Detox smoothies: hoe werkt dat precies?

Detox smoothie

Detox smoothies zijn bedoeld om het lichaam te ‘detoxen’ (reinigen, ontgiften). De term detox smoothies wordt bijna niet gebruikt en worden ook wel groene smoothies genoemd. In dit artikel gebruik ik de term detox smoothies.


Wat betekent detox?

Detoxen is het lichaam ontdoen van giftige en afvalstoffen. Daarom wordt detoxen ook wel ontgiften, drainage, of ontslakken genoemd. Het menselijk lichaam beschikt standaard over een zelfreinigend vermogen. Ons lichaam is 24 uur per dag bezig om afval en andere schadelijke stoffen af te voeren.

Hiervoor heeft het lichaam twee belangrijke organen nodig; de lever en de nieren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in water- en vet oplosbare stoffen. Zo worden de wateroplosbare stoffen door de nieren opgepikt en afgevoerd via de urine.

De vet oplosbare stoffen zijn wat moeilijker af te voeren. Het menselijk lichaam kent 2 methoden voor het afvoeren van de vet oplosbare stoffen.

  • Afvoer via de ontlasting. In dit geval worden vet oplosbare stoffen middels de lever aan gal gebonden en als eindstation via de ontlasting afgevoerd.
  • Afvoer via de urine. In dit geval gaat de lever de vetoplosbare stoffen transformeren naar wateroplosbare stoffen. Dit transformatieproces noemt men ook wel biotransformatie. Als de transformatie is afgerond worden de stoffen via de urine afgevoerd.

Het idee van detox smoothies is om dit zelfreinigende proces te versterken. Naast het drinken van detox smoothies worden er ook andere detox methodes gebruikt. Denk hierbij aan vasten, darmspoelingen, detox supplementen, detoxkuren, warmwaterbaden en behandelingen met klei.

Detoxen is het lichaam ontdoen van giftige- en afvalstoffen. 

Werken detox smoothies ook echt?

Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat detox smoothies (of andere detox methoden) het reinigend vermogen versterken.

Er is tot op heden weinig onderzoek verricht naar het effect van detox methoden laat staan detox smoothies. In de onderzoeken die zijn uitgevoerd komt naar voren dat mensen zich beter voelen tijdens de detox kuur. Dit kan echter ook verklaard worden doordat deze mensen even geen ongezond voedsel eten. Onderzoek toont aan dat wanneer je gezond eet, voldoende slaapt en beweegt het menselijk lichaam voldoende zelfreinigend vermogen heeft. Het is daarom niet bewezen dat detox smoothies dit reinigende vermogen versterken.

Wanneer het lichaam niet meer in staat is om zichzelf voldoende te reinigen spreekt de medische wereld van nier- of leverfalen. In dat geval is het belangrijk om direct medische hulp te krijgen.

Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat detox smoothies het lichaam helpen bij het zelfreinigende vermogen

 

Zijn detox smoothies de moeite waard?

Detox smoothies zijn zeker de moeite waard. Het kan je namelijk helpen om gezonder te gaan eten en helpt bij het afvallen. Gezonder eten betekent automatisch minder toevoer van afval en gifstoffen waardoor je lichaam beter gaat functioneren. Dit betekent dat jij je fitter en energieker gaat voelen en de vetverbranding beter gaat functioneren.

Dit betekent niet dat dit niet zonder het gebruik van detox smoothies gaat lukken. Je kunt namelijk ook prima gezond eten zonder smoothies te drinken. Toch vinden sommige mensen het fijner of makkelijker om smoothies te drinken. Dan is het dus een prima manier om gezond eten binnen te krijgen.

“Door het gebruik van detox smoothies voel jij je fitter en energieker en wordt de vetverbranding verbeterd waardoor je sneller gaat afvallen”.

Beginnen met detox smoothies en detox smoothie recepten

Beginnen met detox smoothiesWil jij weer fit en vitaal door het leven gaan dan kunnen detox smoothies (groene smoothies) jou daar dus prima bij helpen. Een detox smoothie is er op gericht om jouw lever en nieren optimaal te laten functioneren. Dit kan alleen als de detox smoothie opgebouwd is vanuit gezonde voeding.

Een van de meest complete receptenboeken is het 125 groene smoothie receptenboek. Het bijzondere van dit boek is dat het 125 uitgebalanceerde en makkelijk te bereiden recepten bevat. Hierdoor bestaat de smoothie altijd uit de optimale mix tussen vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Je kunt de smoothies als aanvulling op je huidige voedingspatroon gebruiken. Helaas is dit product niet meer te koop.

Er is wel een goed alternatief product voorhanden. De zogenaamde darmdetox kuur die gebaseerd is op detoxshakes. In dit artikel over detox shakes vind je meer informatie over deze vorm van detoxen.

Terug naar de afvallen met shakes kennisbank.

Leave a Reply