Afvallen met shakes

Afvallen met shakes is populair want je kan er goede afslank-resultaten mee bereiken. Overgewicht en de bestrijding hiervan zijn actuele onderwerpen. Onduidelijk is hoe overgewicht structureel het beste kan worden bestreden. Skakes kunnen wellicht een oplossing zijn. In dit artikel krijg je uitleg over hoe afvallen met shakes werkt en waar je op moet letten. Want naast veel voordelen zijn er zeker ook belangrijke valkuilen. Pak je afvallen met shakes verkeerd aan dan loop je het risico op een jojo-effect en gezondheidsklachten.

Als consument heb je de keus uit veel verschillende dieet shakes. Wij helpen jouw om de juiste keuze te maken. In dit artikel vind je daarom een objectieve vergelijking van bekende dieet shakes. De vergelijking vindt plaats op basis van de prijs en kwaliteit per shake. Je kunt zo vrij eenvoudig zien wat de beste eiwitshake is van dit moment.

Onderaan het artikel is de afvallen met shakes kennisbank opgenomen. In de kennisbank vind je alle informatie over afvallen met shakes en aanverwante thema’s. De kennisbank is continu in ontwikkeling zodat er wekelijks nieuwe informatie bijkomt.

Hoe werkt afvallen met shakes?

Hoe werkt afvallen met shakesAfvallen met shakes werkt heel simpel. Afvallen met shakes betekent dat je maaltijden of tussendoortjes/snacks vervangt door een dieet shake. Je kunt zelf kiezen welke maaltijden je vervangt en hoeveel je er gaat vervangen. In het algemeen geldt : hoe meer maaltijden je vervangt des te sneller je gaat afvallen.

Door een shake te nemen als maaltijd krijg je een afgemeten hoeveelheid calorieën binnen. De hoeveelheid calorieën verschilt per shake en is altijd ruim minder dan wanneer je een gewone maaltijd neemt. De hoeveelheid calorieën die je zo per dag binnenkrijgt is minder dan het dagelijkse calorie verbruik.

Daarom gaat je lichaam vet reserves aanspreken om energie op te wekken. Het gevolg is dat je gaat afvallen. Vet zit bij veel mensen rond de billen, heupen en buik. Een shake dieet wordt daarom ook bij snel afvallen buik vaak gebruikt.

De goede dieet shakes zitten vol met kwalitatief hoogwaardige eiwitten. Doordat eiwitten langzaam door het lichaam worden afgebroken heb je lang een verzadigd gevoel. Ondanks dat je minder calorieën eet heb je dus geen honger.

Afvallen met shakes is populair en dat komt door de vele voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van dieet shakes. Samengevat gelden de volgende voordelen als je gaat afvallen met shakes:

   • Snel afvallen doordat je weinig calorieën binnenkrijgt;
   • Geen honger gevoel als gevolg van de eiwitten;
   • Shakes zijn makkelijk te bereiden en mee te nemen;
   • Afvallen met shakes is doorgaans goedkoop;
   • Goed te combineren met werk en gezin;
   • Sporten is niet nodig om af te vallen.

Afvallen met shakes wordt echter ook vaak geassocieerd met het gevreesde jojo-effect. Hoe jij het jojo effect kunt voorkomen ga je nu lezen.

Hoe werkt afvallen met shakes zonder het jojo effect?

Misschien herken je het wel. Nadat je kilo’s bent afgevallen, je eindelijk lekker voelt stop je met diëten en komen de kilo’s er in no-time weer aan. Super vervelend en je wordt er moedeloos van. Gelukkig is er goed nieuws. Afvallen met shakes zonder jojo effect is wel degelijk mogelijk.

afvallen met shakes jojo effect voorkomen

Om het gevreesde jojo effect te voorkomen is het belangrijk eerst te snappen hoe het jojo effect ontstaat. Het jojo effect ontstaat door te weinig eten. Jouw lichaam heeft grofweg 2.000 calorieën per dag nog. Volg je een crash dieet dan eet je maar 1.000 of minder calorieën. Dit is minder dan de helft van wat jouw lichaam nodig heeft. Het gevolg is dat jouw lichaam in de spaarstand schiet. Dit betekent dat het lichaam erg zuinig omgaat met het produceren van energie en daarvoor de vetverbranding omlaag brengt.

