Diabetes type 2 genezen door afvallen

Diabetes type 2 is te genezen door afvallen. Dit blijkt uit recent Brits onderzoek onder leiding van Roy Taylor. Het was al bekend dat gezond eten belangrijk is. Zeker voor diabetes type 2 patiënten. Echter blijkt nu dat veel afvallen vaak leidt tot het verdwijnen van de diabetes klachten. Reden genoeg dus om snel af te vallen als je diabetes type 2 patiënt bent.

In dit artikel lees je:

Wat is diabetes type 2 precies?

Diabetes type 2 kent verschillende oorzaken. Het kan feitelijk iedereen overkomen. Al is de kans op deze chronische aandoening wel in belangrijke mate afhankelijk van de leefstijl. Zo bestaat er een verhoogde kans op diabetes type 2 als iemand structureel ongezond en/of te veel eet en drinkt. Ook roken, etnische afkomst, cholesterol, medicijngebruik, bloeddruk, familie met diabetes type 2 verhoogd de kans op de aandoening. Over de oorzaken van diabetes type 1 is nog veel minder bekend.

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen de diagnose diabetes. Hiervan is 90% diabetes type 2 patiënt.

Bij diabetes type 2 is de insuline huishouding gedereguleerd. Insuline is een belangrijk hormoon in de regulering van de bloedsuikerspiegel. Er blijft simpelweg te veel suiker achter in het bloed. In het artikel over insuline en glucose nader bekeken lees je meer gedetailleerd hoe dit precies werkt. 

Het te veel aan suiker heeft allerlei schadelijke gezondheidseffecten. De bloedvaten raken beschadigd of verstopt dat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd. Ook wordt het soms suikerziekte genoemd.

Behandeling van diabetes type 2

In Nederland worden er diverse manieren gebruikt om diabetes type 2 te behandelen. Vaak worden er verschillende behandelingen gecombineerd. De meest voorkomende behandelingen richten zich op:

  • Gezonde voeding. Dit is de basis voor een gezond lichaam (en geest). Structureel te veel suikers eten zorgt dat de suikerhuishouding in de war raakt. Met gezonde voeding heb je meer balans in voeding.
  • Voldoende bewegen. Door te bewegen daalt de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt beweging voor meer vetverbranding, meer spieropbouw en betere bloeddruk. Daarnaast heeft bewegen een algehele positieve uitwerking op het hele lichaam. Bewegen kan in de vorm van sporten maar ook een half uur intensief bewegen per dag is al een goed streven.
  • Niet roken. Diabetes heeft allerlei negatieve gezondheidseffecten. Zo kan het zicht minder worden. Maar er kan ook zenuwschade ontstaan, of gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Roken is ongezond en versterkt alle negatieve gezondheidseffecten.
  • Medicijngebruik. Om diabetes te behandelen kan de huisarts diverse medicijnen voorschrijven. Deze medicatie is er vaak op gericht om de bloedsuiker te verlagen. Ook medicatie gericht op een lagere bloeddruk en cholesterol worden vaak voorgeschreven.

Te veel lichaamsvet in de lever en alvleesklier zorgen voor een verhoogde kans op diabetes type 2. De alvleesklier zorgt voor de aanmaak van insuline. Te veel glucose (door ongezond eten) dereguleert de werking van insuline doordat overtollige glucose niet afgevoerd kan worden en als vet wordt opgeslagen.

Behandeling van diabetes type 2 richt zich primair op voeding, beweging, niet roken. Ook wordt medicatie voorgeschreven om bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Nieuwe bewijzen behandeling diabetes type 2

Volgens het Diabetesfonds zijn medici het er nog niet over eens of diabetes type 2 kan worden genezen. Daar lijkt nu verandering in te komen door een Schots-Engels onderzoek gepubliceerd op 5 december 2017 in The Lancet.

In Engeland is het terugdringen van diabetes type 2 een belangrijk speerpunt voor huisartsen. Vandaar dat dit onderzoek is uitgevoerd. Het onderzoek is gesponsord door de Engelse variant van het Diabetesfonds.

Er is zoals in Schotland en Engeland (Tyneside) onderzoek gedaan onder 306 deelnemers tussen de 20 en 65 jaar met diagnose diabetes type 2. De patiënten werden verdeeld in 2 groepen.  Groep 1 kreeg reguliere diabetes zorg. Groep 2 ging op streng dieet (slechts 825 – 850 kcal per dag!). Dit dieet volgden ze 3 tot 5 maanden lang waarna ze weer langzaam hun eetgewoonten opbouwden onder professionele begeleiding. Daarna werden de patiënten gedurende 2 jaren gevolgd.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt een positief verband tussen afvallen en de afname van de diabetes type 2 klachten. Zo blijkt dat bij de groep die 15 kilo of meer is afgevallen 86% (31 personen) geen diabetes type 2 klachten meer had. Deze groep was feitelijk genezen van diabetes type 2.

De niet afvallers hadden deze effecten niet. De groepen die daar tussen in zaten lieten ook een afname van de klachten zien. Maar niet zoveel als de mensen die 15 kilo of meer waren afgevallen.

Ander onderzoek toont aan dat op gewicht blijven ook preventief kan werken (bron: Cambridge Universiteit).

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de mensen die 15 kilo of meer zijn afgevallen geen diagnose diabetes type 2 meer hebben. Dit betekent dat veel afvallen (15 kilo of meer) noodzakelijk is om van de diabetes type 2 klachten verlost te raken. 

Beginnen met snel afvallen

Veel afvallen leidt dus in de meeste gevallen tot het verdwijnen van de diabetes klachten. Reden genoeg dus voor diabetes patiënten om snel af te vallen. Op de homepage over snel afvallen lees je alle details op welke manier je het beste kunt afvallen. Niet alleen snel, maar ook veel en structureel.

Een streng dieet kan goede resultaten opleveren. Toch zijn deze resultaten vaak van korte duur. Een streng crash dieet kan namelijk niemand structureel volhouden. Je valt dan makkelijk terug in oude eetpatronen.

Daarom is het belangrijk niet alleen te focussen op snel en veel afvallen. Ook duurzaamheid is belangrijk. Daarvoor is uiteindelijk verandering van eetpatroon/leefstijl noodzakelijk. Dit gaat niet van het ene op het andere moment. Vaak heb je daarbij ook hulp nodig.

Inmiddels blijkt dat afvallen met shakes enorm effectief kan zijn. Uiteraard geldt ook bij afvallen met shakes dat het uiteindelijke doel een gezonder eetpatroon moet zijn. Shakes kunnen daarbij goed helpen terwijl je in de tussentijd snel en veel kunt afvallen. Op deze pagina vergelijken we shakes en kun je eenvoudig zien welke shake de beste keus is op basis van prijs en kwaliteit.

 

Leave a Reply