5 super oefeningen voor buikvet wegtrainen

Buikvet wegtrainen is niet eenvoudig. Dit blijkt wel uit het feit dat veel Nederlanders last hebben van buikvet. Heb je te veel buikvet dan is dit ook nog eens erg gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom in dit artikel tips en 5 super oefeningen om het buikvet direct weg te trainen. Combineer deze afvallen buik oefeningen met een gezond eetpatroon en ook jouw buikvet zal verdwijnen.

In dit artikel lees je:

Plaatselijk (buik)vet wegtrainen is niet mogelijk

Om goed te snappen wat er nodig is voor buikvet wegtrainen geef ik je eerst wat achtergrondinformatie.

Overtollig buikvet kan meerdere oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak in de hoeveelheid en soort voeding en drinken dat je consumeert. Gezonde voeding is de basis om buikvet te verliezen. Eerder schreef ik al eens dat voeding 70% invloed heeft op je gewicht. De andere 30% wordt bepaald door lichaamsbeweging.

Wil je meer weten over voeding om buikvet te verliezen dan verwijs ik je naar het artikel over afvallen buik. In het betreffende artikel lees je de basis principes voor een platte buik.

Naast ongezonde voeding kunnen ook hormonen en leeftijd een rol spelen bij het ontstaan van buikvet. Heb je echter de voeding op orde dan is er een stabiele basis om te starten met het wegtrainen van buikvet.

Verder is het belangrijk om te weten dat plaatselijk buikvet wegtrainen niet mogelijk is. Om minder buikvet te krijgen hoef je daarom niet specifiek andere dingen te doen dan wanneer je gewoon wilt afvallen.

Om te bepalen of je daadwerkelijk buikvet weg traint kun je het vetpercentage gebruiken. Het vetpercentage geeft aan hoeveel procent van jouw lichaam uit vet bestaat. Een gezond vetpercentage ligt tussen de 14-17% voor een man. Voor vrouwen geldt een percentage van 21-24%. Overigens zijn deze percentages richtlijnen!

Buikvet wegtrainen is alleen mogelijk als je voedingspatroon op orde is. Het vetpercentage kun je gebruiken als indicatie voor de hoeveelheid vet in jouw lichaam. Ook kan het vetpercentage gebruikt worden om de voortgang van jouw inspanningen te meten.

Hieronder lees je meer welke vormen van lichaamsbeweging / oefeningen het meest effectief zijn voor de vetverbranding.

Buikvet wegtrainen door cardio oefeningen

Cardio oefeningen zijn oefeningen waarbij je gedurende een langere periode met een lage/matige intensiteit beweegt. Hardlopen, stevig wandelen, fietsen, wielrennen en mountainbiken zijn populaire cardio oefeningen.

Doordat je hartslag bij cardio oefeningen niet hoog is gaat het lichaam vet verbranden. Dit in tegenstelling tot continue met een hoge intensiteit bezig zijn. Het lichaam gaat dan eerder over op het verbranden van koolhydraten (suikers). Dit komt doordat bij een hoge hartslag het lichaam sneller de beschikking moet hebben over energie. Koolhydraten worden het snelst omgezet in energie. Daarom kiest het lichaam in acute situaties om de koolhydraatreserve aan te spreken.

Groot voordeel van deze cardio oefeningen is dat ze erg laagdrempelig zijn. Je kunt er dus direct mee aan de slag. Nadeel is dat het lichaam een stresshormoon aanmaakt bij de cardio-oefeningen. Dit stresshormoon heet ‘cortisol’ en heeft nadelige gevolgen voor de vetaanmaak.

Hoewel er een efficiëntere manier is om buikvet te verbranden (HIIT) zijn cardio oefeningen een prima alternatief. Vooral voor mensen die nog niet gewend zijn om intensief te sporten.

Tip: varieer in het soort cardio oefeningen. Dit zorgt er voor dat het lichaam zich steeds moet aanpassen en daardoor harder moet werken. Dit bevordert de vetverbranding.

