Overheid verbiedt frisdrank en suikers in ziekenhuizen

Mensen die van zoetigheid houden worden vanaf nu teleurgesteld als ze in het ziekenhuis een blikje frisdrank willen kopen. De overheid in Nieuw Zeeland heeft de verkoop van zouthoudende dranken in ziekenhuizen verboden. Ze wil daarmee de strijd aangaan met het steeds groter wordende probleem dat obesitas heet. Eerder schreef ik al eens een artikel over suiker en de vergelijking met cocaïne die dr. Ludwig maakte in de uitzending van RTL late night. De conclusie van het artikel is dat ook in Nederland bijna iedereen het er wel over eens is dat te veel suiker niet goed is voor de gezondheid. Maar gaan we in Nederland ook een verbod krijgen op frisdrank in het ziekenhuis en gaat de suikerconsumptie aan banden worden gelegd door de overheid? Om deze vraag te beantwoorden ben ik wat dieper in de materie gedoken.

Suikerhoudende drankjes verboden in ziekenhuizen Nieuw Zeeland

Het ministerie van Nieuw Zeeland heeft de ziekenhuizen in het land dringend aanbevolen om geen suikerhoudende drankjes meer aan te bieden aan patiënten en bezoekers van het ziekenhuis.

De minister zegt in een verklaring dat suiker een van de veroorzakers is van rotte tanden, obesitas en diabetes. Hij vindt het de taak van de overheid om de bevolking en vooral ook de kinderen te beschermen tegen deze gevaarlijke stof. De minister verwacht met de maatregel belangrijke stappen te zetten richting een gezonder Nieuw Zeeland.

Inmiddels hebben alle ziekenhuizen de aanwijzing van het ministerie van Volksgezondheid opgevolgd en is er geen frisdrank meer te koop.

Nederlanders consumeren veel te veel suiker in vergelijking met de norm

Tegenwoordig zijn bijna alle producten in de supermarkt industrieel bewerkt. Dit betekent dat er suikers aan de producten zijn toegevoegd. Dit wordt gedaan om de producten:

  • meer smaak te geven;
  • langer houdbaar te maken;
  • structuur te geven (cake, koek, snoep).

Het gevolg is dat je al snel te veel suikers eet. In Nederland eten we gemiddeld 44 kilo suiker per jaar, omgerekend betekent dit 122 gram per dag. Van deze 122 gram is 55% kunstmatig toegevoegd aan de producten. Dit betekent zo’n 71 gram toegevoegde suiker per dag.  Suiker levert een bijdrage van 21% aan de totale energie-inname.  (bron: factsheet consumptie van suikers in Nederland, Wageningen University, 2007-2010).

De vraag is echter wat dan precies de norm is. Op zoek naar een norm kom je al snel uit bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO heeft in maart 2014 bepaald dat een volwassene niet meer dan 25 gram per dag aan toegevoegde suiker (5,5 suikerklontjes per dag)  zou moeten consumeren.

Nederlanders zitten met hun gemiddelde van 71 gram per dag bijna 2x boven de norm hoeveelheid suikergebruik.

We weten inmiddels dat ook Nederlanders te veel suiker gebruiken. Relevant is dan om te weten welke bijdrage frisdrank aan deze consumptie levert.

Is frisdrank daadwerkelijk de belangrijkste oorzaak  van de omvangrijke toegevoegde suikerconsumptie?

Uit informatie afkomstig van het kennis centrum suiker is af te leiden dat frisdrank inderdaad een van de hofleveranciers van suiker is. Zo bestaat meer dan 20% van de suikerconsumptie door jongeren tot 18 jaar uit frisdrank waaronder energiedrankjes. Bij volwassen mannen is dit nog 16% en bij volwassen vrouwen 11%.

Naast frisdrank leveren ook zuivelproducten, cake, koek, chocolade, suikerklontjes en snoep een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid toegevoegde suikers die we consumeren. Wil je de suiker consumptie terugdringen dan ligt het dus voor de hand om wat te doen aan de hoeveelheid frisdrank die we consumeren.

Huidige richtlijnen inzake suikergebruik

De gezondheidsraad in Nederland heeft een richtlijn uitgevaardigd waarin staat dat in het geval van overgewicht het verstandig is om de inname van producten en dranken met veel toegevoegde suikers te verminderen (Richtlijn goede voeding 2006).

Deze richtlijn geeft dit advies voor een situatie waarin er al overgewicht is. Best vreemd eigenlijk want ik heb altijd geleerd dat voorkomen beter is dan genezen. Waarom dus niet vooraf voorkomen dat je dik wordt door de inname van producten met toegevoegde suikers te verminderen.

Suiker door de overheid ook in Nederland aan banden gelegd?

Mijn verwachting is dat de overheid niet zo snel de inname van (toegevoegde) suikers zal gaan verbieden. Zeker niet gelet op het feit hoe we in Nederland omgaan met alcohol, tabak en drugs waarbij de overheid zich tolerant opstelt in vergelijking met andere landen. Al is de laatste jaren wel een tendens waarneembaar dat ook het gebruik van alcohol, tabak en drugs steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt.

Het ligt daarom wel voor de hand dat er op termijn maatregelen worden genomen die het minder aantrekkelijk maken om suikerhoudende producten te consumeren. Een totaalverbod of verbod op verkoop in ziekenhuizen zal er denk ik niet komen. De maatregelen zullen veel meer vergelijkbaar zijn met de maatregelen die genomen zijn om het gebruik van drank, drugs en tabak te ontmoedigen.

Ik denk hierbij aan maatregelen waarbij de belasting op suikerhoudende producten wordt verhoogd of een accijns wordt toegevoegd. Maar zou het ook zo ver komen dat je extra moet betalen voor een levensverzekering of zorgverzekering? Het zou zo maar eens kunnen nu de negatieve gezondheidseffecten van suiker steeds bekender worden.

Ook zie je inmiddels steeds meer aandacht ontstaan voor gezonde voeding. Goede voorlichting van burgers is denk ik de eerste stap die genomen moet worden om de Nederlandse bevolking weer wat gezonder te maken.

Afvallen en tegelijkertijd leren om gezonder en minder suiker te eten

Gezonder en minder suiker eten blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te zijn. Natuurlijk kun je frisdrank vervangen door een glas water maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Suiker zit in bijna alles wat we eten uit de supermarkt.

Heb jij overgewicht en wil je afvallen (rondom de buik) dan ligt de sleutel tot succes in het doorbreken van het ongezonde eetpatroon. Dit lukt bijna niemand op eigen kracht, er is veel doorzettingsvermogen en kennis voor nodig. Om je op weg te helpen hebben we een aantal artikelen voor jou geschreven. Zo lees je in het artikel over afvallen buik op welke manier je door gezonder te eten buikvet kunt verliezen. Buikvet is namelijk een van de belangrijkste risicofactoren die kunnen leiden tot levensbedreigende ziektes.

Naast afvallen rondom de buik hebben we ook een artikel en kennisbank beschikbaar op het gebied van afvallen met shakes. Het blijkt prima mogelijk te zijn om kilo’s kwijt te raken met een shake dieet. Daarbij is het wel van belang om de juiste dieetshake en aanpak te kiezen. Zo is het aan te raden om tijdens het afvallen te wennen aan een gezond(er) eetpatroon. In het artikel helpen wij jou op weg.

Tot nu toe hebben we nog geen ingrepen gezien van de overheid op de consumptie van toegevoegde suikers in ziekenhuizen. Denk jij dat de overheid gaat ingrijpen om de consumptie van (toegevoegde) suiker te ontmoedigen?

 

Leave a Reply