s.

 

Leave a Reply