Buikvet wegtrainen volgens de HITT methode

Cardio oefeningen gebruiken om buikvet weg te trainen is een kwestie van lange adem. De zogenaamde hoge intensiteit interval trainingen (HIIT) zijn een veel efficiënter alternatief (bron: afvallen met sporten).

De zogenaamde HIIT zijn korte trainingen. De HIIT trainingen duren meestal tussen de 15 en 20 minuten. Hierbij worden oefeningen met hoge intensiteit afgewisseld met lage intensiteit. Ook kun je korte rustpauzes inbouwen tussen de hoge intensiteit oefeningen.

Feitelijk kun je dit doen met alle soorten oefeningen. Denk hierbij aan hardlopen, wielrennen, zwemmen etc.

Voorbeeld van een HITT training is het afwisselen van periodes van sprinten met periodes van wandelen gedurende 15 tot 20 minuten.

Buikvet wegtrainen door krachttraining

Door het uitvoeren van krachttrainingen bouw je spiermassa op. Meer spiermassa betekent dat je meer calorieën verbrandt. Niet alleen gedurende het trainen. Ook na het trainen is je calorie verbranding hoger. Een hogere calorieverbranding betekent dat je meer vet gaat verbranden.

Nadeel van krachttraining is dat je er minder calorieën mee verbrandt dan bijvoorbeeld een HITT training. Dit komt doordat een cardio training normaal gesproken langer duurt dan een krachttraining.

Krachttraining helpt bij het buikvet wegtrainen maar is niet de ideale oplossing.

Ultieme buikvet wegtrainen methode

De ultieme buikvet wegtrainen methode is een combinatie van kracht, cardio en voeding. Daarbij is het belangrijk om te trainen met de juiste intensiteit. Bijvoorbeeld middels de HITT methode. Enerzijds zorgt de cardio er voor dat je vetpercentage omlaag gaat en je conditie verbeterd. De hartspier wordt sterker en je behoud langer een lagere hartslag waardoor je ook langer vet blijft verbranden. Doordat het vetpercentage daalt en je door krachttraining spieren opbouwt worden deze ook sneller zichtbaar. Ook zorgen de spieren voor een verhoogde stofwisseling; je verbrandt meer calorieën.

De combinatie kracht, cardio en voeding is samengevat in een uniek product genaamd het “droog trainen protocol”. Het is een simpel opgezette methode waarbij het buikvet voorgoed zal verdwijnen.

Met deze methode kun je direct thuis op een veilige en makkelijke manier aan de slag. Je kunt het ook toepassen in de sportschool, maar dit hoeft dus niet. Voor deze methode heb je geen specifieke fitness apparatuur nodig. De methode is specifiek voor vrouwen en mannen ontwikkeld. Het is gebaseerd op jou persoonlijke gewicht.

Ontvang het droogtrainen protocol voor mannen


Ontvang het droogtrainen protocol voor vrouwen

 

De ultieme buikvet wegtrainen methode is een combinatie van kracht, cardio en voeding. Daarbij moet alles in balans zijn. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker niet als je kiest voor een kant en klaar programma waarin alles voor jou uitgewerkt is. 

De 5 meest super effectieve oefeningen voor buikvet wegtrainen

Nu je de ultieme methode kent voor buikvet verbranden heb ik hieronder een de meest effectieve oefeningen voor buikvet wegtrainen opgenomen. Voer deze oefeningen uit conform de HIIT methode en je zult merken dat je minder buikvet krijgt.

#1. Oefening voor buikvet wegtrainen: de Kettlebell Swing

kettelbell swingDe kettlebell swing is een van de basisoefeningen die je met een kettlebell kunt uitvoeren. Het is tegelijkertijd ook een ontzettend effectieve oefening. Met de kettlebell swing verbrand je snel vet, wordt je explosiever en bouw je een goede conditie op.