Ga je weer normaal eten dan werkt jouw lichaam nog steeds met een vertraagde vetverbranding. Het gevolg is dat jouw lichaam vet op gaat slaan voor tijden waarin er minder voedsel binnenkomt. Het gevolg is dat je weer heel snel aankomt.

Wil je afvallen met shakes zonder een jojo effect eet dan niet minder dan 1.500 calorieën per dag. Hierdoor hoeft jouw vetverbranding niet in de spaarstand te opereren. Verder is het belangrijk om tijdens het afvallen met shakes te werken aan een gezonder eetpatroon. Hierdoor ben je ook na de shakes in staat om zelfstandig op een gezond gewicht te blijven.

Gezonder eten betekent minder snelle koolhydraten zoals suiker en zetmeel (bron: wikipedia). Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten. Hierdoor krijg je voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen. Een goed shake dieet helpt jouw daarbij. Straks laat ik je zien welk dieet shake / shake dieet de beste is.

Bouw het gebruik van shakes langzaam af. Dit betekent dat je gedurende enkele weken toewerkt naar het totaal aantal calorieën wat jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Het lichaam kan wennen aan de overgang van shakes naar normale voeding. Het geeft je ook de mogelijkheid om er wat langer over te doen mocht dit nodig zijn.

Verder kun je nog werken aan meer spierweefsel. Meer spieren betekent een hogere vetverbranding.

Afvallen met shakes zonder jojo effect: Eet niet minder dan 1.500 calorieën per dag en werk gedurende het afvallen aan een gezonder eetpatroon. Bouw het gebruik van shakes langzaam af. Je kunt ook kiezen om te beginnen met het vervangen van tussendoortjes door afslankshakes. Dit geeft je de tijd om te werken aan een gezonder eetpatroon terwijl je in de tussentijd aan het afvallen bent. Het is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van shakes ook bijdraagt aan een stabiel gewicht.

Hoeveel kilo kun je afvallen met shakes?

Hoeveel kilo je kunt afvallen met shakes is afhankelijk van hoe lang je een shake dieet gaat volgen. In principe kun je afvallen met shakes tot dat jij jouw streef gewicht hebt gehaald.

Hoeveel kilo afvallen met shakesHoeveel kilo jij per week zult afvallen is moeilijk te voorspellen. Dit is afhankelijk van veel factoren. Zoals bijvoorbeeld startgewicht, hoeveelheid vocht, dieet samenstelling en ga zo maar door.
Wel blijkt uit ervaringen dat er een vast patroon te herkennen is in het afslankproces. In het begin val je veel af en het afvallen gaat naar verloop van tijd steeds meer moeite kosten.

Het gemiddelde gewichtsverlies is moeilijk in te schatten, dat is voor iedereen verschillend. Probeer je echter niet blind te staren op de kilo’s per week. Ga voor jouw uiteindelijke doel en neem de tijd om af te vallen.

Hoeveel kilo je per week gaat afvallen met shakes is niet te voorspellen. Bijna iedereen kan zijn streefgewicht behalen door afvallen met shakes. Neem er echter wel de tijd voor.

Is afvallen met shakes gezond (de bewijzen)?

Is afvallen met shakes gezond?

Als je shakes op de juiste gebruikt is afvallen met shakes zeker gezond. Dit verzin ik niet zelf maar is uitgebreid onderzocht. In dit artikel over de bewijzen dat afvallen met shakes werkt kun je de details en onderzoeken vinden.

Zo concludeert het Diabetesfonds (in de VS) dat afvallen met shakes effectief werkt en tonen onderzoeken aan dat de gezondheid van mensen die afgevallen zijn met shakes verbeterd is. Dit is onder andere onderzocht bij mensen met diabetes type 2.

