Afvallen door brood, volkoren producten en aardappelen te eten

Gezond eten betekent ook dat je voldoende volkoren brood, volkoren producten en aardappelen eet. In dit artikel lees je precies waarom deze producten zo belangrijk zijn in een gezond eetpatroon. Een gezond eetpatroon vormt de basis voor een slank en gezond leven.

Waarom is volkoren brood gezond?

Volkoren brood levert je lichaam vezels, jodium, vitamine B en ijzer. Verder heeft volkoren brood een positieve invloed op de stoelgang en werking van jou darmen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door 3 volkoren boterhammen per dag te eten jij het risico op allerlei gevaarlijke ziektes kunt verminderen. Denk hierbij aan ziekten als diabetes type 2, (darm)kanker en hart- en vaatziekten.

Natuurlijk kun je de voedingsstoffen uit volkoren brood ook uit andere producten halen. Echter blijkt het heel moeilijk te zijn om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen zonder te veel calorieën te eten. Te veel calorieën betekent dat je in gewicht zult groeien en dat is nu juist geen wenselijk effect.

Ik kan dit het beste illustreren aan de hand van een voorbeeld. Brood is een belangrijke bron van jodium. Als je dezelfde hoeveelheid jodium wilt eten als in 3 sneetjes brood zijn er onder andere de volgende opties:

 • 6 gekookte eieren
 • 1,5 liter half volle melk (+/- 9 glazen)
 • 3,5 kilo rundvlees
 • 0,7 kilo kaas

Bovenstaande laat zien dat het erg lastig is om voldoende jodium binnen te krijgen als je geen brood eet.

Sommige ‘deskundigen’ geven aan dat je in dit geval kunt kiezen voor zeewier tabletten (kelp tabletten). De hoeveelheid jodium in zeewier is echter erg variabel en daarom wordt ook het gebruik van zeewiercapsules niet aangeraden als volwaardige vervanger.

Eet jij dagelijks brood (m.u.v. biologisch brood en zelf gebakken brood) dan mag je er van uitgaan dat je voldoende jodium binnenkrijgt. Dit blijkt uit een onderzoek zoals de RIVM deze in 2014 heeft uitgevoerd.

Aan de hand van het etiket of door te vragen aan de bakker kun je zelf nagaan of het brood dat jij eet volkoren is. De titel volkoren is wettelijk beschermd en mag daarom niet op producten worden geplakt die feitelijk niet volkoren zijn.

Waarom zijn volkoren producten gezond?

Het grote voordeel van volkoren producten is dat ze boordevol vezels zitten. Het zijn vezels die er voor zorgen dat het risico op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Brood wordt gemaakt van graan. Bekende graansoorten waar brood van gemaakt wordt zijn tarwe, haver, mais, spelt, rogge en gerst. Het verschil tussen volkoren brood en andere soorten brood is dat volkoren brood van de hele graankorrel (volkoren meel) wordt gemaakt. De meeste vitamines, mineralen en vezels bevindingen zich in de buitenste rand van de graankorrel. Deze blijven dan ook bewaard als brood of andere producten van de gehele korrel wordt gemaakt.

Bij niet volkorenproducten zoals meergranenbrood, bruinbrood en witbrood wordt niet de hele graankorrel gebruikt. Zo wordt voor witbrood gemaakt van bloem. Dit betekent dat bij witbrood er geen zemelen en kiemen in het brood worden verwerkt.

De vezels in volkorenbrood zorgen er voor dat je darmen goed blijven werken. Daarnaast geven de vezels je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel trek hebt in iets anders. Dit is heel handig als je wilt afvallen.

Waarom zijn aardappelen gezond?

De aardappel valt officieel niet in de categorie van graanproducten. Toch vormt de aardappel een gezonde maaltijdbasis. De aardappel zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten aardappelen veel vezels, vitamine B en C, koolhydraten, eiwit en foliumzuur. Aardappelen geven je energie en bevorderen de goede werking van je darmen. Diëten zoals het koolhydraatarme dieet adviseren om geen aardappelen te eten. Toch passen aardappelen zeker in een gezond eetpatroon om de redenen die hiervoor genoemd zijn. Uiteraard geldt ook voor aardappelen dat je ze met mate moet eten en kunt afwisselen met andere producten.

Daarnaast is de aardappel heel veelzijdig te gebruiken. Je kunt aardappelen koken, bakken, pureren etc.

Welke producten kun je het beste kiezen?

In onderstaande lijst staan producten die passen binnen een gezond eetpatroon:

 • Brood, bolletjes krentenbrood en mueslibrood (mits volkoren);
 • Knäckebröd (mits volkoren);
 • Havermout;
 • Roggebrood;
 • Muesli en ontbijtgranen (mits volkoren en weinig tot geen toegevoegde suikers);
 • Volkoren pasta en rijst (zilvervliesrijst);
 • Aardappel;
 • Quinoa.

Graanproducten zijn gezond maar niet voor iedereen geschikt. Zo zijn er mensen met een glutenintolerantie zoals coeliakie. Voor deze mensen geldt dat er specifieke glutenvrije voedingsadviezen en glutenvrije diëten beschikbaar zijn.

Een goede methode om te leren gezonder te eten en kilo’s af te vallen is het Vitadis Slanker Leven Plan. Lees in dit artikel de uitgebreide review over het Vitadis dieet. Vitalis is ook beschikbaar voor mensen met glutenallergie.

Leave a Reply

3 comments

 1. Anoniem

  Hallo Mirjam,

  Wat bedoel je met “met uitzondering van biologisch brood” m.b.t. Jodium? Ik eet alleen maar biologisch brood. En wat vind je van biologisch mueslibrood?

  Dank voor je hele goede informatie op deze site

  Remco

 2. Anoniem

  Hallo Mirjam,

  Allereerst dank voor je uitgebreide informatie op jouw hele website, gisteravond ontdekt, en ik zit nu al de halve dag te lezen!
  Mijn vraag bij het artikel over brood gaat over de opmerking bij het jodium en biologisch brood. Wat bedoel je daarmee?

  Ik eet biologisch brood van eko-plaza.
  En dan met name ook nog de muesli variant hiervan. Heb je daar nog een specifieke opmerking over?

  Dank voor je informatie,
  Remco

  • Mirjam Koender

   Hoi Remco,

   bedankt voor je reactie. Je wilt waarschijnlijk weten of jij voldoende jodium binnenkrijgt omdat je biologisch brood eet. Ik zou even navraag doen naar de ingrediënten van het brood dat jij eet. Gewoon even aan de bakker vragen. Dan weet je het zeker..

   Groetjes,
   Mirjam