“Italian stallion” risotto met kip en bomvol groentes

“Italian stallion” risotto met kip en bomvol groentes

Nuttige tips trick’s en weetjes:

In Italië is er bijna een burgeroorlog uitgebroken over de verschijning risotto. Noord tegen zuid. Beide delen van Italië claimen dat de ander geen benul heeft over het maken van een goeie risotto. Vroeger toen ik nog in mijn eerste opleiding tot kok zat leerde ik in mijn leerbedrijf risotto maken. Makkelijk vond ik het toen niet. Iets in mij heeft toen besloten dat ik dit gerecht heer en meester zou worden. Na 2 jaar was ik de kok die mij het toen leerde maken al voorbijgestreefd. Ik dacht dat ik goeie risotto kon maken. Ik had het mis! Na 3 jaar van vallen en opstaan en weer vallen. Heb ik mij naar eigen zeggen (en natuurlijk met de nodige referenties van de mensen voor wie ik het bereidt) heer en meester gemaakt van de kunst risotto maken.

Risotto maken kan alleen van de juiste rijst korrel. Een middelgrote korel van een bepaald ras. Zijn belangrijkste eigenschappen? Het kunnen opnemen van gigantische hoeveelheden water. En voedingswaarde. Veel langzame koolhydraten en gezonde vitamines. Samen met de eiwitrijke kip en heerlijke groentes een bom van smaak.

Bij variatie? staat hoe deze kanjer gezonder kan want eerlijk is eerlijk een goeie risotto is naast een hoge voedingswaarde best vet.

Ingrediëntenlijst voor 2-3 personen:

  • Per persoon 100 gram risotto rijst (carnoroli of superfino zijn de beste rijssoorten, lokale biologische- of speciaalzaak)
  • 1 kipfilet
  • 1 bos groene asperges
  • 1 zakje parmezaanse kaas (75) gram
  • Per 100 gram rijst 400 ml water
  • 1 groente bouillon blokje (Knorr of Maggie)
  • 1 flesje droge witte wijn (125 ml)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 bosje lente-ui
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels roomboter
  • 4 eetlepels soja olie (of zonnebloem olie maar geen andere)
  • 1 theelepel gedroogde tijm

 

Bereidingswijze:

  • Zet een pan water op en houd met de deksel op de pan water met het bouillon blokje warm. Verwarm een grillpan.
  • Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd het kontje van de asperges weg, snijd in stukjes van 1 cm en snijd de lente-ui in stukken van 2 cm. Halveer de champignons.
  • Besmeer de kipfilet met 1 eetlepel olie, gril deze wanneer de grill begint te roken. Gril 3 minuten en draai 1 kwartslag. Gril nogmaals 3 minuten en keer de kipfilet om. Herhaal dit ook voor de onderkant.
  • Voeg de champignons toe en druppel nog 1 eetlepel olie over de champignons. Draai het vuur uit en keer na 3 minuten de kipfilet om. Na 3 minuten snijd de kip in grove blokjes.
  • Zet een brede kookpan met het volume van ongeveer 2-3 liter op het vuur en fruit de ui, knoflook en tijm aan, gebruik hiervoor de laatste twee eetlepels olie. Blijf gehele het kookproces over de bodem roeren zodat er niks kan aanbranden (5 min).
  • Voeg de rijst toe en fruit mee (3 min).
  • Blus af met de wijn en laat al het vocht verdampen.
  • Voeg 1 deel van het water toe en kook tot al het vocht is opgenomen door de rijst (5-10 minuten afhankelijk van hoe hoog het vuur staat).
  • Voeg nogmaals 1 deel vocht toe en kook door tot al het vocht opgenomen is (4-8 minuten).
  • Voeg het laatste deel vocht toe en voeg na 2 minuten de asperges toe. Na 1 minuut de lente-ui. Na 1 minuut de boter. Na 1 minuut de parmezaanse kaas. Na 30 seconden de kipfilet . Na 30 seconden de champignons en breng op smaak met zout en peper.
  • Smullen maar.

Variatie?:

  • De kip kan eventueel weggelaten worden. Vervang door 1 wortel of 1 courgette en gril de gemaakte keuze in plakjes gaar.
  • De boter kan weggelaten worden.
  • De olie die nodig is voor het grillen kan weggelaten worden.
  • De helft van de parmezaanse kaas kan gebruikt worden Of zelfs helemaal niet toevoegen.

Voedingswaarde per persoon:

Afhankelijk welke tips u heeft gebruikt kunnen er ongeveer 100 tot 300 calorieën niet worden genuttigd.

  • Koolhydraten: 537
  • Vetten: 306,37
  • Suikers: 107,62
  • Eiwitten: 236,40
  • Totaal: 1187,39

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit heerlijke recept. Mocht je dit recept te moeilijk vinden of kost het je te veel tijd om te bereiden en wil je toch gezonder leren eten en afvallen? Dan is wellicht de afslank receptenbijbel het product dat jou verder kan helpen richting een slanker en vooral gezonder leven!

Wil je helemaal geen gedoe dan kun je ook kiezen voor een kant en klaar dieet. Het Vitadis Slanker Leven Plan is een dieet dat al jaren lang als beste uit de test komt.

Leave a Reply