Hollands zwarte goud: Mosselen, granen en radijs.

Nuttige weetjes, tips en tricks:

Nederlandser kan niet, zeeuwse mosselen. Bordenvol eiwitten en gezonde vetten. En natuurlijk super lekker en makkelijk klaar te maken. De granen in dit recept zitten van nature vol met eiwitten. Bijvoorbeeld de bulgur heeft 9.1% eiwit en quinoa is en natuurlijke superfood door zijn 16,2% een uitstekende vleesvervanger. Of in dit geval een waardige aanvulling bij de mosselen. De mosselen hebben een eiwit precentage van 9,1%. Dit lijkt weinig maar doordat en mossel voor bijna 90% uit water bestaat is het behoorlijk wat.

Achtergrond informatie over de mosselen

Mosselen zijn super gezond. De mosselen zitten namelijk boordevol kalk, mineralen, fosfor en vitaminen. De vetten in de mosselen vallen onder de categorie onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten zijn de gezonde variant van de verschillende vetsoorten. We kennen namelijk ook nog de verzadigde vetten. Voor het cholesterol en algemene gezondheid is het verstandig om zo min mogelijk verzadigde vetten te eten.

Wil je gericht buikvet verbranden en wil je exact weten hoe je dit kunt doen dan is het artikel over afvallen buik een aanrader om eens te lezen. Hierin staat exact welke voeding je beter wel en niet kunt eten als je buikvet wilt verbranden.

Genoeg gepraat tijd voor fun. En met fun bedoel ik gezond koken!

(dit gerecht komt uit de keuken waar ik momenteel werk, het recept heb ik aangepast naar een gezondere lifestyle).

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 1 kg Zeeuwse mosselen (Albert Heijn)
  • 100 gram bulgur p.p. (bulgur kunt u in uw lokale supermarkt kopen of bij een ecologische speciaal zaak. De kwaliteit is hetzelfde alleen de prijs niet).
  • 100 gram quinoa p.p. (voor quinoa geldt hetzelfde als voor de bulgur).
  • 1 grote ui
  • 1 grote wortel
  • 1 prei
  • 1 knolselderij
  • 1 bosje peterselie
  • 125 ml droge witte wijn (huismerk)
  • 2 zakjes radijs
  • 1 flesje tomatensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 tros roma tomaten
  • zout en peper

 

Bereidingswijze:

  • spoel gedurende 10 minuten de mosselen in koud stromend water om zoveel mogelijk zand te verwijderen, laat daarna uitlekken om zo min mogelijk water over te houden. Snijd ondertussen de alle groentes fijn (blokjes van 1 centimeter). Verdeel alles in tweeën. Kook 1 deel van de groentes in 4 minuten gaar en laat deze uitstomen. Breng op smaak met alleen zout.
  • kook de quinoa en bulgur (bij het water van de bulgur 1 flesje tomatensap toevoegen) volgens de verpakking gaar en laat uitstomen. Meng de quinoa en bulgur samen en voeg 3 eetlepels olijfolie, zout en peper toe om op maak te maken.
  • Zet nu de grootste pan op het vuur. Laat deze zeer warm worden en voeg daarna het andere deel van de groentes toe en laat 1 minuut bakken.
  • Voeg nu de gespoelde mosselen toe en voeg daarna gelijk de wijn toe. Doe de deksel op de pan en kook de mosselen in 3 minuten gaar. Giet af en bewaar het kookvocht.
  • Pel de mosselen en doe deze in het bewaarde kookvocht. (de schelpen van de mosselen mogen weggegooid worden. Of deze kunnen bewaard worden en na een verdere behandeling eventueel als decoratie in huis of tuin gebruikt worden).
  • Hak de peterselie fijn en voeg deze aan de mosselen toe.
  • Voeg nu alles samen en serveer het gerecht in 1 pan.

 

Variatie?:

  • De mosselen kunnen vervangen worden door andere weekdieren zoals kokkels of scheermessen.
  • Geen fan van schelpdieren? U kunt ook de mossels vervangen door gamba’s of garnalen. Pel deze van te voren en bereidt ze op dezelfde manier als de mosselen.
  • U houdt niet zo van radijs? Deze mogen weggelaten worden en kunnen vervangen worden door komkommer.

 

Voedingswaarde per persoon:

Let op de voedingwaarde van het gerecht per persoon kunnen varieren, en is niet 100% gelijk. Wel is deze accuraat en betrouwbaar, en geeft een goede indicatie.

  • Koolhydraten: 413,30 Kcal
  • Eiwitten: 219,30 Kcal
  • vetten: 189,44 Kcal
  • suikers: 66,6 (onderdeel van de koolhydraten)

Dit gerecht bevat relatief veel calorieën per persoon voor een avondmaaltijd, maar is wel uiterst gezond.  Je kunt daarom de hoeveelheden naar eigen inzicht wat naar beneden bijstellen of gewoon met meer mensen genieten van dit heerlijke gerecht.

Ben je op zoek naar een kant en klaar eiwitdieet waarbij je tegelijkertijd gezond leert eten dan is wellicht het Vitadis dieet een aanrader. Met het vitadis dieet kun je snel afvallen en wel tot wel 5,4 kilo vet verliezen per week. Dit alles zonder te sporten terwijl je wel op een gezonde en blijvende manier afvalt. Het dieet bevat alle aspecten waaraan een succesvol dieet dient te voldoen.

Leave a Reply