Afvallen onder sociale druk leidt tot ongezond diëten

afvallen onder sociale druk

Het uitoefenen van sociale druk om te gaan diëten op jong volwassenen pakt vaak verkeerd uit. Zo is aangetoond dat er een verband bestaat tussen verstoorde eetgewoonten en het onder druk moeten diëten. Door verplicht op dieet te moeten, of door jong volwassen vrouwen aan te moedigen dit te gaan doen is de kans op eetstoornissen groter. Zo blijkt dat jonge vrouwen eerder geneigd zijn om te gaan vasten, heel weinig eten, braken of bijvoorbeeld ongezonde dieetpillen gaan gebruiken. Dit ongezonde afval gedrag kan leiden tot eetstoornissen en depressies.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.294 jonge volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 25,3 jaar. De deelnemers zijn mannen (45%) en vrouwen (55%) die tussen 1998 en 1999 studeerden in Minnesota. De onderzoekers hebben onderzocht of er een relatie is tussen het verplicht moeten dieten of aanmoedigen om te gaan diëten en eetstoornissen.

Er is data gebruikt uit een online enquete. Deze data is verzameld in 2008 en 2009. Het onderzoek is uitgevoerd door Marla E. Eisenberg en haar collega’s van de universiteit van Minneapolis.

De resultaten en conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat het regelmatig voorkomt dat mensen gaan afvallen omdat anderen graag willen dat ze afvallen (sociale druk). Daarbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen een verplicht dieet of het aanmoedigen om te gaan diëten. Beide vormen komen regelmatig voor. De sociale druk heeft als resultaat dat mensen er ongezonde eetgewoonten op na gaan houden. Dit komt vooral bij vrouwen veel voor.

Nu leven we natuurlijk niet in Amerika. Maar het wil niet zeggen dat dit fenomeen zich niet in ons eigen land voordoet. Wij van goedkoopsnelafvallen hebben dit bericht geplaatst zodat u er uw voordeel mee kunt doen. Maak lekker uw eigen keuzes in de strijd tegen de kilo’s!

Sociale druk is best gevaarlijk

Sociale druk heeft ook effect op dieetgedrag. Het blijkt dat mensen onder sociale druk vaak kiezen voor ongezonde afslankmethoden. Dit om maar zo snel mogelijk te voldoen aan de wens van een partner, collega’s, ouders, vrienden en ga zo maar door. Deze mensen bezwijken onder de druk en gaan diëten. Snel resultaat staat daarbij voorop.

Ongezonde afslankmethoden zijn bijvoorbeeld het crash dieet, lange tijd weinig of niets eten (vasten) of vage afslankpillen.

De sociale omgeving is zich van geen kwaad bewust. Ze vinden het belangrijk om iemand te wijzen op de gevaren van overgewicht. Veelal hebben ze ook het beste voor met de ander. Toch ervaren mensen met overgewicht dit niet als support. Ze ervaren het veel maar als negatieve kritiek op hun lichaam en gewicht.

Hoe kun je iemand met overgewicht het beste benaderen

Interessant is dan om eens te kijken hoe je iemand positief kunt wijzen op de gevaren van overgewicht. Het belangrijkste is om niet zozeer het gewicht van iemand ter discussie te stellen. De insteek moet liggen op de gezondheid en niet op het uiterlijk. Probeer dan ook iemand te wijzen op de voordelen van een gezond lichaam.

Een andere belangrijke tip is om samen aan de slag te gaan. Stel een gezonde leefstijl als doel in plaats van gewichtsverlies. Door samen te werken voelt iemand zich niet geïsoleerd. Samen sta je sterker en kun je elkaar scherp houden en helpen bij zwakke momenten.

Door een gezonde leefstijl ga je vanzelf meer richting een gezonder gewicht.

 

Bron: American Journal of Health Promotion

Leave a Reply