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar een aantal dieetshakes en afslankrepen. Ze zijn van mening dat afvallen met shakes zeker mogelijk is maar dat je wel goed moet opletten wat er in een shake verwerkt is. De consumentenbond concludeert dat de shakes en repen doorgaans veel suikers bevatten en daarmee helemaal niet zo gezond zijn als de producent doet geloven.

Wat wel opvalt aan het onderzoek van de Consumentenbond is dat de shakes die uit onze test als beste getest wordt (Dieet Pro) niet in het onderzoek van de Consumentenbond is meegenomen.

Gelukkig kan afvallen met shakes dus ook volgens de Consumentenbond zeker wel effectief en gezond zijn. Je moet alleen in de tussentijd werken aan een gezond eetpatroon en kiezen voor gezonde shakes.

Wetenschappelijke conclusies over afvallen met maaltijdvervangers

In een review van 26 wetenschappelijke artikelen over afvallen, overgewicht, obesitas, stabiel gewicht, aankomen en dieet therapie staan een aantal belangrijke conclusies over afvallen met shakes. De shakes worden hier ook wel maaltijdvervangers genoemd.

Afvallen met maaltijdvervangers/shakes is een methode dat veel gebruikt wordt door mensen met overgewicht die willen afvallen. Het is een veilige, efficiënte en kosten effectieve manier om af te vallen zonder bijwerkingen. Doorgaans houden mensen afvallen met shakes goed vol en krijgen ze voldoende voedingsstoffen binnen. Het voordeel is dat de calorie-inname goed gecontroleerd kan worden en de maaltijdvervangers zijn vaak voedzaam. Zowel maaltijden als snacks kunnen vervangen worden door een shake.

Een andere review naar de meest gebruikte manieren om af te vallen is eveneens interessant om te bespreken. Deze review van een zestal studies laat zien dat shakes leidt tot significant gewichtsverlies. Dit in vergelijking met de meer conventionele energie-beperkte diëten.

De bronvermelding en links naar de onderzoeksartikelen vind je onderaan deze pagina.

Op basis van de review van 26 wetenschappelijke artikelen wordt uiteindelijk geconcludeerd dat afvallen met shakes of maaltijdvervangers een succesvolle afslank strategie is. De voordelen van afvallen met shakes zijn:

 • makkelijke methode, goed vol te houden
 • goede controle over de calorie inname
 • er hoeven geen ingewikkelde maaltijden bereid te worden

Het nadeel is dat afvallen met shakes saai kan worden, zeker op de lange termijn. Ook zijn wetenschappers er nog niet over eens of shakes/maaltijdvervangers ook bijdragen aan een stabiel gewicht nadat je bent afgevallen.

Welke dieet shakes zijn het beste?

Wil je afvallen met shakes dan kan deze paragraaf jouw helpen om een goede keuze te maken uit de verschillende dieet shakes. In deze paragraaf krijg je een overzicht van de meest bekende shakes en hoe deze onderling presteren. Bij het vergelijken van de verschillende dieet shakes is gelet op kwaliteit en op de prijs per shake.

De vergelijking is objectief uitgevoerd zoals blijkt uit de data die ik in de tabel heb opgenomen. Deze data kun je controleren als je dat wilt door de productspecificaties op internet op te zoeken.

Dieet Pro komt als beste uit de test gevolgd door de shakes van Body & Fit.

Uitkomst van de dieet shake vergelijking

Voordat je per shake kunt lezen wat de voor- en nadelen zijn heb ik onderstaande tabel voor jou gemaakt. In de tabel kun je eenvoudig zien wat de conclusie per shake is als het gaat om prijs en kwaliteit.

 

 


Dieet Pro (5 sterren)

dieet pro 2e beste getestDe dieet shakes van Dieet Pro zijn goedkoop (maximaal € 1,36 per shake) en bevatten slechts 80 kcal per shake waardoor het zeer waarschijnlijk is dat je snel veel kilo’s zult afvallen. Er zijn shakes die nog minder calorieen bevatten maar Dieet Pro is wel een van de weinige shakes die ruim onder de 100 calorieën per shake zit en ook nog eens een relatief hoog eiwitgehalte bevat. Daarnaast gebruikt Dieet Pro  een kwalitatief hoogwaardig soort eiwit (micellar caseïne). Deze eiwitsoort wordt langzaam in het lichaam opgenomen waardoor je langer verzadigd bent.

