Afvallen, sporten, voeding en eiwitshakes

Ik heb al veel geschreven over afvallen met shakes. In dit artikel wil ik aandacht schenken aan sporten in combinatie met het gebruik van eiwitshakes. Sporten kan je helpen bij het afvallen en daarbij is gezonde voeding essentieel. Zonder gezonde voeding zal sporten nooit leiden tot het door jou gewenste resultaat.

Zonder gezonde voeding kun je niet afvallen

Als vuistregel kunnen we stellen dat voeding 70% en sporten 30% van je lichaamsgewicht bepaald. Dit betekent dat afvallen wel lukt door alleen gezond te eten. Afvallen lukt echter niet door alleen (veel) te sporten en tegelijkertijd ongezond te eten.

Gezond eten als basis voor een gezond gewicht

Gezonde voeding is de basis voor een gezond gewicht. Gezond eten betekent dat je gevarieerd eet. Daarmee krijg je de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnen. Vaak zie ik bij mensen met overgewicht dat er sprake is van een overschot aan snelle koolhydraten. Dit betekent dat deze mensen te veel suikers eten. Vaak gebeurt dit zonder dat de mensen het zelf in de gaten hebben.

Ongezond eten kun je moeilijk met sporten compenseren

Door het te veel aan koolhydraten is er snel sprake van een dagelijks energieoverschot. Dit betekent dat je meer energie binnenkrijgt dan dat er uit gaat. Als je structureel een energieoverschot hebt is dit moeilijk te compenseren met sporten.

Even een voorbeeld ter verduidelijking. Met een half uur joggen verbrand je zo’n 280 kilocalorieën (kcal). Een portie paprikachips van 30 gram bevat al 160 kcal en een glas cola van 250 ml zo’n 120 kcal. Dit betekent dat je met een bakje chips en een glas cola een half uur sporten al weer teniet hebt gedaan.

Eiwitshakes kunnen helpen bij het afvallen en sporten

Eiwitshakes kunnen jou helpen bij het afvallen. Zonder op de details in te gaan even een opsomming van de belangrijkste voordelen van eiwitshakes als het gaat om afvallen:

  • Je hebt lange tijd geen honger waardoor je minder geneigd bent om te ‘snacken’;
  • Eiwitshakes bevatten een vaste hoeveelheid kilocalorieën;
  • Eiwitshakes zijn makkelijk te bereiden en te gebruiken;
  • Eiwitshakes beschermen je spieren.

Er zijn nog meer voordelen van eiwitshakes te benoemen maar dit zijn wel de belangrijkste. Vooral het feit dat eiwitshakes de spiermassa beschermen is een belangrijke. Vooral als je deze relateert aan de lichamelijke effecten van sporten.

Door te sporten gebruik je spieren en bouw je spiermassa op. Om spieren te laten groeien heeft jou lichaam bouwstoffen nodig. Eiwitten vormen de meest belangrijke bouwstof voor jou lichaam. Het is daarom erg verstandig om voldoende eiwitten te eten. Ze zijn namelijk onmisbaar voor een gezond lichaam en zijn extra belangrijk als je gaat afvallen en sporten. Vind meer informatie over de combinatie afvallen, sporten, buikvet en voeding in dit artikel.

Voor afvallen en sporten kun je dezelfde soort shake gebruiken

Zowel bij het afvallen als bij het sporten geldt dat je spieren goed verzorgd moeten worden. Zowel bij het afvallen als sporten bestaat het risico dat je lichaam spiermassa afbreekt. Dit afbreken vindt plaats als er te weinig energie in jou lichaam aanwezig is. Als alternatieve bron van energie gaat je lichaam vervolgens spieren afbreken waardoor glucose vrijkomt.

Shakes om af te vallen bestaan voornamelijk uit eiwitten. Het is daarom in principe ook niet nodig om verschillende shakes te gebruiken. Belangrijk is dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Als richtlijn om te bepalen hoeveel eiwitten je per dag nodig bent kun je onderstaande hanteren:

  • Normale beweging en geen sport: 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht;
  • Regelmatig duursporten: tussen de 1,2 en 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht;
  • Regelmatig krachtsport: tussen de 1,6 en 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht;

Op basis van je gewicht en sport kun je vrij eenvoudig bepalen hoeveel eiwitten jij per dag nodig bent. Doe je intensief aan krachtsport dan kan het zo zijn dat je extra eiwitten nodig hebt. Dit verklaart ook waarom krachtsporters soms andere shakes gebruiken dan mensen die willen afvallen. Shakes voor krachtsporters bevatten namelijk een hogere concentratie eiwitten. Deze verhoogde concentratie is niet nodig als je wilt afvallen.

Welke shakes zijn goed als je wilt afvallen en sporten

Op de productenpagina vind je een overzicht van alle bekende dieet shakes. Vanuit dit overzicht kun je per shake meer informatie krijgen. In het artikel over afvallen met shakes en shakes vergelijken krijg je een goed inzicht in welke shake het beste is. Je leest per shake precies hoeveel gram eiwit een shake bevat.

Ook geef ik inzicht in de hoeveelheid suikers die aan een shake zijn toegevoegd. Hieruit blijken opvallende verschillen waardoor een vergelijking zeker de moeite waard is voor dat je gaat beginnen met shakes.

Welk dieet is goed als je wilt afvallen en sporten

Afvallen lukt alleen als je voeding op orde is. De shakes van Dieet Pro zijn al jaren populair onder de mensen die willen afvallen. Mensen vallen niet alleen af met Dieet Pro, ze kunnen ook leren om hun voeding op orde te krijgen. Dit zorgt er voor dat de overtollige kilo’s er niet weer bij aan komen.

Sporten is bij het Dieet Pro dieet niet noodzakelijk om af te vallen. Het kan je natuurlijk wel een extra duwtje in de rug geven. De eiwitrijke shake is ideaal in combinatie met sporten.

 

Bronvermelding

Als bron voor dit artikel heb ik de artikelen gebruikt waar ik in de tekst naar verwezen heb.

Leave a Reply