Insuline en glucose nader bekeken

Glucose en insuline spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Voeding heeft een grote invloed op de glucose en insuline niveaus in ons lichaam. Verkeerde voeding kan ertoe leiden dat er een disbalans ontstaat tussen de hoeveelheid insuline en glucose. Dit kan ertoe leiden dat er diabetes type 2 ontstaat wat weer kan leiden tot allerlei hart- en vaatziekten.

In dit artikel lees je:

  • Wat insuline is en hoe insuline ontstaat;
  • Wat insuline is en hoe insuline ontstaat;
  • Waarom glucose insuline nodig heeft;
  • Welke voeding relatief veel glucose bevat;
  • Hoe je kunt beginnen met gezonder eten.

gaan we verder in op de begrippen insuline en glucose en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Insuline

Kort gezegd is insuline een hormoon die ervoor zorgt dat de processen in ons lichaam goed functioneren. Zo regelt insuline de glucosestofwisseling. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier. Zodra je gaat eten zal het lichaam insuline aanmaken.

Glucose

Glucose is een belangrijke brandstof die alleen door verbranding energie oplevert als er voldoende insuline beschikbaar is. Glucose is afkomstig uit koolhydraten. De hoeveelheid glucose aanwezig in het lichaam bepaalt onze bloedsuikerspiegel.

Waarom glucose insuline nodig heeft

Na een (koolhydraatrijke) maaltijd stijgt de glucose spiegel waarna het lichaam insuline aanmaakt. De insuline zorgt ervoor dat de glucose vervoert wordt naar de cellen waarin de glucose verbrand wordt en zet deze cellen ook open zodat de glucose naar binnen kan. Glucose die niet direct nodig is om energie te leveren wordt opgeslagen in je spieren, lever of in de vorm van vet zodat het later als nog gebruikt kan worden.

Bij gezonde mensen maakt het lichaam precies genoeg insuline aan om de glucose te vervoeren en af te breken. Als mensen diabetes hebben wordt er te weinig of zelfs geen insuline aangemaakt waardoor de glucose niet afgevoerd kan worden en de bloedsuiker onverminderd hoog blijft.

Als de alvleesklier geen insuline aanmaakt spreken we van diabetes type 1. Dit komt veel minder voor dan diabetes 2 waarbij de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. Diabetes type 2 is veelal het gevolg van overgewicht veroorzaakt door ongezond eten (teveel verzadigde vetten en teveel slechte koolhydraten).

Als er te veel glucose aanwezig is in het lichaam heeft dit een aantal vervelende gevolgen. Het lichaam zoekt andere manieren om de glucose af te voeren, bijvoorbeeld via de urine. Dit verklaart waarom mensen dorst krijgen bij een teveel aan glucose. Verder kunnen mensen zich beroerd, moe en niet helder van geest voelen. De vermoeidheid is te verklaren doordat de glucose niet verbrand kan worden waardoor er vrijwel geen energie vrijkomt.

Glucose in voeding?

Glucose valt onder de noemer enkelvoudige koolhydraten. Als een van de grootste oorzaken van overgewicht worden onze veranderde eetgewoonten genoemd. We eten tegenwoordig veel meer industrieel bewerkt voedsel dan vroeger het geval was. Hierdoor ontstaat het risico dat we al erg snel teveel enkelvoudige koolhydraten binnenkrijgen met het gevolg dat we vet gaan opslaan. Vet die niet meer verbrand gaat worden omdat we structureel teveel glucose binnenkrijgen. Hierdoor worden we dik en vallen we bij niet veranderende eetgewoonten niet af. Het is daarom erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Gezond eten en afvallen – direct beginnen

Wil je direct beginnen met gezond eten en snel afvallen op een blijvende manier dan kan het Vitadis Slanker Leven Plan uitkomst bieden. Dit lifestyle programma helpt jou om weer gezond te eten. Wil je meer weten over Vitadis lees dan eens de review die ik over dit product geschreven heb.

 

 

Leave a Reply