Wie kent hem nou niet: steak tartaar, het lekkerste gerecht met rauw vlees dat er bestaat. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Frankrijk rond de tijd van Napoleon en is geroemd door zijn uitgesproken zachte smaak. Hoe kouder het geserveerd wordt des te beter word de smaak. Door het vlees niet te bakken blijft er meer vocht in het vlees en blijft het vlees daardoor zeer mals. Ook blijven alle voedingsstoffen behouden.

Zo ook het eiwit wat met 17% behoorlijk hoog is. Ook hoeven doordat het vlees niet aangebakken wordt. Minder vetten gebruikt te worden, waardoor dit koolhydraat arme gerecht uitstekend past in een gezonde levensstijl. Doordat de wilde rijst gepoft wordt gaan er een aantal zetmeel calorieën(dus koolhydraten) kapot door de hoge temperaturen die nodig zijn om de rijst te poffen. En wie houd er nou niet van gegrilde groentes? Zegt u het maar!

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • Per persoon 100 gram biefstuk (slager of Albert Heijn)
  • 1 kleine flespompoen
  • 1 bos groene asperges
  • 1 courgette
  • 1 klein potje kappertjes
  • 1 sjalot
  • 1 klein potje cornigons (mini augurken)
  • 10 gram bieslook
  • 500 ml Sojaolie
  • 50 gram Wilde rijst per persoon (zwarte of rode rijst)
  • Zout en peper
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel fijne Zaanse mosterd

Bereidingswijze:

  • Zet een pan met water op en breng deze naar de kook, zorg dat daarnaast een bak met (ijs)koud water staat. Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges af en kook de asperges 2 minuten, leg ze daarna direct in het koude water.
  • Schil de pompoen en snijd plakken van 1cm. Kook deze 3 minuten, leg deze ook direct in het koude water. Schil met een kaasschaaf of dunschiller linten van de courgette. Zet ondertussen de grillpan warm.
  • Verwarm in een pannetje de olie tot 220℃., en pof de rijst zeer kort totdat deze poft (zoals popcorn), zeef de rijst uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Zout na.
  • Snijd het vlees zo klein mogelijk (hoe kleiner hoe beter en makkelijker het eet en smaakt.
  • Breng het vlees op smaak met: in dunne ringen gesneden bieslook, 1 eetlepel gehakte kappertjes, 2 eetlepels gehakte cornigons, gesnipperd sjalotje, zout peper, de mosterd en de eidooier (er kan ook 1 eetlepel sojaolie toegevoegd worden).
  • Wanneer de grillpan heet genoeg is, gril dan de courgette zeer kort, 1 minuut aan beide kanten de pompoen en in 2 minuten de asperges.
  • Snijd de pompoen en asperges na het grillen in blokjes en meng met de gepofte rijst en courgette. Breng naar smaak meer zout toe.
  • Verdeel de tartaar per persoon en rol tot een bal en plet deze een beetje.
  • Veel smul plezier

P.S. voor na de training is er nog een heerlijk simpel dessertje die de afgepoeierde spieren zal helpen herstellen. Lees snel verder.

De Griekse verwenner: Griekse yoghurt met gepofte rijst, honing en basilicum.

 Ingrediënten:

  • De overgebleven olie van de gepofte rijst.
  • 20 gram Wilde rijst per persoon.
  • 1 eetlepel honing per persoon.
  • 200 ml Griekse yoghurt per persoon.
  • 5 fijngehakte basilicum blaadjes per persoon.

Bereidingswijze:

  • Pof de rijst op 220℃.
  • Meng alle ingrediënten met elkaar en smullen maar!

Variatie?:

  • Iehl rauw vlees! Geen punt bak de tartaar als een hamburger en serveer deze ‘rare’. ‘Medium’ of zelfs ‘welldone’.
  • Meer groenten? Voeg bosui, rode ui of paddenstoelen toe aan de groemtemix deze kunnen rauw op de grill bereidt worden.
  • Niet genoeg eiwitten in yoghurt? Kies dan voor kwark of hangop.
  • Volgende week vertel ik jullie de oer Hollandse techniek van hangop maken en de voordelen daarvan!
  • Liever vegataries? Vervang de tartaar voor 60 gram polenta per persoon. En bereidt deze volgens de verpakking. En laat opstijven. Bak deze daarna krokant.

 Voedingswaarde per persoon:

  • Koolhydraten: 233,5
  • Vetten: 179,4
  • Eiwitten: 243
  • Suikers: 103,7
  • Totaal:

Voedingswaarde dessert:

Totaal: 295,9

Recepten voor snel afvallen door gezond eten

Vind je dit recept te moeilijk, kost het je te veel tijd of ben je op zoek naar alternatieve recepten waarmee je snel kunt afvallen dan is de afslank receptenbijbel of het 7×7 afslankreceptenboek wellicht wat voor jou. In deze boeken staan simpele gerechten aangevuld met een complete boodschappenlijst waardoor ook het boodschappen doen geen moeite hoeft te kosten. Voor beide boeken geldt dat je leert om gezonder te eten. Gezond eten is de basis voor een slank lichaam en snel afvallen.

Ik heb over beide boeken een review geschreven:

Veel plezier met de gerechten!

Leave a Reply