L-carnitine

L-Carnitine speelt een belangrijke rol in onze vet stofwisseling en de opname van koolhydraten. Daarom is het belangrijk dat je dagelijks voldoende van het aminozuur l-carnitine binnenkrijgt. Vooral omdat voeding de belangrijkste bron is. Dit is echter niet meer zo vanzelfsprekend. Door onze huidige voedingspatronen komt het vaker voor dat we een tekort hebben aan aminozuren. Dit kan leiden tot bekende welvaartsziektes zoals een te hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas, slaap- en zelfs erectiestoornissen.

In dit artikel lees je

L-Carnitine is een aminozuur

Aminozuren zijn essentieel voor een goede stofwisseling en daarmee ook essentieel om dagelijks goed te kunnen functioneren. Er zijn zo’n 28 verschillende aminozuren. Ongeveer 80% van de aminozuren wordt geproduceerd door je lichaam, de overige 20% komt uit voeding (oa rood vlees, kip, ei en melk). Gezien onze veranderende voeding komt het regelmatig voor dat we een tekort hebben aan L-Carnitine.

Het aminozuur l-carnitine komt vooral voor in rood vlees. Daarnaast zit het ook (in kleinere mate) in nootjes, zuivel producten, zaden, graan, groenten en peulvruchten.

Het lichaam kan zelf ook carnitine aanmaken in de spieren en lever. Hiervoor gebruikt het lichaam andere aminozuren zoals methionine en lysine. Ook kan het lichaam de vitamines C, B3 en B6 gebruiken of het ijzer mineraal.

 

Welke functie heeft L-Carnitine

Als je wilt afvallen is een goede stofwisseling noodzakelijk. Carnitine speelt een heel belangrijke rol in de spijsvertering. Vet kan pas worden verbrand als het in aanraking komt met Carnitine. Als je een tekort aan Carnitine hebt, dan wordt vet niet verbrand en wordt je te dik. Ook als je ouder wordt maakt het lichaam minder Carnitine aan. Verder is het zo dat elk lichaam anders is en de een meer en de ander minder L-Carnitine aanmaakt.

Een tekort aan l-carnitine kun je onder andere herkennen aan een verminderde vetzuuroxidatie met één of meer van de volgende symptomen als gevolg:

  • afwijkende leverfunctie
  • chronische spierzwakte
  • vermoeidheid
  • hartspierziekte (cardiomyopathie)
  • mindere glucosetolerantie

Bovenstaande lijst is zeker niet compleet. Overleg met de huisarts is verstandig in het geval je twijfelt over de oorzaak van bepaalde klachten.

Afvallen met L-Carnitine

Belangrijk om te beseffen is dat alleen door extra Carnitine in te nemen je waarschijnlijk niet snel zult afvallen. Het moet worden gezien als een aanvulling op een te volgen dieet. Zoals altijd geldt ook hier dat gezonde voeding en voldoende beweging randvoorwaardelijk zijn om te komen tot een gezond gewicht.

Het innemen van extra carnitine is alleen zinvol als aan twee belangrijke criteria is voldaan. Namelijk:

  1. De extra carnitine moet zorgen voor extra opslag in het lichaam.
  2. De extra opslag moet leiden tot een beter transport van vetzuur naar de spiercellen.

In wetenschappelijke onderzoeken is echter nog onvoldoende gebleken dat extra inname van l-carnitine leidt tot een betere vetverbranding. Waarschijnlijk heeft het dan ook weinig zin om extra carnitine te gaan gebruiken. Mits je uiteraard geen tekort hebt.

Zorg er daarom voor dat je gezond en gevarieerd eet. Volg je een eetpatroon zonder zuivel of rood vlees dan kan het zinvol zijn om daarnaast producten toe te voegen met L-carnitine.

De voordelen van L-Carnitine

  • Voordeel ten opzichte van andere afslankpillen is dat L-Carnitine gezond is en geen kwaad kan voor je lichaam. Mocht het lichaam teveel aan Carnitine hebben dan wordt dit gewoon via de urine afgescheiden.
  • Naast stimulatie van de vetverbranding levert Carnitine je ook extra energie op
  • Lichaamseigen stof en daarmee er gezond

Zoals gezegd heeft het extra innemen van l-carnitine waarschijnlijk geen direct effect op de vetverbranding.

L-Carnitine bestellen

Afvallen en tegelijk zorgen dat je voldoende l-carnitine binnenkrijgt? Dit kan met de afslankshakes van Dieet Pro. Deze shakes zijn ideaal om mee af te vallen en bevatten daarnaast l-carnitine. Op de dieet pro pagina lees je meer over deze shakes en hoe deze gebruikt kunnen worden. Shakes kun je gebruiken als vervanger van bijvoorbeeld tussendoortjes.

Wil je toch graag l-carnitine supplementen bestellen dan kan dat via onderstaande knop. Ook lees je daar nog meer relevante informatie over L-Carnitine.

L-Carnitine kopen online

 

Leave a Reply