Dieet shakes: hoe werkt dat precies?

Dieet shakes zijn bedoeld om jou te helpen bij het afvallen. Afvallen lukt alleen als er minder calorieën in gaan dan je lichaam verbruikt. Kenmerk van dieet shakes is dat ze weinig en een vooraf vaststaande hoeveelheid calorieën bevatten. Tijd om eens wat verder in te gaan op de dieet shakes.

In dit artikel lees je:

Het ontstaan van de dieet shakes

Shakes kennen zijn oorsprong in Noord-Amerika en stammen al uit de 18e eeuw. De indianen hadden destijds behoefte aan voeding met een hoge energiewaarde die ze konden gebruiken in tijden van schaarste. De Noord-Amerikaanse indianen maakten de eerste shakes door allereerst vlees te drogen. Meestal was dit vlees van bizons en elanden.

Als het vlees gedroogd was werd dit verkruimeld tot een soort van shakepoeder. Hieraan voegden de indianen stukjes vers fruit en gesmolten vet toe. Van het geheel maakten de indianen een ronde bal. Grote voordeel was dat deze bal heel lang bewaard kon blijven. Zo hadden de indianen altijd voeding op voorraad. Enorm handig voor onderweg wanneer de indianen hun weg moesten vinden in voedselarme omgevingen. Deze vorm van voeding is later bekend geworden onder de merknaam Pemmican.

Zo rond het jaar 1920 werden in Amerika de eerste ideeën geopperd voor een soort van maaltijd vervangende pil. Hoewel er nog geen maaltijd vervangende pil beschikbaar was bestonden er al wel veel ideeën over. Zo zagen de Amerikanen de maaltijd vervangende pil als een oplossing voor de voedselproblemen in de wereld.

De ontwikkeling van shakes zoals we die nu kennen kwam pas echt op gang zo in de jaren 60 van de 19e eeuw. Het was de periode dat de ruimtevaart erg in opkomst was. Door het gebrek aan zwaartekracht en opslagruimte moest men iets bedenken om de astronauten van goedeTang dieet shakes voeding te kunnen voorzien.

Het merk “Tang” gaf invulling aan deze behoefte en valt onder de categorie “astronautenvoeding”. Deze zakjes met poeder zaten vol met suiker, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en bindmiddelen. Vanaf het moment dat de astronaut John Glenn in 1962 “Tang” mee de ruimte in nam werd het enorm populair. Overigens zijn deze zakjes nog steeds verkrijgbaar.

Later zijn de poeders steeds verder doorontwikkeld tot de dieetshakes zoals wij die nu kennen.

Dieet shakes kennen haar oorsprong in Noord-Amerika en komen voort uit astronautenvoeding.

Zijn dieet shakes gezond?

Of dieet shakes gezond zijn hangt af van een aantal factoren. Het ligt er aan welke shake je gebruikt en op welke manier je de dieet shakes gebruikt.

Het hangt er dus vanaf welke dieet shake je gebruikt. Dit komt doordat er veel verschil zit in voedingswaarden tussen de verschillende dieet shakes. Het kan dan ook geen kwaad om de voedingswaarden en ingrediënten van de dieet shakes te onderzoeken.

Belangrijk om te onderzoeken zijn de hoeveelheid koolhydraten die in de shake verwerkt zijn. Let dan vooral op de hoeveelheid suikers. Dit staat altijd vermeld op het etiket van de dieet shake. Aangeraden wordt om niet meer dan 50 gram suiker per dag te consumeren. Zit er in een dieet shake 10 gram suiker dan betekent dit dat je al op 20% van de dagelijkse hoeveelheid zit.

Vet bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigd vet is ongezond. Daarom is het belangrijk te onderzoeken of een shake veel verzadigde vetten bevat. Als richtlijn zegt het voedingscentrum niet meer dan gemiddeld 30 gram verzadigd vet per dag.

Het totaal aantal calorieën zegt niet zoveel over of een shake gezond is of niet. Echter kan een dieet shake met relatief veel calorieën een indicatie zijn dat er veel suikers in verwerkt zijn. Een dieet shake met weinig calorieën kan betekenen dat de shake niet voedzaam genoeg is. Om het gezond te houden zul je dan aanvullend iets moeten eten.

Verder is belangrijk dat er vitaminen, vezels en mineralen in de shake verwerkt zijn. Voeding is namelijk een belangrijke bron. Ga je de voeding vervangen door een dieet shake dan wil je nog steeds de vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgen. Het is niet te doen om precies uit te rekenen of je voldoende binnenkrijgt. Daarom wordt aangeraden maximaal 2 maaltijden per dag te vervangen door een dieet shake. Gezonde en gevarieerde voeding naast de dieet shakes is een ‘must’ om het gezond te houden!

Dieet shakes zijn gezond als je kiest voor de juiste shake en de dieet shake op een verantwoorde manier gebruikt. Let op de hoeveelheid suikers, onverzadigde vetten, vitamine, mineralen en vezels in een dieet shake. Vervang niet meer dan 2 maaltijden per dag door een dieet shake. Voorbeelden van gezonde dieet shakes zijn de shakes van Dieet Pro en Vitadis.

