Echte mannen spiezen van zeeduivel, grove groentes en kruidige couscous

De meeste van onze bezoekers zijn vrouwen, maar vandaag hebben we een echt stoer mannengerecht voor jullie!

Nuttige weetjes, tips en tricks:

Zeeduivel. Het monster onder de vissen. Niet alleen vanwege zijn vervaarlijke uiterlijk maar ook door zijn jaag-methodes. De zeeduivel heeft boven zijn kop een soort lichtje hangen die kleine vissen aantrekt. De vissen onwetend van het noodlot wat hun te wachten staat, zwemmen nieuwsgierig naar het licht toe. Hap, slik, weg.

De zeeduivel gebruikt zijn lichtje om vissen te lokken en dan in het pikkedonker (op de bodem van de noordzee tot Atlantische oceaan waar er geen zonlicht door het wateroppervlakte schijnt heerst totale duisternis) toe te slaan. In christelijke dorpen en gemeenten heeft de zeeduivel een andere naam genaamd; hozemond of staartvis. Ook wordt deze vis zelden aangeboden omdat de bewoners van deze gemeenten geloven dat de vis een wezen van de duivel is.

Ook maakt de zeeduivel in de Disney film; Finding Nemo zijn intrede als vrede jager. Hier is goed te zien hoe hij zijn prooi lokt en vervolgens probeert te verorberen. Tevens is de vis een bron van eiwitten (15%) en bevat hij zeer weinig vet (1.5%). Idiaal voor het grillen. Zelfs de couscous bevat voor een zetmeelproduct zeer veel eiwit (7.5%), waardoor het gerecht in de classificatie eiwit rijk terecht komt.

Wanneer er tijdens het grillen gebruikt gemaakt wordt van houten spiezen dienen deze minimaal 30 minuten in heet water geweekt te worden zodat het hout niet kan gaan splinteren of verbranden.

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 150 gram zeeduivel filet p.p. (uw lokale visboer), mocht zeeduivel niet leverbaar zijn dan is zeewolf ook goed.
  • 60 gram couscous p.p. (Albert Heijn huismerk).
  • 1 courgette
  • 1 blikje kikkererwten (240 gram, Albert Heijn huismerk).
  • 2 stuks rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder (gemalen komijnzaad, Albert Heijn).
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1/4 spaanse rode peper
  • 2 takjes munt
  • 30 ml ketchup (heinz)
  • zout en peper
  • 1/4 rasp van een limoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 groente bouillon blokje (maggie).
  • Grillpan
  • grote houten satéprikkers (30 centimeter).

 

Bereidingswijze:

  • week de satéprikkers 30 minuten in heet water. Verwarm ondertussen de grillpan op hoog vuur zonder vetstof zodat deze alvast warm is (vanwege het materiaal en de vorm kan een grillpan hoge temperaturen aan. Hoe heter de pan hoe mooier de grillstrepen zichtbaar zijn en een betere gril smaak ontstaat).
  • schil de uien, snijd deze met de strepen mee door de helft. Snij vervolgens de halve uien nogmaals door de helft. Snijd vervolgens de kwarten weer door de helft. (als er met de ringen mee wordt gesneden behoud de ui zijn vorm en kunnen de ui ringen niet zomaar loslaten). Sijd de courgette in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Snijd de zeeduivel filets in mooie vierkantjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
  • prik nu als eerste een stukje filet op de prikker, gevolgd door 1/8 ui. Na de ui is de courgette aan de beurt. Herhaal dit patroon tot alle groentes op zijn en u 6 tot 8 spiezen heeft. Besmeer met en klein beetje olijfolie. Grill de spiezen aan alle kanten mooi gaar door ze per 2 minuten een kwartslag te keren. Wanneer de spiezen gaar zijn brengt u ze op smaak met zout en peper

Ondertussen:

  • Kook voor de couscous 100 ml water per 60 gram couscous. Voeg aan het kokende water het bouillon blokje toe. Doe de couscous in een schaal en giet het kokende water op de couscous. Dek af met folie en laat 10 minuten rusten.
  • Roer de couscous los met een vork. Hak de munt fijn snijd de spaanse peper zeer fijn, snipper de knoflook, week de kikkerwerten in water. (alles wat over is van de spaanse peper kunt u bewaren in de vriezer zodat deze niet kan bederven).
  • Na tien minuten rusten voegt u de knoflook, munt, kikkerwerten, spaanse peper, ketchup, komijnpoeder, paprika poeder, de rasp van 1/4 limoen em de 3 eetlepels olijfolie toe aan de couscous. Rol met uw handen de couscous los zodat alle korrels los raken en de couscous zijn karakteristieke uiterlijk krijgt.

Extra informatie:

Couscous komt op de markt in vele soorten. Van volkoren, parelcouscous tot couscous met en smaak eraan toegevoegd zoals tomaat. Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe of gries. Dit zijn graansoorten.

Variatie tips:

  • extra groente bij de zeeduivelVervang de couscous door parelcouscous. Dit zorgt ervoor dat het mondgevoel maar ook de smaak compleet anders is (kook deze volgens de bereidingstijd op de verpakking).
  • Craving naar meer groenten? Op de foto hiernaast heb ik extra groenten toegevoegd zoals cherry tomaat, fijngehakte mais, gedroogde jasmijnbloesem (voor zoetere honing-achtige smaak) en peterselie.
  • De zeeduivel in dit gerecht kan ook worden vervangen door kabeljouw, schelvis of zelfs albacore tonijn (albacore tonijn is de goedkopere variant op tonijn en is kleiner en lichter van kleur).
  • De rode ui die wordt gebruikt voor de spiezen kan worden vervangen door een andere groente. Het is aan te raden om voor paprika te kiezen zodat het gerecht in balans blijft.

Geniet van dit gezonde recept en eet smakelijk!

Combineren met een dieet?

Het gerecht zoals hierboven omschreven past prima binnen een eiwitrijk dieet. Op mijn website kun je diverse eiwitrijke diëten vinden. Het beste eiwitdieet van de afgelopen jaren is het Vitadis Slanker Leven Plan. Over het Vitadis dieet heb ik een uitgebreide review geschreven.

 

 

Leave a Reply