Doordat de Dieet Pro shake heel weinig koolhydraten bevat is het wel noodzakelijk om gezond te blijven eten. Het risico is dat je (als je naast de shakes onvoldoende koolhydraten eet) te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Naast een gezonde avondmaaltijd  namelijk dagelijks 2-3 theelepels van het Vezel Complex nemen om de extra goede koolhydraten te consumeren (vezels). Vezel Complex wordt aangeboden in poedervorm en kun je eenvoudig mengen met Dieet Pro.

Prijs: uitstekend

Kwaliteit: uitstekend

Voor een Dieet Pro shake review klik hier.

Om de Dieet Pro shakes te bestellen klik hier.


Timfit SX-5 shakes (5 sterren)

De Timfit Sx5 shakes zijn uniek in hun soort. De shakes bevatten maar liefst 26,2 gram eiwit. Hiermee bevatten de Timfit shakes het hoogst aantal gram eiwit per shake. Eiwitten zijn enorm belangrijk als je snel en gezond wilt afvallen. De eiwitten beschermen de spieren en geven een verzadigd gevoel.

Verder bevatten de SX-5 shakes van Timfit ruim 6 gram aan gezonde voedingsvezels. Deze vezels zorgen dat je stofwisseling en stoelgang goed op gang blijven. Erg belangrijk voor een goed en snel afslank resultaat.

Verder zijn de shakes erg sherp geprijsd. Zeker als je bedenkt dat Timfit veel gratis exta’s weggeeft. Hiervan is de persoonlijke begeleiding wel de meest belangrijk. Hoewel de begeleiding vrijwillig is kan het je wel enorm helpen om goede en blijvende afslankresultaten te bereiken. Ook krijg je een gratis shakebeker en een wetenschappelijke bewezen effectief afslankpakket. Doormiddel van een proefpakket kun je laagdrempelig instappen.

Prijs: uitstekend

Kwaliteit: uitstekend

Voor een Timfit SX-5 dieet shake review klik hier.  

Om de Timfit SX-5 shakes of afslank pakketten te bestellen klik hier. 


Eiwitshakes Body en Fit (Smart Protein)

De webshop van Body en Fit biedt een rijk assortiment aan afslankproducten, eiwitshakes, vitamines, superfoods, bodybuilding artikelen en sportkleding. Als je wilt afvallen met shakes kun je gebruik maken van de Smart Protein shakes van Body en Fit.

De shake bevat slechts 90 calorieën en dat is in vergelijking met de gemiddelde shake erg weinig. De shakes bevatten met 21 gram eiwitten een meer dan gemiddelde hoeveelheid proteïne. De Smart Protein shakes bevatten met slechts 1,1 gram per shake heel weinig suikers. Bijkomend voordeel is dat het assortiment bestaat uit maar liefst 19 verschillende smaken. De shake kost als je de kleinste verpakking koopt slechts 75 eurocent en daarmee is de shake erg goedkoop. Ondanks dat de shake goedkoop is zit de shake vol met kwalitatief hoogwaardige eiwitten (whey en micellar eiwitten).

Prijs: Goed

Kwaliteit: Goed

Voor de Body & Fit Smart Protein shake review klik hier.

 

De “Afslank Shake” van Body Supplies

Body Supplies heeft haar eigen dieet shake op de markt gebracht met de naam “Afslank Shake”. Dit is een dieet shake met relatief veel eiwitten (20 gram) tegen een lage prijs per shake. De eiwitten zijn afkomstig van het whey isolaat en micellar caseïne. Dit betekent dat er ook niet bezuinigd is op de kwaliteit van de eiwitten.

Qua calorieën zit de shake ook erg laag en vergelijkbaar met de shakes van Body & Fit (circa 90 kcal). Ideaal als je wel wilt eten maar niet veel calorieën wilt innemen.

Grote voordeel van deze shake is dat het 1 gram Glucomannan bevat. Waar je bij andere shakes Glucomannan als extra voedingssupplement kunt nemen zit het al in deze shake opgenomen.

