Mexicaanse schotel om je vingers bij af te likken.

Nuttige tips, tricks en weetjes:

Bij de Mexicaanse keuken denken de meeste mensen gelijk aan burrito’s, wraps of Chili con carne (letterlijk vertaald: Chili gevuld met vlees). Maar deze prachtige keuken heeft veel meer moois te bieden. Zoals een heerlijke 1 pans schotel met verschillende soorten bonen, quacamole en tortilla’s. Of met meer invloeden van buurlanden zoals Peru. Peru heeft als èèn van de populairste invloeden chevice. Dit is rauwe vis dat door het gebruik van zuren zoals; limoen, azijn of ananas koud gaar wordt. Zo blijft de vis optimaal mals en boordevol voedingsstoffen en mineralen. Het volgende recept zal ik een heerlijk gerecht aan chevice wijden. Terug naar de 1 pans schotel. Door het gebruik van veel groentes, avocado en eiwitrijke bonen is dit een bom van goede voedingsstoffen. En leuk om te eten. U gebruikt de tortilla’s als bestek. Scheelt afwas. En wie zei dat koken niet alleen leuk maar ook efficiënt kan zijn. Disfrutar de su comida (eet smakelijk)

Hieronder volgen de details van dit heerlijke gezonde recept dat prima past binnen een gezond eetpatroon. Een gezond eetpatroon is niet alleen van belang voor een goede gezondheid, het helpt je ook om af te vallen en op een gezond gewicht te blijven.

Ingrediëntenlijst voor 2-3 personen:

  • 150 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 2 avocado’s
  • 1 rode paprika
  • 1 Spaanse peper
  • 1/4 bos koriander
  • 250 ml water
  • 1 rundvlees bouillon blokje (Maggie of Knorr)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (50 gram)
  • 1 blikje crunchy maïs (Bonduelle, 150 gram)
  • 1 blikje kidney bonen (Bonduelle, 150 gram)
  • 1 blikje Lima bonen (Bonduelle, 150 gram)
  • 1 pakje crème fraiche (125 ml)
  • 3 grote vleestomaten
  • 1 zakje veldsla (Albert Heijn. 100 gram)
  • 2 eetlepels soja olie (of zonnebloem olie)
  • 1 limoen
  • 1 zak tortilla chips (25 gram per persoon)

Bereidingswijze:

  • Schil de uien en knoflook. Maak de avocado’s schoon, verwijder de zaadjes uit de peper, snijd de paprika fijn en verwijder de zaadjes. Snijd de vleestomaten in kleine blokjes.
  • Hak de knoflook fijn en snijd zeer fijne reepjes van de peper. Hak de koriander grof. Snipper de ui zo fijn mogelijk en prak de avocado’s met een vork zo glad mogelijk (mag ook grof blijven maar dan kunnen de smaken niet mooi in harmonie met elkaar komen).
  • Meng voor de quacamole ¼ ui, 1/3 rode peper, 1 teen knoflook, ½ tomaat en 1/3 van de gehakte koriander met de avocado’s. Voeg 1 eetlepel crème fraiche toe. Breng verder op smaak met zout, peper en limoensap.
  • Laat de maïs en bonen uitlekken en spoel 1 minuut met warm water. Laat in het water staan tot gebruik.
  • Fruit in een grote soeppan, met de olie (Wokpan is nog beter), de ui, knoflook, peper en paprika aan. Laat deze langzaam kleuren tot het bijna verbrand. Voeg dan het gehakt toe en bak snel gaar.
  • Ontzuur de tomatenpuree en voeg de tomatenblokjes toe. Bak mee voor 2-3 minuten en blus af met het water.
  • Laat inkoken tot bijna al het water is verdampt en voeg dan de bonen en maïs toe.
  • Laat 5 minuten mee koken op een laag vuur. Voeg het bouillon blokje op smaak toe ( vaak is ½ al genoeg.
  • Het gerecht verder op smaak maken met wat koriander, zout en peper (eventueel limoensap).
  • Succes gegarandeerd.

Variatie?:

  • Minder calorieën? Kies voor mager rundergehakt, en in plaats van Lima bonen kikkererwten gebruiken.
  • In plaats van crème fraiche kan er ook voor yoghurt gekozen worden. Dit wordt op dezelfde manier gebruikt.
  • Liever vegataries? Vervang het vlees door meer groentes. Asperges, meer paprika. Ook eventueel wat quinoa om het eiwit percentage op peil te houden.

Voedingswaarde per persoon:

  • Koolhydraten: 467,49
  • Eiwitten: 307,12
  • Suikers: 145,60
  • Vetten: 285,98
  • Totaal: 1206,19

Ben je op zoek naar makkelijke recepten waarmee je kunt leren om gezonder te eten en waarbij je ook direct snel gaat afvallen? Lees dan eens deze review over de afslank receptenbijbel.

Wil je echt gemak en comfort bij het afvallen? Kies dan voor het beste eiwitdieet van de afgelopen drie jaren. In dit artikel over het Vitadis dieet lees je een uitgebreide review.

Leave a Reply