Hoe lang mag je afvallen met shakes?

hoe lang mag je shakes gebruiken

Afvallen met shakes kan heel goed werken. Veel mensen vragen zich echter af hoe lang je mag afvallen met shakes. Met andere woorden hoe lang is afvallen met shakes gezond? Het antwoord op deze vraag hangt af van meerdere factoren.

In dit artikel lees je:

Bepaal welke voedingsstoffen jij dagelijks nodig hebt

Voeding bestaat uit de macronutriënten eiwitten, vetten, koolhydraten en daarnaast uit vitamines en mineralen. Dit allemaal samen worden ook wel voedingsstoffen genoemd. In totaal onderscheiden we in Nederland zo’n 50 verschillende voedingsstoffen.schijf van vijf als richtlijn

Voor alle voedingsstoffen is exact bepaald wat we dagelijks nodig hebben. Dit wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) genoemd. Deze normen zijn officieel vastgesteld door de Gezondheidsraad. De gezondheidsraad is het adviserende orgaan dat de regering voorziet van adviezen op het gebied van de volksgezondheid.

Gebruik je shakes dan blijft het noodzakelijk om te voldoen aan je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen. Het is echter niet werkbaar om elke dag precies na te gaan of je wel of niet voldoende van de 50 voedingsstoffen binnen hebt gekregen. Daarom is er de schijf van vijf bedacht.

Voedingsautoriteiten zoals het Voedingscentrum stellen dat wanneer je dagelijks de aanbevolen hoeveelheden eet uit de schijf van vijf je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.  Op de site van het voedingscentrum bepaal je exact welke hoeveelheden jij nodig bent.

Eet gezond en gevarieerd en je krijgt ook bij het gebruik van shakes voldoende voedingsstoffen binnen. Als richtlijn kun je de schijf van vijf hanteren. 

 

Kies voor een gezonde shake

Doordat je shakes gebruikt eet je standaard minder uit de schijf van vijf. Je vervangt immers voeding door shakes.  Hoe lang je mag afvallen met shakes om het gezond te houden hangt daarmee af welke shake je gebruikt.

Er zit veel variatie in wat betreft de mate waarin een shake gezond is. In het artikel dat ik eerder schreef over afvallen met shakes lees je exact welke shakes gezond en minder gezond zijn.

Een gezonde shake kiezen is dus belangrijk. Een gezonde shake bevat naast eiwitten weinig suikers (koolhydraten) en weinig tot geen verzadigde vetten. Wil je afvallen dan is het natuurlijk ook belangrijk dat de shake weinig calorieën bevat.

Voorbeelden van gezonde shakes zijn de shakes van Dieet Pro. Dieet Pro bevat namelijk hoogwaardige eiwitten en bijna geen suiker. Daarnaast bevatten de Dieet Pro shakes een complete variatie mix van vitamines en mineralen waaronder vitamine B. Ga je voor meer luxe en gemak dan is het Vitadis shake dieet een aanrader.

Leg de basis voor gezond afvallen  door een gezonde shake te kiezen.

Bepaal je shake schema

Er zijn verschillende manieren om shakes te gebruiken bij het afvallen. De twee meest gebruikte varianten zijn:

Het vervangen van ontbijt en lunch door een shake.

In dit geval vervang je het ontbijt en de lunch volledig door een shake. Dit betekent vaak dat je het volgende mist:

  • Volkoren boterhammen
  • 1 tot 2 porties zuivel
  • 40 gram kaas
  • 30 gram aan smeervetten

Vooral het niet eten van brood in combinatie met minde zuivel kan leiden tot een risico op jodium tekort. Jodium moet namelijk via de voeding binnenkomen. In Nederland zit jodium vooral in het bakkerszout waarmee het brood wordt gebakken. Compensatie met andere voeding is vrij lastig maar wel mogelijk. Je zou daarvoor bijvoorbeeld meer zee-vruchten, zee-groente en zout watervis kunnen eten. Ook eieren, noten en olijven bevatten jodium.

Het vervangen van tussendoortjes door een shake (1 shake in de ochtend, 1 shake in de middag)

In dit geval vervang je de tussendoortjes in de ochtend en middag door een shake. Eet je daarnaast gezond dan is het risico dat je belangrijke voedingsstoffen mist niet zo groot. Wel zou het kunnen dat je bijvoorbeeld minde fruit binnenkrijgt. Dit kan voorkomen als je gewend was om ’s ochtends of in de middag een stukje fruit te eten. Dit kun je eenvoudig oplossen door minimaal 2 stuks fruit aan je dieet toe te voegen.

Als je weet wat er in jouw voedingspatroon ontbreekt kun je hier op inspelen. Op deze manier houd je afvallen met shakes gezond!

Hoe lang mag je afvallen met shakes?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je afvallen met shakes op een gezonde manier. Val je op een gezonde manier af dan kun je de shakes gedurende enkele maanden gebruiken. Uiteindelijk wil je natuurlijk een bepaald streefgewicht bereiken en behouden. Hoe lang je mag afvallen met shakes is dan ook afhankelijk van het feit of je dagelijks de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Is dit het geval dan kun je langere tijd shakes blijven gebruiken.

Daarvoor is het belangrijk dat je in staat bent om zelfstandig gezond te eten. Om de omslag naar een gezond eetpatroon te realiseren is meestal wel zo’n 2 tot 3 maanden tijd nodig. Gebruik deze maanden dan ook om een gezonder eetpatroon te ontwikkelen tot een soort van automatisme. Zelf weet je als geen ander wanneer jij dit punt bereikt hebt. Dat is vaak ook het juiste moment om te stoppen met het gebruik van shakes.

Stoppen met shakes kan ook betekenen dat je probeert of het gezondere eetpatroon ook voor jou al tot een gewoonte geworden is. Merk je een terugslag of val je terug in oude eetpatronen dan betekent dit dat je de gewenste gedragsverandering nog niet helemaal gerealiseerd hebt. Herken dit moment op tijd en probeer weer op je streefgewicht te komen doormiddel van shakes aangevuld met gezonde voedingspatronen.

Wat verder van ontzettend groot belang is om je lichaam goed in de gaten te houden. Luister naar de signalen die jou lichaam afgeeft.

Structureel op een gezond gewicht blijven vergt vaak een aanpassing van eetpatronen. Een gezonder eetpatroon tot gewoonte maken duurt meestal minimaal  2 tot 3 maanden. Deze periode kun je prima gebruiken om gezond af te vallen met shakes en tegelijkertijd te werken aan een gezonder eetpatroon.  Heb je langer nodig, neem dan meer tijd. Luister daarbij naar je lichaam en eet naast de shakes gezond en gevarieerd.

Beginnen met afvallen met shakes en gezond eten?

Afvallen met shakes begint met het kiezen voor een gezonde shake. Een veelgebruikte shake is de Dieet Pro shake. Een shake dat vol zit met gezonde voedingsstoffen, weinig calorieën bevat en daarnaast ook erg goedkoop is. Over de Dieet Pro shakes heb ik een uitgebreide review geschreven.

Ben je op zoek naar inspiratie in de keuken om gezonder te leren koken? Dan is het boek FitChef wellicht iets voor. Het betreft een hardcover boek met daarin maar liefst 105 eiwitrijke recepten voor elk moment van de dag. De recepten zijn praktisch, eenvoudig, snel te bereiden, goedkoop en ontzettend gezond. Prima te combineren met het gebruik van dieet shakes zoals Dieet Pro.

Fit, slank en gezond worden met FitChef

Terug naar de afvallen met shakes kennisbank.

Leave a Reply