Fenylalanine doorbraak in strijd tegen overgewicht?

Is het de onderzoek naar het aminozuur Fenylalanine de laatste doorbraak in de strijd tegen overgewicht? In dit artikel lees je meer over de laatste inzichten rond het eiwitdieet waar dit aminozuur een belangrijk onderdeel van lijkt te zijn. Waarom werkt afvallen met een eiwitdieet vaak zo goed? Het woord dieet moet je in deze context ruimt zien. Ik bedoel hier ook mee een eetpatroon dat wat meer gebaseerd is op eiwitten dan dat van de gemiddelde Nederlander.

 

In dit artikel lees je:

Wat is Fenylalanine?

Overgewicht is nog steeds een groot probleem. Sterker nog: overgewicht is een als maar groeiend probleem. Zo is de verwachting van het CBS en RIVM dat in 2040 70% van de mensen in Nederland overgewicht heeft. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar over de oorzaken van overgewicht. Dit betekent dat ook oplossingen voor overgewicht steeds duidelijker worden. Door de oorzaak weg te nemen kan overgewicht pas echt goed worden aangepakt.

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Tot ik vorige week het onderzoek las zoals uitgevoerd door de toonaangevende universiteit van Londen; het Imperial College London uit Kensington.

Fenylalanine is een aminozuur. Het is daarmee een van de twintig natuurlijke bouwstenen van eiwit. Van eiwit weten we dat dit een belangrijke bouw- en brandstof is voor ons lichaam. Naast eiwit kennen we koolhydraten en vetten die eveneens dienen als brandstof voor het lichaam. Naast Fenylalanine bestaan er dus nog 19 andere natuurlijke bouwstenen die ten grondslag liggen aan eiwit.

Belangrijk om te weten is dat Fenylalanine een essentieel aminozuur is. Dit betekent dat het lichaam zelf geen Fenylalanine kan aanmaken. Fenylalanine zal dan ook uit onze dagelijkse voeding moeten komen.

Het aminozuur vormt een belangrijke verbinding tussen de zenuwcellen in het lichaam. Het brengt signalen van de ene zenuwcel over naar de andere. Bekend is dat Fenylalanine een positief effect heeft op de waakzaamheid en vitaliteit van ons lichaam.

Fenylalanine is een aminozuur en daarmee een bouwsteen van eiwit. Het is een essentieel aminozuur wat betekent dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. De bron is dan ook voeding. Het is een belangrijke stof voor de verbinding tussen onze zenuwcellen.

 

Effect van Fenylalanine op bestrijding van overgewicht

Overgewicht is ook in Engeland een groot probleem. Wetenschappers zoals Mariana Norton stellen dat om overgewicht tegen te gaan er leefstijl interventies nodig zijn. Dit betekent bijvoorbeeld het doorbreken van huidige voedingspatronen en deze ombuigen naar meer gezonde voedingspatronen. Een van de ingrepen is om een eiwitrijker voedingspatroon aan te bieden. Daarvan is gebleken dat deze effectief zijn. Mensen gaan er minder door eten (minder honger) en de lichaamssamenstelling verbetert.

Een volgende stap is te onderzoeken waarom een eiwitdieet nu precies zo effectief is. Welke ingrediënten/stoffen zorgen voor de gunstige effecten. Het doel is om deze vervolgens geïsoleerd aan te bieden. Dit kan er voor zorgen dat we niet een heel dieet hoeven te volgen maar toch kunnen afvallen.

Het onderzoek en de resultaten

Op het Imperial College London is onder leiding van Mariana Norton onderzoek uitgevoerd naar de rol van Fenylalanine in de bestrijding van overgewicht. Getest is wat het effect is van Fenylalanine op de eetgewoonten en hersenactiviteiten bij muizen. Muizen kregen daarvoor een tijd lang een dosis Fenylalanine toegediend.

Het onderzoek toont aan dat de eetlust van de knaagdieren significant afnam. Dit was zelfs het geval als een 10 keer lagere dosis werd toegediend dan in een regulier eiwitdieet.

Daarnaast is aangetoond dat Fenylalanine een positief effect heeft op de regulering van ons eetpatroon. Men zag een activatie in het hersendeel dat geassocieerd wordt met de regulering van eetpatronen.

Dit kan een grote doorbraak zijn volgens mevrouw Norton. Als we weten hoe bijvoorbeeld Fenylalanine onze hersenen en de impuls om te gaan eten beïnvloed kan dit als preventief middel dienen om overgewicht tegen te gaan. Je kunt dat het stofje geïsoleerd aanbieden in voeding of als supplement.

Het blijkt immers dat vaak ook eiwitdieten op de lange termijn minder effectief zijn. Dieten als Atkins en het Dukan dieet zijn op termijn moeilijk vol te houden. Hierdoor vallen mensen vaak terug in oude patronen en keert het probleem van overgewicht weer terug. Een supplement met Fenylalanine kan dan een mogelijke praktische oplossing zijn. De volgende stap is om dit effect uit te testen bij mensen.

Uit onderzoek blijkt dat het aminozuur Fenylalanine een significant positief effect heeft op regulering van eetpatronen en een verlaging van het hongergevoel bij muizen. Meer onderzoek onder mensen is noodzakelijk. Als het bij mensen ook zo werkt kan dit een doorbraak zijn in de bestrijding tegen overgewicht.

In welke voeding zit veel Fenylalanine?

Nu we weten wat Fenylalanine en waarom het belangrijk is, willen we ook weten in welke voeding dit aminozuur in hoge mate aanwezig is. Het zal je niet verbazen dat Fenylalanine vooral te vinden is in eiwitrijke producten. Denk hierbij aan vis, gevogelte, soja, noten, magere melk, vlees, ei en pompoenpitten.

Deze producten zijn ook de ingrediënten die vaak terug te vinden zijn in een eiwitdieet. In dit artikel over buikvet verbranden lees je exact welke voeding eiwitrijk is.

 

Fenylalanine zit vooral in eiwitrijke voeding. 

Zoetstoffen zoals aspartaam bevatten ook Fenylalanine

Naast voeding zit het aminozuur ook in zoetstoffen zoals aspartaam. Dit is de variant die door mensen zelf wordt gemaakt en noemen we D-Fenylalanine. Dit staat altijd op de verpakking aangegeven.

Personen met de diagnose ‘fenylketonurie’ (PKU) moeten aspartaam mijden. Als je deze erfelijke aandoening hebt (PKU) dan betekent dit dat het lichaam het aminozuur fenylalanine afkomstig uit aspartaam niet goed kan afbreken.

Het niet goed afbreken heeft een negatieve impact op de hersenen. In Nederland wordt elke baby middels een hielprik op de aandoening PKU getest. Bevat een product aspartaam dan is dit herkenbaar aan de coderingen (E 951 en E 962). Speciaal voor mensen met PKU is de waarschuwing uitgebreid, namelijk: “bevat aspartaam (een bron van fenylalanine)” of “bevat een bron van fenylalanine”.

Leave a Reply