Afvallen zonder dieet: is het eigenlijk wel mogelijk?

Als je aan snel afvallen denkt, dan denk je ook snel al aan diëten. Het zijn twee punten die niet van elkaar te scheiden zijn. Maar is dat wel echt zo, en is het niet gewoon mogelijk om af te vallen zonder dieet?

Een korte introductie

In principe hoeft dat geen probleem te zijn, je kunt namelijk prima afvallen zonder dieet. Zolang je maar de juiste voeding blijft eten en voldoende beweegt. Want dat zijn tenslotte de twee basispunten van afvallen. En dat is ook de reden dat je dit in ieder goed dieet terug zult zien. Het is echter grotendeels afhankelijk van de voeding die je normaal eet of afvallen zonder dieet mogelijk is.

Want wanneer jij op dit moment veel slechte voeding eet, zal afvallen zonder dieet een stuk moeilijker worden. Je maakt op dit moment al standaard buikvet aan en dit zal zo blijven als je geen verandering in het voedingspatroon aanbrengt. Het lichaam zal continu vet blijven aanmaken en er is ook geen reden om hiermee te stoppen. Dat is lastig, want het kan al snel resulteren in veel overgewicht. En dit is natuurlijk wat je altijd wilt voorkomen, vooral als je op dit moment al wilt afvallen.

Hoe kun je afvallen zonder dieet?

Zoals je al in de intro hebt kunnen lezen, gaat het hierbij om twee punten:

  1. de juiste voeding eten en
  2. voldoende bewegen.

Dat ‘de juiste voeding eten’ sterk doet denken aan een dieet, dat kan. Want het is de reden dat zo veel mensen ook echt een dieet volgen: een dieet geeft voorgeschreven richtlijnen om gezond te eten, zodat jij dit zelf niet hoeft te doen. Als je wilt afvallen zonder dieet, dan zal dit dus ook een van de punten zijn waar je op moet letten. Maar, zoals je ook al las, hoef je hier minder sterk op te letten wanneer jij op dit moment al redelijk gezond eet maar te weinig beweegt.

Beweging is de basis van ons bestaan. Vroeger bewogen wij ontzettend veel. Wij verbouwden gewassen op het land en joegen op allerlei dieren. Maar vandaag de dag zit dat net iets anders: de meeste mensen zitten gewoon heel de dag stil op kantoor. En dat brengt allerlei problemen met zich mee, waaronder overgewicht. Want de energie die jij met voeding binnenkrijgt wordt niet gebruikt. Het gevolg is dat de voeding gewoon omgezet wordt in vet. Als je weinig beweegt, wordt afvallen zonder dieet dus direct een stuk lastiger. Er is namelijk geen enkele reden voor jouw lichaam om vet om te zetten naar energie; je hebt deze energie gewoon niet nodig.

De wetenschap achter afvallen zonder dieet

Toch zit er een wetenschappelijke achtergrond achter afvallen zonder dieet. De voornaamste reden dat mensen hier moeite mee hebben, lijkt te liggen bij het feit dat het voedingspatroon gewoon niet goed is. Om vet te verbranden moet je energie gebruiken. Maar om energie te gebruiken moet je voldoende bewegen. En voldoende bewegen heeft grotendeels te maken met hoe actief jouw levensstijl is. Als jij dus weinig beweegt, gooi je roet in het eten. Dit is een van de factoren die hier een grote invloed op heeft, dus je wilt er alles aan doen om dit proces zo veel mogelijk te versnellen.

Jouw lichaam heeft daarom redenen nodig om vet te verbranden. Alleen dan kun je afvallen zonder dieet. Ga vaker naar buiten om een rondje te lopen en plan een of meer hardloopsessie per week in. En dat is nog maar het begin, want je kunt nog veel meer doen om te kunnen afvallen zonder dieet. Ga bijvoorbeeld op een teamsport, omdat dit naast gewichtsverlies ook een belangrijk sociaal effect heeft. En dit sociale effect kan weer helpen om meer motivatie te krijgen om af te vallen. Zo help jij jezelf steeds verder om af te vallen en doe je dat gewoon zonder dieet.

Afvallen zonder dieet: toch niet zo moeilijk

Bij afvallen zonder dieet draait het volledig om de tijd en de motivatie die jij hiervoor hebt. Als jij maar 5 minuten per dag kunt investeren om te bewegen, dan zul je weinig resultaat zien. Kun je echter iedere dag 30 minuten gaan hardlopen, dan gaat het alweer sneller. En je moet hier natuurlijk wel gemotiveerd voor zijn. Je kunt niet 5 keer per week overslaan, want dan heeft het nog steeds geen effect. Let dus goed op jezelf en maak afvallen zonder dieet eenvoudig voor jezelf.

Begin vandaag met afvallen zonder dieet

Wil je vandaag al starten? Trek dan alvast je sportkleding aan en maak je klaar voor een eerste hardlooptocht. Want alleen dan kun je jezelf motiveren om er echt voor te gaan en dat streefgewicht te bereiken. Het is allemaal eigenlijk helemaal niet moeilijk, zolang je er zelf maar maximaal voor wilt gaan en een doel voor ogen hebt. Een dieet volgen is niet nodig, maar gemotiveerd blijven wel.

Wil je toch afvallen met een dieet dan kan dat natuurlijk ook. Kies dan wel voor een goed dieet waarmee je blijvend en op een gezonde manier snel kilo’s gaat afvallen. Ik heb een overzicht voor jou gemaakt van veel bekende dieet producten. Van alle producten die op de pagina beschreven zijn heb ik een uitgebreide review geschreven waarin je veel informatie over het product kunt vinden. Meest populair is tegenwoordig nog steeds afvallen met shakes. Het is makkelijk en je boekt snel resultaat. Wel zijn er valkuilen waar je scherp op moet zijn.

Wat zijn jou ervaringen met afvallen zonder een dieet? Deel ze gerust via onderstaand reactieformulier, via facebook, twitter of email!

 

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 26 november 2020

Leave a Reply