Prijs: Goed

Kwaliteit: Goed

Voor de Afslank Shake van Body Supplies review klik hier.


De shakes van Atkins

De prijs van de Atkins shake is met € 1,60 per shake gemiddeld te noemen en zeker niet duur als je het vergelijkt met de kosten van een reguliere maaltijd. De shake bestaat qua voedingsstof net als de andere shakes voornamelijk uit eiwit en een heel kleine hoeveelheid koolhydraten. Op basis van de verhouding tussen prijs en kwaliteit een prima eiwit shake en dit kan een goede manier zijn om een gezond gewicht te realiseren.

Prijs: gemiddeld

Kwaliteit: goed

Voor een Atkins shakes review klik hier.


Herbalife

De dieet shakes van Herbalife zijn relatief duur (€ 2,14 per shake) en bevatten veel koolhydraten in de vorm van suikers (21,5 gram). De shakes van Herbalife bevatten daarnaast veel calorieën (217). Ook met deze shakes zul je snel afvallen maar een keuze voor de Herbalife shakes ligt op basis van prijs en kwaliteit niet voor de hand. Wel moet ik opmerken dat de shakes van Herbalife vaak goedkoper te krijgen zijn dan de adviesprijs die ik in de vergelijking heb gehanteerd.

Prijs: slecht

Kwaliteit: slecht

Voor een review van de Herbalife shakes klik hier.


Modifast shakes

De dieet shakes van Modifast zijn met € 2,67 euro per shake veruit de duurste uit het rijtje. Verder bevatten de shakes een gemiddelde hoeveelheid kilocalorieën en relatief veel suikers. Al met al een gemiddelde shake qua kwaliteit die wat aan de dure kant lijkt te zijn.

Prijs: slecht

Kwaliteit: gemiddeld

Voor een review van de Modifast shakes klik hier.Weight Care shakes

De dieet shakes van Weight Care zijn een van de goedkoopste maar bevatten relatief veel koolhydraten in de vorm van suikers (23,7 gram). Ook bevat een Weight Care shake  in vergelijking met de andere shakes relatief veel kilocalorieën.Weight Care dieet shakes

Je zult ongetwijfeld resultaat halen met de shakes van Weight Care maar op basis van verhouding prijs en kwaliteit ligt een keus voor
Atkins of Dieet Pro meer voor de hand.

Prijs: goed

Kwaliteit: slecht

Voor een review van de Weight Care shakes klik hier.


Yokebe shakes

De Yokebe shakes (Classic) zijn met een bruto prijs van € 1,60 gemiddeld geprijsd. De shakes bevatten met 273 kcal relatief veel calorieën. De shakes bevatten relatief veel vitamine B. Vitaminen zijn altijd gezond en vitamine B draagt bij aan een betere stofwisseling en daarmee aan extra gewichtsverlies.

De shakes van Yokebe bevatten geen gluten, zoetstoffen, lactose of kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De Yokebe shakes zijn gezond maar bevatten ook veel calorieën onder ander veroorzaakt door relatief hoog gehalte aan koolhydraten in de vorm van suikers (16,8 gram). De shakes bevatten met 32,1 gram een hoger aantal eiwitten dan de gemiddelde dieetshake. Dit betekent dat je langer verzadigd bent door een Yokebe shake te drinken.

Prijs: gemiddeld

Kwaliteit: gemiddeld

Voor een review van de Yoke shakes klik hier.


Eiwitshakes van Be in Shape

De Be In Shape shakes zijn met ruim 2 euro per shake aan de dure kant. Daar staat tegenover dat de shakes heel weinig calorieen bevatten (60kcal). Wat opvalt is dat er relatief gezien weinig eiwitten in de shake zitten als je dit vergelijkt met andere dieetshakes. Het zijn juist de eiwitten die er voor moeten zorgen dat je minder honger krijgt waarmee het risico op ‘snackgedrag’ groter is dan bij andere dieetshakes.

De Be In Shape shakes bevatten met 0,28 gram per shake een uiterst lage hoeveelheid suikers.

