Krachtpatser quinoa salade, spinazie en kabeljauw

Tips, trick’s en weetjes:

We zijn er allemaal vroeger mee opgegroeid. Spinazie. Voor de een een lekkernij die er de hele week naar uitkeek om het te eten. De ander walgt er van. Jammer voor hun want spinazie is krachtvoer! Dit komt doordat spinazie van nature bomvol zit met belangrijke mineralen zoals ijzer. Toch bevat spinazie weinig calorieën. Neem dit in combinatie met eiwitrijke bronnen zoals quinoa en kabeljauw en “Boem” een maaltijd vol met eiwit, en weinig koolhydraten. Door verse spinazie te gebruiken in plaats van bewerkte spinazie zoals ingeblikte of diepvries spinazie krijgt u veel meer mineralen binnen. En zeg nou zelf. Wat is er nou lekkerder dan vers eten?

Weet u het? Ik namelijk niet. Alvast een smakelijke maaltijd toegewenst.

Ingrediëntenlijst voor 2-3 personen:

  • Per persoon 150 gram verse spinazie (het beste is voorgewassen, vanwege het vele hardnekkige zand uit ongewassen spinazie).
  • Per persoon 100 gram kabeljauw filet (visboer of Albert Hein)
  • Per persoon 125 gram quinoa (lokale biologische winkel of Albert Heijn)
  • 1 knoflook teen
  • 1 pakje gerookt ontbijtspek
  • 2 uien
  • 1 komkommer
  • Zout en peper
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 eetlepel sojaolie (of andere olie)
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 limoen

Bereidingswijze:

  • Zet 1 liter water op met een snuf zout.
  • Verdeel de spinazie in twee delen. Kook 1 deel zeer kort (1 minuut maximaal) en haal uit het water en laat deze uitlekken op een zeef of vergiet.
  • Kook in hetzelfde water de quinoa gaar volgens de verpakking. Giet af en laat uitstomen.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak deze op laag vuur krokant.
  • Snijd de uien in ringen en voeg deze toe. Bak 2 minuten mee.
  • Hak de knoflook fijn en voeg ook deze toe. Bak nog 1 minuut mee en haal alles uit de pan (zorg dat de pan leeg is maar niet schoongemaakt, het nog aanwezige vet gaan we gebruiken voor de kabeljauw.
  • Bak de kabeljauw in dezelfde pan gaar. Voeg wanneer de kabeljauw gaar is de eetlepel boter toe en laat deze bruisen. Wanneer de boter begint te bruisen draai dan het vuur uit. En laat nog 1 minuutje na bakken. Laat iets afkoelen en haal alle lamellen los van de kabeljauw. Breng op smaak met een heel klein beetje zout.
  • Maak een dressing van de yoghurt, olie en sap van de limoen een dressing. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Meng de quinoa, gekookte spinazie en ongekookte rauwe spinazie door elkaar en giet de dressing er overheen. Strooi als laatste de lamellen over de salade en het smullen kan beginnen.

Variatie?:

  • Hé bah! Spinazie. Dat lust ik niet hoor. Vervang de spinazie door uw favoriete sla, of andijvie. Kook de sla dan niet. De andijvie mag hetzelfde bereidt worden als de spinazie.
  • Minder vet eten? De spekreepjes mogen geschrapt worden evenals de boter. Het zal wel iets minder lekker zijn. Maar scheelt al gauw 200 calorieën. Tel uit je winst.
  • Geen van van vis, of vegetariër? Gebruik dan groene groentes zoals courgette, groene asperges of doperwten. Bereidt ze zoals u ze het liefst eet.

Voedingswaarde per persoon:

  • Koolhydraten: 423,4
  • Vet: 135,35
  • Suikers: 98,51
  • Eiwitten: 172,12
  • Totaal: 829,38

Ik hoop dat je genoten hebt van dit gezonde recept. Ben je op zoek naar praktische recepten voor snel en gezond afvallen dan is de afslankreceptenbijbel wellicht iets voor jou. Over de afslank receptenbijbel heb ik een uitgebreide review voor jou geschreven zodat je zelf kunt bepalen of het wellicht iets voor jou is.

Leave a Reply