Of u een avond- of juist een ochtendmens bent zal van persoon tot persoon verschillen. Dit wordt namelijk bepaald door uw persoonlijke biologische klok. Dit mechanisme heeft invloed op het dagelijkse ritme en functioneren van uw lichaam. Er van uitgaande dat u voornamelijk overdag actief bent zal uw biologische klok ervoor zorgen dat u overdag alert en scherp bent. In de avond en nacht zorgt dit mechanisme ervoor dat u zich makkelijker ontspant en kunt opladen voor een volgende actieve dag.

Werking van de biologische klok


De biologische klok bevindt zich in uw hersenen en wordt gevoed met informatie uit uw ogen. Vooral veranderingen in licht en duisternis zijn belangrijke impulsen. Als uw ogen bijvoorbeeld zon- of kunstlicht registreren dan gaat uw lichaam de aanmaak van melatonine (slaap hormoon) afremmen en bij duisternis wordt de aanmaak juist toegestaan. De biologische klok zorgt er vervolgens voor dat alles binnen uw lichaam op elkaar afgestemd wordt. Zo is/zijn uw bloeddruk, hormonen, spijsvertering, lichaamstemperatuur en attentie niveau afhankelijk van uw biologische klok. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig te leven om het natuurlijke biologische ritme zo veel mogelijk te respecteren. Het natuurlijke biologisch ritme betekent dat u actief bent overdag en ’s nachts slaapt. Als u de biologische klok verstoord door onregelmatig te leven dan lopen de biologische processen binnen uw lichaam uit de pas en zijn deze niet meer goed op elkaar afgestemd. Het resultaat hiervan kan zijn dat u overgewicht creëert doordat bijvoorbeeld de spijsvertering ontregeld is. Verder kunt u vermoeid raken en u futloos voelen.

De biologische klok en overgewicht

Als u ’s nachts of ’s avonds laat eet moet het lichaam voedsel gaan verteren terwijl het hier helemaal niet op is voorbereid waardoor suikers en vet opgeslagen worden in uw lichaam in plaats van dat het direct verbrand wordt. Daarnaast gaat u onrustiger slapen als u ’s avonds laat of ’s nachts eet omdat uw spijsvertering dan harder moet werken. Dit kan resulteren in overgewicht vooral als we dit bezien in samenhang met andere factoren die het gevolg zijn van het verstoren van uw biologische klok.

Bovenstaande kan het beste worden geconcretiseerd middels onderstaand voorbeeld:

Als u regelmatig laat naar bed gaat of laat eet en daardoor een minder goede nachtrust krijgt resulteert dit uiteindelijk in vermoeidheid. De vermoeidheid resulteert vervolgens in een minder actieve levensstijl waardoor u minder calorieën verbrand dan normaal gesproken het geval zou zijn. Bij een gelijke inname van het aantal calorieën maar een lagere verbranding zal uw lichaamsgewicht op den duur toenemen. Meer snel afvallen tips leest u hier.

Optimaliseren van de biologische klok


Goed slapen is daarom belangrijk om weer fris en vol energie aan een nieuwe dag te kunnen beginnen. Voor een goede nachtrust is het naast op tijd naar bed gaat ook belangrijk dat uw processen in het lichaam goed functioneren. Zoals gezegd werken deze biologische processen ’s nachts veel anders dan overdag omdat het lichaam dan andere behoeften heeft. Om de biologische processen in uw lichaam te optimaliseren is het aan te bevelen om naast regelmatig te leven aanvullende voedingsupplementen te gebruiken. Dit kan u ook zeker helpe n bij snel afvallen.

Een goed voorbeeld hiervan is Multi Dag & Nacht. Dit product levert u overdag voedingsstoffen waaruit uw lichaam energie haalt waardoor u overdag alert, scherp en fit bent. Het product levert u voor de avond en nacht voedingstoffen die de rust, goede nachtrust en opbouw van zenuw- spier- en hersencellen bevorderen. Met dit product merkt u echt het verschil tussen dag en nacht. U kunt Multi Dag & Nacht bestellen middels de banner aan de rechterzijde van deze pagina.

Leave a Reply