Prijs: Slecht

Kwaliteit: Gemiddeld

Voor een review van de Be In Shape shakes klik hier.


Hoe is de dieet shake test uitgevoerd?

De kwaliteit van een shake is beoordeeld op basis van de ingrediënten die er in de shake verwerkt zijn. Hierbij is gekeken naar:

 • het aantal gram suikers dat in de shakes verwerkt zijn. Suiker is niet gezond en is een enorme dikmaker. Suiker wil je dan ook zo min mogelijk terug zien in de shakes.
 • het aantal kilo calorieën per shake. Om af te vallen is het belangrijk dat de shake zo min mogelijk calorieën bevat.
 • het aantal eiwitten per shake. Om af te vallen is het belangrijk dat een shake veel eiwitten bevat. Eiwitten beschermen de spieren en dragen bij aan een verzadigd gevoel.

De prijs is gebaseerd op de adviesprijs. Dit betekent dat er geen rekening is gehouden met kortingsacties. Het zijn brutoprijzen en meestal zijn de shakes dan ook wel goedkoper te krijgen. Op goedkoopsnelafvallen.nl krijg je altijd een scherpe prijs aangeboden maar je bent uiteraard vrij om verder te kijken.

Per shake uit de shake vergelijking heb ik een diepgaande review uitgevoerd die je kunt raadplegen in afzonderlijke artikelen op deze website.

Vergelijking van de dieet shakes vond plaats op basis van prijs en kwaliteit. 

Overzicht prijs en inhoud van diverse dieet shakes

In onderstaande tabel heb ik alle relevante data verzameld en (hopelijk) overzichtelijk weergegeven. De data is weergegeven per portie waarbij de dieet shakes zijn aangemaakt met water. Uitzondering hierop zijn de WeightCare en Yokebe maaltijd shakes. Weight Care en Yokebe shakes maak je aan aan met magere melk in plaats van water.

Het idee is dat je door het gebruik van magere melk extra goede voedingsstoffen binnenkrijgt. De extra calorieën zijn in onderstaande tabel verwerkt. De suikers zijn een onderdeel van het aantal koolhydraten.

 

 


Hoe te beginnen met afvallen met shakes?

Op basis van de geanalyseerde prijs en kwaliteit verhouding komen  Dieet Pro en Timfit als beste uit de test.

Voor het uiteindelijke succes gaat het er om dat je een gezond eetpatroon ontwikkelt. Met alleen het gebruik van shakes gaat dit niet lukken. Het kan je echter wel goed op weg helpen.

Met Dieet Pro heb je wel een shake waar alles in zit. Er zijn namelijk gratis eetschema’s beschikbaar zoals vermeld in de Dieet Pro review. Je valt snel af zonder te sporten en werkt gelijktijdig aan een gezonder eetpatroon. Een garantie voor succes.

Hierdoor voorkom je dat de kilo’s er op een later moment weer bij komen (jojo-effect). Je kunt via de Dieet Pro review meer gedetailleerdere informatie over de shake of direct bestellen met korting via onderstaande knop. Je kunt na ontvangst van de bestelling direct beginnen met afvallen.

Dieet Pro online bestellen (actiepagina)

 

Wil je een meer compleet dieet waar ook persoonlijke begeleiding tot de mogelijkheden behoort? Kies dan voor Timfit.

Timfit kopen (speciale kortingspagina)


