Chlorofyl gezond? De feiten over chlorofyl

Over Chlorofyl (bladgroen) wordt beweerd dat het erg gezond is. Zo zou Chlorofyl kanker remmend werken en een reinigende werking hebben. Vanwege de positieve gezondheidseffecten is Chlorofyl ook als supplement beschikbaar. Wil je Chlorofyl supplementen kopen maar weet je niet of Chlorofyl daadwerkelijk wel zo gezond is? Lees dan dit artikel waarin ik de feiten en fabels over Chlorofyl voor jou op een rijtje zet.

In dit artikel lees je:

 • Wat Chlorofyl is
 • Waar je Chlorofyl kunt vinden
 • De feiten en fabels over Chlorofyl
 • Chlorofyl in tabletten en superfoods

Wat is Chlorofyl?

Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd. Dit vanwege het feit dat Chlorofyl er voor zorgt dat planten en algen een groene kleur hebben. Je kunt het vergelijken met een soort pigment. De groene kleur zorgt er voor dat planten het licht goed kunnen opvangen. Dit licht is nodig om de plant in leven te houden en te laten groeien.

Waar je Chlorofyl kunt vinden

Chlorofyl kun je vinden in onder andere de volgende soorten voeding:

 • Sla, spinazie, andijvie en rucola en andere groene bladgroenten;
 • Groene groente zoals bonen, broccoli en spruitjes;
 • Tarwe gras en gerstegras;
 • Zeewier en algen;
 • Zaden;
 • Nootjes.

Eet je gezond dan krijg je via de meeste groente vanzelf Chlorofyl binnen. Het gehalte Chlorofyl verschilt heel erg per groentesoort. Als een groente niet groen is kan er ook Chlorofyl in zitten maar dan wel vaak in kleinere hoeveelheden.

Spinazie bevat veruit het meeste Chlorofyl van de groentesoorten. Heb je een gezond eetpatroon dan krijg je voldoende Chlorofyl binnen. Wil je echter meer binnenkrijgen dan kan dat via zogenaamde Chlorofyl tabletten, hierover later meer.

Feiten en fabels over Chlorofyl

Hieronder heb ik enkele beweringen over Chlorofyl onder elkaar gezet en aangegeven of deze beweringen kloppen of niet. Of de bewering klopt heb ik bepaald op basis van het feit of er al dan niet wetenschappelijk bewijs is die de bewering ondersteunt.

Beweringen over Chlorofyl die waar zijn

 • Chlorofyl heeft een reinigende uitwerking op de darmen en lever. Aangezien Clorofyl niet of heel moeilijk in het lichaam wordt opgenomen heeft het een reinigend effect. Onder andere giftige en kankerverwekkende stoffen worden middels een beschermlaagje geïsoleerd zodat ze niet via de darmwand kunnen worden opgenomen. Balder et al publiceerden in 2006 een onderzoek waaruit is gebleken dat de kans/risico op darmkanker afneemt als je voldoende Chlorofyl binnenkrijgt.
 • Chlorofyl verzacht de pijn bij mensen die leiden aan een chronische ontsteking van de alvleesklier.

Beweringen over Chlorofyl die niet waar zijn

 • Chlorofyl reinigt/zuivert het bloed. Aangezien Chlorofyl niet in het lichaam (of heel moeilij) wordt opgenomen heeft het ook geen reinigend effect op je bloed.
 • Voldoende Chlorofyl zorgt voor een betere adem. In vroegere tijden bestonden veel mondhygiëne producten uit Chlorofyl. Het is echter gebleken dat niet Chlorofyl maar Chlorofylline een positief effect heeft op je adem.

Chlorofyl tabletten en superfoods

Om voldoende Chlorofyl binnen te krijgen is een gezond eetpatroon voldoende. Dit betekent dat je voldoende groente eet en daar vallen ook de groenten onder die rijk zijn aan Chlorofyl. Eet je erg ongezond dan kun je dit ook met Chlorofyl tabletten niet helemaal oplossen. Dit komt doordat je dan naast Chlorofyl ook een tekort krijgt aan vitamines, mineralen en vezels.

Ben je niet echt een groente eter en wil je meer Chlorofyl binnenkrijgen dan zijn er een aantal superfoods die jou daarbij kunnen helpen. Vooral de superfoods spirulina en chlorella zijn in dat geval een aanrader.

Verder is er het product Vita Chlorofyl. Deze vloeibare substantie kun je dagelijks met een eetlepel innemen waardoor je voldoende Chlorofyl binnenkrijgt. Wil je meer informatie over Vita Chlorofyl of Vita Chlorofyl kopen dan kan dat via onderstaande knop.

Leave a Reply