 

Dieet shakes tijdens de zwangerschap

Gezonde dieet shakes kunnen zeker geen kwaad tijdens de zwangerschap. Het is echter wel belangrijk om niet te diëten tijdens de zwangerschap. Het lichaam heeft namelijk in deze fase extra voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nodig. Deze voedingsstoffen heeft het hard nodig om gezond te blijven en de groei/ontwikkeling van de baby vorm te geven.

Afvallen betekent minder eten dan je lichaam verbruikt. Vaak betekent dit ook dat je daardoor minder gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebruik van dieet shakes tijdens de zwangerschap kan geen kwaad mits je maar gezond en voldoende eet. Het kan geen kwaad om in deze periode multivitaminen te gebruiken als aanvulling.

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal voedingsstoffen die extra belangrijk zijn:

  • Mineralen zoals ijzer zijn tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding extra belangrijk.
  • Foliumzuur (vitamine B 11) is belangrijk zowel voor als tijdens de zwangerschap. Aangeraden 4 weken voorafgaand aan de zwangerschap 400 mcg foliumzuur in te nemen. Dit zet je door tot minimaal de 10e week van de zwangerschap. Vitamine B11 verkleint de kans op een baby met een zogenaamd open ruggetje. De foliumzuur capsules zijn gewoon te bestellen bij de drogist.
  • Vitamine D is belangrijk aangezien het helpt om zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Verder draagt vitamine D bij aan een gezond gewicht van jouw baby. Het wordt aangeraden om zo’n 10 mcg vitamine D per dag in te nemen.
  • Omega-3 en omega-6 zit in vis, nootjes en zaden. In de praktijk eten lang niet alle vrouwen voldoende van deze producten om genoeg omega 3 en 6 binnen te krijgen. De omega soorten zijn van belang voor een goede ontwikkeling van de hersenen en ogen van de ongeboren baby.

Gebruik van dieet shakes tijdens de zwangerschap kan mits je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dit betekent naast de shakes dat je gezond, gevarieerd en voldoende dient te eten. Dit alles eventueel aangevuld met extra voeding supplementen.

Dieet shakes voor vrouwen of mannen

Er zijn geen dieet shakes specifiek voor vrouwen of mannen. Wel is het belangrijk om te weten dat iedereen een andere energiebehoefte heeft. Vrouwen verbruiken normaliter minder calorieën dan mannen. Het is belangrijk om je voedingspatroon en gebruik van dieet shakes op jouw eigen energiebehoefte af te stemmen.

Een veelgebruikte dieet shake onder zowel mannen als vrouwen zijn de shakes van dieet pro.

Er bestaan geen dieet shakes specifiek voor vrouwen of mannen.

Dieet shakes programma

Wil je afvallen met shakes dan zijn er grofweg twee mogelijkheden.

  1. Je bestelt een dieet shake en gaat maaltijden vervangen door een shake. Vaak is deze aanpak alleen op de korte termijn effectief. Je valt meestal snel een paar kilo af. Eenmaal gestopt met de dieet shakes verval je weer in oude eetpatronen. Gevolg is dat de kilo’s er weer snel bij komen. Zelfs nog wel meer dan voordat je ging afvallen met shakes.
  1. Je kiest voor een dieet shakes programma. Daarbij ontvang je shakes om maaltijden of tussendoortjes te vervangen. Daarnaast krijg je hulp om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Meestal gaat dit in de vorm van gezonde recepten die makkelijk te bereiden zijn en (online) coaching. Op deze manier ga je afvallen en leer je gezonder eten. Daarmee leg je het fundament voor een structureel slanker leven.

Uiteraard kun je ook zelf dieet shakes maken. Het lastige daarvan is dat het moeilijk vol te houden blijkt. Afvallen gaat om een gedragsverandering. Zonder coaching/begeleiding is dit lastig.

Wil je structureel afvallen kies dan voor een dieet shake programma. Een goed programma helpt je niet alleen bij het afvallen maar leert jou om gezond te eten.

Starten met dieet shakes

Het zal je niet verbazen dat mijn voorkeur uitgaat naar de tweede optie (dieet shakes programma). Een combinatie tussen shakes, gezonde recepten en coaching. Een gezonde eetstijl aanleren is mogelijk en kan ook echt leuk zijn. Vooral als je merkt dat de kilo’s er af gaan en af blijven.

Een van de meest complete en succesvolste shake dieet pakketten is het Vitadis shake dieet. Je krijgt niet alleen kant en klare dieet shakes maar ook veel gezonde en makkelijke recepten. Daarbij wordt je ondersteunt door Vitadis. Het shake dieet bevat daarmee alle ingrediënten voor een succesvolle afslank poging.

Vitadis 60% kortingspagina (tijdelijke actie)

 

Terug naar de afvallen met shakes kennisbank.

Leave a Reply