Afvallen met shakes kennisbank

Kennisbank afvallen met shakes 
In de kennisbank over afvallen met shakes vind je alle informatie die je nodig hebt. Mis je nog informatie laat het mij dan even weten via onderstaand reactieformulier, email of facebook!
Afvallen met shakes eetschema's (3x)
Afvallen met shakes ervaringen
Crash dieet shakes
De 30 belangrijkste tips voor afvallen met shakes
Dieet shakes zelf maken (tips + recepten)
Handleiding bij het kiezen van de juiste dieet shake
Hoe lang mag je afvallen met shakes
Hoeveel maaltijden per dag vervangen door shakes?
Welke soorten shakes zijn er?
Detox smoothies
Detox shakes
Dieet shakes
Eiwitshakes
- Wei eiwit hydrolisaat
- Whey isolaat shakes
- Whey shakes
Fitness shakes
Groente & fruit shakes (groene smoothies)
Gezonde shakes
Maaltijd shakes
Proteine shakes
Zeewier shakes
In welke smaken zijn shakes verkrijgbaar?
Welke ingredienten zijn er in shakes verwerkt?
Wat zijn de meest gebruikte dieet shakes?
Afslank Shake van Body Supplies
Atkins dieet shakes
Body en Fit shakes
Dieet Pro dieet shakes
Kruidvat dieet shakes
Modifast dieet shakes
Weight Care dieet shakes
Nutribites shakes
Yokebe dieet shakes

 

Terug naar het centrale artikel over snel afvallen.

 

Bronvermelding bij dit artikel over afvallen met shakes:

 1. Weight loss maintenance: A review on dietary related strategies (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4061651/)
 2. Efficacy of a meal replacement diet plan compared to a food-based diet plan after a period of weight loss and weight maintenance: a randomized controlled trial (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20222968)
 3. Current treatments for obesity (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6542229/)
 4. Effects of a Meal Replacement on Body Composition and Metabolic Parameters among Subjects with Overweight or Obesity (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327254/)
 5. A controlled trial of protein enrichment of meal replacements for weight reduction with retention of lean body mass.

 

Dit artikel over afvallen met shakes is voor het laatst bijgewerkt op 29 december 2020.

Leave a Reply

11 comments

 1. Anoniem

  hoi mirjam, leuke blog, voor mij werkt afvallen met shakes (van dieet pro) prima alleen vind ik het lastig wat ik wel of niet kan eten naast de shakes… Ik merk dat ik nog steeds de recepten klaarmaak die ik altijd al at… Heb je hiervoor een shakes eetschema of iets dergelijks ?
  Cindy

 2. Anoniem

  Is dit een oude tekst? Er lijkt niet veel van de prijzen te kloppen…

  • Mirjam Koender

   nee, maar dit zijn de bruto verkoopprijzen. Vaak zijn er kortingsacties geldig, maar die zijn niet in deze tabel verwerkt.

   Groetjes

 3. Anoniem

  Wel een beetje kort door de bocht dit overzicht!

  Zo worden de Dieet Pro shakes betiteld als ‘uitstekend’ terwijl de shakes ontzettend vies zijn; de chocoladeshake smaakt naar een slap aftreksel van chocolademelk en de voedingwaarde is puur slecht want na welgeteld 1 uur heb je alweer trek! En met een extra ‘vezel complex’ ook helemaal niet zo goedkoop!
  Voor de Body&Fit shakes geldt dat bijvoorbeeld de chocoladeshake er na bereiding helemaal niet uitziet als chocolade maar als koffie en ook totaal niet naar chocolade smaakt maar naar mokka! Deze shake vult wel goed maar daar is dan ook alles mee gezegd! Niks ‘goed’ dus maar gewoon verlakkerij, want een chocoladeshake hoort naar chocolade te smaken, niks meer of minder!
  Modifast en Herbalife worden daarentegen als ‘slecht’ gekwalificeerd terwijl de smaak en de voedingswaarde van deze shakes juist wel goed is!
  En zo kan ik nog wel even doorgaan want ik praat uit ervaring; de meeste merken heb ik zelf uitgeprobeerd en de potten van Dieet Pro en Body & Fit staan nog steeds in mijn kast stof te verzamelen!

  Gaat nergens over!

 4. Anoniem

  Hallo Mirjam , mooie blog . Maar ik heb wel wat vragen , want Herbalife levert wel persoonlijke begelei-
  ding .
  Ook krijg je als member 25% korting op de producten en er is een heel goed en makkelijk spaarsysteem
  Dus uiteindelijk gaat de prijs daardoor wel omlaag .
  Verder leveren zij ontzettend veel informatiemateriaal en een lijst met verantwoorde tussendoortjes die
  allemaal voor normale prijzen in elke supermarkt te verkrijgen zijn en allemaal alledaagse producten .
  Hoewel DieetPro als beste uit de test komt , vraag ik me af of je door het gebrek aan koolhydraten en
  suikers niet een veel groter risico loopt op het “honger” gevoel en vervalt in het “jojo” effect .
  Het lichaam heeft immers ook koolhydraten en suikers nodig .

