Wilt u weten of u te kampen hebt met overgewicht? De Body Mass Index (BMI) kan goed gebruikt worden als richtlijn om te bepalen of u te maken heeft met (ernstig) over- of ondergewicht. Op deze pagina vindt u de BMI meter. Verder vindt u algemene informatie over de BMI van volwassenen en kinderen.

Overgewicht


De BMI wordt bepaald op basis van de verhouding tussen lengte en gewicht en wordt berekend aan de hand van een standaardformule. Door middel van de berekende index kunt u vervolgens aan de hand van een standaard tabel aflezen of er al dan niet sprake is van overgewicht. Deze standaard tabel bevat de BMI waarden met de bijbehorende classificaties variërend tussen “ondergewicht” en “ziekelijk overgewicht”. De informatie is veelal verwerkt in een BMI meter.

De BMI moet gezien worden als een richtlijn aangezien de index geen rekening houdt met specifieke persoonlijke kenmerken zoals spiermassa, spier- en botweefsel. Als u bijvoorbeeld veel spiermassa heeft kan het zijn dat de BMI en de hieraan gekoppelde interpretatie ten onrechte aangeeft dat er sprake is van overgewicht. Samenvattend kan gesteld worden dat de BMI als richtlijn minder geschikt is als u:

  • in verwachting bent;
  • jonger bent dan 2 jaar;
  • ouder bent dan 70 jaar;
  • een afwijkende lichaamsbouw hebt;
  • langer bent dan 1,90 meter;
  • kleiner bent dan 1,58 meter.

Ondanks deze tekortkomingen is de BMI een betrouwbare indicator voor overgewicht en wordt de index veel gebruikt. De BMI wordt in Nederland zelfs gebruikt als standaard voor het bepalen van overgewicht. Zo maakt de BMI bepaling bij een aantal verzekeringsmaatschappijen onderdeel uit van de premieberekening voor levensverzekeringen. Als u te dik bent moet u, afhankelijk van leeftijd en verzekeringsbedrag, een premieopslag van enkele tientjes per maand betalen. Ook bij een aantal Zorgverzekeraars betaald u meer premie voor aanvullende verzekeringen als u een hoger BMI heeft.

Zo is de BMI niet afhankelijk van leeftijd en gelden dezelfde waarden voor zowel volwassen mannen als vrouwen.

BMI kinderen

Ook voor kinderen (vanaf 6 jaar) kan de BMI worden gebruikt als richtlijn voor eventueel overgewicht. Voor BMI kinderen gelden andere BMI waarden dan voor volwassenen en er wordt onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. De reden dat voor kinderen afwijkende waarden worden gehanteerd is het feit dat het lichaam zich tot en met de leeftijd van 21 jaar erg ontwikkeld. Dit geldt ook voor de hoeveelheid vetweefsel wat weer relevant is voor de BMI bepaling.

Lichaamsvet bepalen met behulp van andere technieken

Naast de BMI bestaan er ook andere maten om de hoeveelheid lichaamsvet in te schatten. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan “onderwater weging”. Dit is een techniek gebaseerd op het feit dat hoe meer vet iemand heeft des te beter deze persoon zal drijven in het water. Op basis hiervan is het mogelijk de hoeveelheid vet te bepalen. Deze methode heeft echter hetzelfde nadeel als de BMI. Namelijk om de hoeveelheid lichaamsvet te voorspellen moet ervan uit worden gegaan dat het lichaam bestaat uit een deel vet en een deel niet-vet. Het deel niet-vet omvat daarmee ook de spieren, botten en andere niet-vet weefsels. U raadt het al, iemand met veel spieren zal als een baksteen zinken waarbij geconcludeerd kan worden dat deze persoon 0% vet heeft. Naast “onderwater weging” kunt u denken aan “huidplooimeting”. Met deze techniek wordt met behulp van relatief goedkope vet- of huidplooimeters bepaald wat de hoeveelheid vet van iemand is. Nadeel van deze techniek is onder andere dat de hoeveelheid vet varieert met leeftijd, ras en geslacht.

Direct uw BMI verlagen

Wilt u direct beginnen met snel afvallen en uw BMI verlagen kijk dan eens op onze productenpagina waar u allerlei interessante producten vindt.

BMI meter

BMI uitrekenen? Vul dan uw persoonlijke gegevens hieronder in en bereken uw BMI met de BMI meter.

 

Leave a Reply

3 comments