Hoeveel maaltijden per dag vervangen door shakes?

Hoeveel maaltijden per dag vervangen door shakes?

Hoeveel maaltijden kun je per dag vervangen door shakes zonder dat het ongezond wordt? Een hele relevante vraag als je gezond wilt afvallen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van meerdere factoren. Hieronder behandel ik ze allemaal. Aan de hand van dit artikel bepaald je eenvoudig hoeveel maaltijden je kunt vervangen door een shake.

In dit artikel lees je:

Houd rekening met de ADH van het voedingscentrum

Gezond afvallen betekent gewichtsverlies zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid. Belangrijk is om te zorgen dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen blijft krijgen. Eerder gaf ik in dit artikel over hoe dieetshakes precies werken  al het advies niet meer dan 2 maaltijden per dag te vervangen door een shake.

Dit advies is gebaseerd op het feit dat iedereen dagelijks een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig heeft. Dit noemt het voedingscentrum de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Dit artikel over hoe lang je mag samenstelling dieet pro shakeafvallen met shakes vind je een link om jouw persoonlijke ADH te bepalen.

Als je een dieet shake kiest bekijk dan ook eens de ADH. Meestal geven producten dit aan bij de productomschrijving. Zo kun je eenvoudig zien wat de ADH per portie is. Hiernaast vind je een voorbeeld van de ADH van de Dieet Pro shakes. Wil je meer weten over dit product lees dan de Dieet Pro shakes review.

 

Dieet shakes zijn vaak geen volwaardige maaltijdvervangers

Dieet shakes zijn er niet op gericht om te dienen als volwaardige maaltijdvervanger. Vaak zijn de dieetshakes ontworpen als vervanger voor tussendoortjes, het ontbijt of de lunch. Als advies geven de producenten vaak aan om een gevarieerde en gezonde avondmaaltijd te nuttigen.

Deze maaltijden zijn nodig om er voor te zorgen dat het lichaam voldoende vitamine, mineralen en vezels binnenkrijgt.

Een alternatief is dan ook om geen maaltijden maar tussendoortjes te vervangen. Vaak worden mensen dik omdat ze te veel snacken. Het kan dan heel goed werken om de snacks te vervangen door een shake. Op deze manier bespaar je al snel enkele honderden calorieën per dag.

Elke dieet shake is verschillend

Niet elke dieet shake is hetzelfde. De shakes verschillen enorm van samenstelling. Het is daarom belangrijk goed naar de ingrediënten te kijken en niet alleen naar de prijs. Om je te helpen heb ik al een vergelijking van de meest populaire dieetshakes gemaakt.

Afvallen met shakes is een middel en geen doel

Er is nog een hele belangrijke reden waarom je niet alle maaltijden door een shake moet vervangen. Afvallen met shakes is namelijk een middel en geen doel. Daarmee bedoel ik dat je uiteindelijk in staat wilt zijn om op een gezond gewicht te blijven. Daarvoor wil je niet altijd maar shakes hoeven te gebruiken.

De basis voor een gezond gewicht is een gezond voedingspatroon. Om te wennen aan een gezond eetpatroon is het slim om hier tijdens het afvallen met shakes al actief mee aan de slag te gaan. Vervang je een ontbijt en/of lunch door een shake dan houd je tijd over voor het avondeten.

Investeer eens in wat nieuwe gerechten. Kijk wat bij je past en wat wel en niet lekker smaakt. Op deze manier wen je op een leuke manier aan een gezond(er) eetpatroon. Stop je met de shakes dan is dit eetpatroon ook makkelijker te handhaven.

Een afvallen met shakes eetschema maken?

Wellicht heb je geen zin om zelf een afvallen met shakes eetschema te maken? In het artikel over eetschema’s heb ik maar liefst drie opties voor jouw uitgewerkt. Met deze afvallen met shakes eetschema’s kun je direct starten met afvallen op een gezonde manier.

Conclusie

Vervang niet meer dan 2 maaltijden per dag door een shake. Houd daarnaast rekening met je ADH en op welke manier shakes hierin voorzien. Wen tijdens het afvallen met shakes aan een gezonder eetpatroon. Op deze manier ben je in staat om na de shakes ook op een gezond gewicht te blijven!

Terug naar de afvallen met shakes kennisbank.

Leave a Reply