  Met het proefpakket van 6 dagen viel ik 1 kilo af en verloor 1 centimeter omvang op de buik en taille .
  Ook heb ik geen hongergevoel ervaren tijdens de 6 dagen , omdat ik heel goed de verantwoorde tussendoortjes (fruit , tomaten , komkommer , , sla met rookvlees en smeerbare geitenkaas , kipfilet ,
  roggebrood met makreelfilet , enz , enz .) kon nuttigen .

  Kortom , is het raadzaam om toch over te stappen naar Dieet Pro , of kan ik ook verantwoord Herbalife
  gaan/blijven gebruiken ?

  Als leek is het wel fijn om goede feedback te kunnen krijgen van iemand die veel meer kennis heeft van de materie en ook onafhankelijk werkt .

  Dus zou je me daar op willen antwoorden ?

  Met vriendelijke groet

  Harrie .

  • Mirjam Koender

   Hoi Harrie,

   Als Herbalife goed bevalt en je goede resultaten boekt zou ik niet zonder meer overstappen. Uiteindelijk is afvallen iets persoonlijks en dus voor iedereen anders. Ik heb hier puur naar de shakes gekeken. Wat ik uit je verhaal opmaak is dat je bezig bent om je voedingspatroon aan te passen naar meer gezond. Uiteindelijk heb je dan ook geen shakes meer nodig. Dat lijkt me de goede weg.

   Mijn advies is om eens wat kritische vragen te stellen aan je begeleider op basis van de voedingswaarden die op de etiketten staan van de herbalife producten. Bijvoorbeeld: Hoe kan het gezond zijn als 1 herbalife shake (21,5 gram) al bijna de helft van maximale aanbevolen hoeveelheid suiker per dag bevat (50-60gram)?
   Op basis van de antwoorden kun je zelf bepalen of ze hier over nagedacht hebben en wat jou gevoel daarbij is.

   Mocht je meer vragen hebben hoor ik het graag
   Groetjes

 5. Anoniem

  En wat met Shapeplus dieet?
  Hebben jullie daar info of een mening over?

 6. Anoniem

  Hee Miriam,

  Is het niet beter om te combineren met gewone voeding zodat je ook je voedings stoffen binnen krijgt. En wat vind je van die bars etc.
  Ikzelf gebruik vaak shakes van Isagenix, die staat er niet bij. Wat vind je daar van?

  Met vriendelijke groet,

  Klaas

  • Mirjam Koender

   Hoi,

   Ja combinatie met gewone voeding is prima. Beginnen door tussendoortjes te vervangen door een shake werkt vaak het beste. De shakes die jij noemt ken ik helaas zo niet.

   Groetjes,
   Mirjam

 7. Anoniem

  Hoi Mirjam. Ik heb met veel interesse jouw blog gelezen over afvallen met shakes. Helaas is de blog misleidend. Er is wetenschappelijk aangetoond dat afvallen met shakes werkt. Echter gaat het hier om maaltijdvervangers en niet om eiwitshakes, zoals de Dieet Pro. In jouw blog wordt er veel ‘reclame’ gemaakt voor Dieet Pro terwijl dit helemaal geen maaltijdvervanger is. Voor maaltijdvervangers gelden regels met betrekking tot de hoeveelheid calorieën, eiwitten, vezels en vetten. Dieet Pro kun je dus niet vergelijken met een maaltijdvervanger. Dieet Pro is een eiwitshake met wat toegevoegde vitaminen. Dieet Pro bevat onvoldoende; vitaminen, mineralen, vezels, linolzuur en te veel eiwit. Dieet pro is dus niet geschikt als verantwoorde maaltijdvervanger. In jouw blogs zul je dus onderscheid moeten maken tussen eiwitshakes en maaltijdvervangers om een goede vergelijking te kunnen maken. Groet Karin.