Cholesterol verlagen

Niemand wil graag te maken krijgen met of sterven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Een verhoogd cholesterol verhoogd de kans op deze ziekten en daarom is het verstandig er zo snel mogelijk wat aan te doen.

Er zijn mensen die beweren dat niet bewezen is dat Cholesterol leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten maar diverse onderzoeken (waaronder deze) hebben aangetoond of wijzen er sterk op dat een hoger Cholesterol leidt tot een hoger risico op sterven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Cholesetrol verlagen kan op verschillende manieren en soms is het aan te raden om medicatie te gebruiken.

In dit artikel lees je:

  • Wat cholesterol precies is;
  • Hoe een te hoog cholesterol ontstaat;
  • Hoe je cholesterol snel kunt verlagen;
  • Welke medicijnen er beschikbaar zijn tegen een te hoog cholesterol.

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige bouwstof die je lichaam nodig heeft om cellen, hormonen, vitamine D en gal aan te maken. Zonder cholesterol kun je niet leven. Het cholesterol wordt door het lichaam vervoerd via zogenaamde lipoproteïnen. Dit zijn een soort van kleine eiwitbollen.

Er zijn verschillende soorten cholesterol te onderscheiden die we hieronder kort zullen toelichten.

  • Lage dichtheid lipoproteïne (LDL)-cholesterol. Het type LDL-cholesterol is de veroorzaker van hart- en vaatziekten en heeft als functie om cholesterol van de lever naar de rest van je lichaam te vervoeren. Wanneer je veel LDL cholesterol binnenkrijgt moet er ook veel afgevoerd worden. Tijdens het afvoeren kunnen de lipoproteïne, met aan boord de niet oplosbare LDL-cholesteroldelen, zich nestelen in de wand van de bloedvaten. Dit gebeurt voornamelijk op plekken waar de bloedvaten beschadigd of stroef zijn. Naar verloop van tijd kan hierdoor vernauwing ontstaan waardoor het bloed bijvoorbeeld niet meer goed kan doorstromen. Dit leidt tot het fenomeen ‘slagaderverkalking’ en is de bron voor allerlei vervelende hart- en vaatziekten.

 

  • Hoge dichtheid lipoproteïne (HDL)-cholesterol. Dit is de gezonde variant van cholesterol en zorgt voor de afvoer van het teveel aan LDL-cholesterol en ruimt vetdeeltjes in de bloedvaten op. De afvoer vindt plaats vanuit het lichaam via de lever naar de darmen waarna het LDL-cholesterol het lichaam verlaat via de natuurlijke ontlasting. Feitelijk beschermt HDL ons tegen hart- en vaatziekten.

Nu we weten welke vormen er zijn en welk onderscheid er gemaakt kan worden is het relevant om te weten hoe een te hoog cholesterol ontstaat.

Hoe ontstaat een te hoog cholesterol

Cholesterol wordt enerzijds aangemaakt door je lichaam via de lever. Anderzijds krijg je cholesterol binnen via voeding. De verhouding is ongeveer 50/50. Dit betekent dat de helft van het cholesterol door je lichaam wordt aangemaakt en de andere helft via de voeding het lichaam binnenkomt (via de darmen).

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je Cholesterol te hoog kan worden.

  • Ongezond leven. Een ongezonde leefstijl kan leiden tot een verhoogd cholesterol. Bij een ongezonde leefstijl kan worden gedacht aan roken, ongezond eten en weinig bewegen. In diverse artikelen op deze website over afvallen kun je lezen hoe je een gezondere leefstijl kunt realiseren. Vooral de hoeveelheid verzadigd vet is van invloed op de hoogte van het LDL cholesterol.

 

  • Het kan voorkomen dat je cholesterol te hoog is terwijl er niets mis is met je leefstijl. Dit kan worden verklaard door het feit dat een te hoog cholesterol erfelijk belast kan zijn. Dit fenomeen noemt men in de medische wereld ook wel “Familiaire Hypercholesterolemie”. Dit betekent erfelijke aanleg voor een hoog cholesterol.

 

  • Medische aandoeningen. Denk hierbij aan diabetes, leveraandoeningen, overmatig alcohol gebruik of door medicijnen.

 

Cholesterol verlagen

Het is belangrijk om je cholesterol te verlagen mocht deze te hoog zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zoals gezegd is de beste manier en basis voor een gezond cholesterol gezond eten. Een koolhydraatarm dieet kan wonderen doen voor je cholesterol.

Daarnaast is het verstandig om meer te gaan bewegen, te stoppen met roken en/of medicijnen te gebruiken. Tegenwoordig wordt steeds meer duidelijk dat we in Nederland massaal te weinig bewegen. We zitten veel te lang stil per dag waardoor er allerlei ongemakken ontstaan. Een te hoog cholesterol is daar maar een voorbeeld van.

In het artikel zitten is het nieuwe roken ga ik hier verder op in. Ook lees je er tips en trucs om eenvoudig meer te gaan bewegen.

Medicijnen gebruiken

Het is niet alleen de hoogte van het cholesterol die van belang is. Ook de verhouding tussen LDL en HDL dient in balans te zijn. Hiervoor zijn vaak specifieke medicijnen verkrijgbaar via de huisarts. De medicijnen zorgen niet alleen voor een verlaging van de totale hoogte van het cholesterol, ze brengen ook de verhouding LDL en HDL meer in balans omdat ze de aanmaak van LDL afremmen.

Dit afremmen vindt enerzijds plaats via de lever waar de aanmaak van LDL wordt afgeremd. Anderzijds zorgt de medicatie ervoor dat er minder LDL vanuit de voeding in de darmen wordt opgenomen.

Medicijnen op doktersrecept zijn Crestor, Lipitor en Zocor.


Crestor

Crestor bevat de werkzame stof rosuvastatine en is een cholesterolremmer doordat het een bepaald enzym blokkeert die van belang is voor de cholesterol aanmaak. Daarnaast verlaagd het de hoeveelheid vet in het bloed.

Algemene tevredenheid van gebruikers (3 van de 5 sterren) op basis van 261 stemmen.

Lipitor

Lipitor bevat de werkzame stof atorvastatine en remt de aanmaak van cholesterol door de lever en gaat ook de hoeveelheid vet in het bloed tegen.

Algemene tevredenheid van gebruikers (3 van de 5 sterren) op basis van 184 stemmen.

Zocor

Zocor bevat de werkzame stof Simvastatine en zorgt dat het goede cholesterol wordt verhoofd en het slechte cholesterol wordt verlaagd. Het zorgt daarmee dat de balans in het cholesterol weer op orde komt. Dit medicijn wordt ook wel voorgeschreven bij mensen met diabetes of met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Zocor is veruit het populairste medicijn in vergelijking met Lipitor en Crestor. Gebruikers waarderen het product met 4 van de 5 sterren (29 reviews). Vooral de effectiviteit en het gebruiksgemak scoren erg hoog (5 sterren).

NB: Bron van de informatie over de reviews/meningen is afkomstig van mijnmedicijn.nl.

Direct cholesterol verlagen

Via onderstaande knop kun je de medicijnen ook online bestellen. Voordat je kunt bestellen wordt door een officiële arts getoetst of je in aanmerking komt voor de medicijnen. Dit gaat geheel online via een vragenlijst. Op deze manier is het mogelijk om direct online de medicijnen veilig te bestellen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie of om het bestelproces te starten.

Leave a Reply