Afvallen met shakes

We kennen allemaal waarschijnlijk wel de Body Mass Index (BMI). Dit is een systematiek om te bepalen of je last hebt van overgewicht. Wat veel mensen niet weten is dat de buikomvang ook heel veel zegt over het feit of je al dan niet gezondheidsrisico’s loopt.

Buikomvang als indicator voor gezondheidsrisico’s

Medici gebruiken de buikomvang omdat deze een goede indicatie geeft van de hoeveelheid abdominaal en totaal lichaamsvet. Dit levert een betere voorspelling op van risico’s op hart- en vaatziekten dan bijvoorbeeld het BMI. Het is namelijk zo dat vet welke zich rondom de buik opstapelt grotere gezondheidsrisico’s oplevert dan wanneer het vet zich ergens anders heeft gevormd. Dit heeft onder andere ME Lean middels wetenschappelijk onderzoek uit 1995 aangetoond. Zo blijkt dat vet aanwezig in de buikholte, buikvlies en dichtbij, rondom en in de organen de belangrijkste risicofactoren vormen voor diabetes type 2 alsmede hart- en vaatziekten.

Onderzoek van Visscher uit 2001 geeft aan dat bij oudere mannen een relatief grote omvang van de buik het risico op overlijden voorspelt. Dit in tegenstelling tot een hoog BMI.

De BMI houdt hier geen rekening mee en houdt evenmin rekening met de spiermassa. Spiermassa levert gewicht maar is uiteraard niet ongezond.

Welke buikomvang levert risico’s op

ME Lean heeft in hetzelfde onderzoek richtlijnen gegeven op basis waarvan bepaald kan worden of iemand buikvet moet verliezen of verdere aangroei van buikvet moet voorkomen. Samenvattend stelt het onderzoek dat:

 • Voor mannen geldt
  • Vanaf 94 cm en groter: moeten niet verder aankomen
  • >102cm: ernstig verhoogd gezondheidsrisico en moeten buikvet gaan verliezen.
 • Voor vrouwen geldt
  • Vanaf 80 cm en groter: moeten niet verder aankomen
  • >88cm: ernstig verhoogd gezondheidsrisico en moeten buikvet gaan verliezen.

De buikomvang wordt gemeten tussen de onderkant van de onderste rib en bovenkant van je bekken.

Vaak kun je ook wel aan de figuur van iemand zien of er al dan niet veel buikvet aanwezig is. Over het algemeen hebben mensen met een appel figuur meer buikvet. Dit in tegenstelling tot peervormige figuren waarbij het vet voornamelijk rondom de heupen is opgeslagen.

Het blijkt dat mannen vaker last hebben van een te grote buikomvang dan vrouwen. De oorzaak hiervan is overigens mij niet direct bekend.

Combinatie BMI en buikomvang

Om risico’s nog beter te duiden wordt vaak de BMI en buikomvang gecombineerd.

 • BMI 25-29,9 (overgewicht): Bij normale buikomvang verhoogd risico
 • BMI 25-29,9 (overgewicht): Bij grote buikomvang verhoogd risico
 • BMI 30-34,9 (Obisitas type 1): Bij normale buikomvang hoog risico
 • BMI 30-34,9 (Obesitas type 1): Bij grote buikomvang zeer hoog risico
 • BMI 35-39,9 (Obesitas type 2): Bij normale en grote buikomvang zeer hoog risico
 • BMI 40+ (Extreme Obesitas): Bij normale en grote buikomvang extreem hoog risico

Onder een grote buikomvang wordt verstaan > 102cm voor mannen en >88cm voor vrouwen.

Hoe kun je buikvet verliezen?

We schreven al eens een artikel over afvallen buik. Hierin kun je lezen dat buikvet verliezen mogelijk is door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Een dieet kan je hierbij erg helpen. Houd er altijd rekening dat het volgen van een dieet twee doelen moet hebben. Allereerst is dat gewichtsverlies. In de wetenschap spreekt men van een effectief dieet als je tussen de 5 en 15% van je gewicht bent kwijtgeraakt en/of de omtrek van je buik met 10% is afgenomen. Het tweede doel is dat je leert om gezonder te eten. Bewustwording is ontzettend belangrijk om blijvend af te vallen en het gevreesde jojo effect zoveel mogelijk te voorkomen. In onze huidige maatschappij waar voor de meeste mensen eten in overvloed aanwezig is en we nauwelijks hoeven te bewegen ligt overgewicht op de loer. Veel van ons eten is ook nog eens industrieel bewerkt en zit boordevol snelle en dikmakende koolhydraten. Zo lang je hier niet bewust van bent is het risico dat je weer gewicht aankomt erg groot.

Buikvet verliezen kun je ook verliezen door een dieet te gaan volgen. Het beste dieet op dit moment is het Vitadis eiwitdieet. Waarom dit dieet zo goed is en beter is dan andere afslankmethoden lees je op onze speciale Vitadis pagina. Deze geeft ook inzicht in gebruikerservaringen en we kunnen u een speciale deal aanbieden. Klik op onderstaande knop en lees alles over Vitadis.

Wat zijn jou ervaringen met het verliezen van buikvet? 

Leave a Reply