winegums

Deze website gaat over gezondheid, afvallen en voeding. Wanneer je jezelf verdiept in voeding dan kun je erg rare dingen tegen komen. Dingen waarvan je wellicht liever niet weet dat je ze eet. In dit artikel noem ik er een paar. Mocht je er geen behoefte aan hebben dan raad ik aan dit artikel niet verder te lezen 🙂

1. Gelatine

Gelatine is een eiwit. De wijze waarop Gelatine tot stand komt zal ik niet behandelen. Mocht je er meer over willen weten kijk dan eens op wikipedia. Gelatine wordt onder ander gevormd uit huid, botten en kraakbeen van zoogdieren (vooral biggen en koeien).

De huid, botten en kraakbeen worden in kleine stukjes gehakt en samen met oplosmiddel in een soort van bad gelegd. Door het oplosmiddel blijft alleen het eiwit over. Dit wordt vervolgens gebruikt in veel zacht snoepgoed zoals bijvoorbeeld winegums. De gelatine wordt toegevoegd om de snoep er mooi uit te laten zien.

2. Bevergeil

bevergeil1Ja je leest het goed, bevergeil! Tussen de anus en geslachtsorganen van een bever zit een klier. Deze klier levert het afscheidingsproduct wat men bevergeil noemt. Bevergeil komen we tegen in vanille ijs en sigaretten.

Bevers gebruiken deze stof zelf om hun territorium af te bakenen. Als we de geur moeten omschrijven dan is het een combinatie van schoensmeer en zo’n typische ziekenhuislucht.

3. Vislijm

Vislijm is een gedroogde zwemblaas van een vis. Deze zwemblaas zit binnenin de vis en is een orgaan. Deze visblazen worden gedroogd toegevoegd aan sommige biersoorten om ervoor te zorgen dat het bier een heldere kleur krijgt.

Gist hecht zich aan vislijm zodat de gist naar beneden zakt het het bier lekker helder wordt. Gelukkig bevat niet elke biersoort dit ingrediënt. Het is echter niet eenvoudig om te achterhalen welke bier het wel bevat.

4. Kalfsmaag

Bij het maken van kaas, boter en karnemelk kan stremsel gebruikt worden. Stremsel zorgt ervoor dat vloeibare melk vaster wordt. Het heeft geen effect op smaak, geur of kleur van de melk. Het stremsel komt uit de maag van een kalf. Wanneer kalveren geslacht worden wordt het stremsel verzameld en gebruikt voor het maken van kaas.

5. Schapenolie

Olie die voortkomt uit de wol van een schaap wordt lanoline of wolvet genoemd. Deze olie wordt niet alleen gebruikt in crèmes en verzorgingsproducten maar zit vaak ook in kauwgom.  Het zorg ervoor dat de kauwgom lekker zacht wordt.

Ik hoop niet dat ik je eetlust hebt verstoord. Heb je nog andere ingrediënten gevonden die schokkend zijn. Laat het gerust weten via onderstaand reactieformulier!

 

Leave a Reply