Met de kettlebell swing zet je namelijk heel veel spiergroepen in beweging op een explosieve manier. Dit zorgt er voor dat je snel vet en calorieën verbrandt. Om een indicatie te geven: 10 minuten kettlebell swing resulteert in een verbranding van 200 kilocalorieën.

Om de kettlebell goed uit te voeren ga je met de voeten recht onder de schouders staan met de borst vooruit. Je zakt door de knieen, borst vooruit en holle rug en pakt vervolgens de kettlebell op. Je gaat swingen door vanuit de heupen de kettlebell telkens omhoog te zwaaien. Dit doe je door iets door de knieën te zakken en vervolgens explosief recht op te komen.

Bijna alle oefeningen met een kettlebell zijn super effectieve oefeningen voor buikvet wegtrainen.

#2. Oefening voor buikvet wegtrainen: de squat

squadDe quad is een van de meest functionele bewegingen die het hele lichaam trainen. Naast de benen train je ook de ‘core’ van het lichaam. Aangezien de grootste spiergroep zich in de benen bevindt is de quad een effectieve vetverbrandende oefening. Zeker als je de squad in een front of back squad variant uitvoert met bijvoorbeeld een kettlebell.

Bijkomend voordeel is dat we de squad in het dagelijks leven ook veel gebruiken. Een goed voorbeeld is het van de grond tillen van boodschappen.

Een squad voer je uit door met de benen op heupbreedte te gaan staan. Vervolgens is het belangrijk de rug recht te houden en de heupen naar achteren te duwen. Zorg dat je de voeten plat op de grond houdt en de knieën tijdens het zakken naar buiten duwt.

#3. Oefening voor buikvet wegtrainen: lunges

LungesOok de lunges zijn een effectieve buikvet wegtrain oefening. Dit doordat je met de lunges de beenspieren traint. Ook de lunges kun je met of zonder kettlebell uitvoeren.

De lunges voer je uit door met de voeten op heupbreedte te gaan staan. Neem met je rechterbeen een grote stap vooruit. Buig je rechterknie totdat deze 90 graden gebogen is. Let op dat je bovenbeen parallel is aan de vloer. Wissel vervolgens af tussen je rechter en linkerbeen.

 

#4. Oefening voor buikvet wegtrainen: burpees

De burpees zijn een full body workout. Vaak ook de ergste nachtmerrie voor crossfitters, militairen en andere sporters. Dit komt doordat je er bijna elke spiergroep mee traint en de oefening loodzwaar is. Door het aantal herhalingen bouw je een enorme conditie op. Daarmee is de burpee een ideale oefening voor buikvet wegtrainen.

Buurpee oefening

De oefening start in een staande positie. Daarna voer je een squad uit waarna je op het laagste punt van de squad je handen en voeten strekt. Hierdoor kom je in een pushup positie. Deze pushup voer je uit waarna je weer in rechte positie gaat staan door omhoog te springen.

 

#5. Oefening voor buikvet wegtrainen: opdrukken (pushup)

De pushup techniek hoef ik hier waarschijnlijk niet uit te leggen. Het is belangrijk om goed diep naar de grond te zakken (buik grond aan tikken). Zorg er voor dat je armen recht blijven en je niet met de rug gaat compenseren.

Zijn de pushups te zwaar dan kun je ook beginnen met pushups vanuit een zitten op de knieën positie. Met opdrukken train je de buikspieren maar ook de arm en schouderspieren. Een echte buikvet weg train oefening dus.

Sit up oefeningen voor sterkere buikspieren

Zoals je ziet zijn de standaard sit-up oefeningen niet bij uitstek geschikt om buikvet weg te trainen. Toch kunnen deze oefeningen niet ontbreken in dit artikel. Door de hierboven beschreven oefeningen zul je ook buikspieren opbouwen. Hoewel ik geen groot voorstander ben van sit up oefeningen wil ik zie hier toch kort noemen. Zelf voer ik ze praktisch nooit uit. Ik train mijn buikspieren met de 5 bovenstaande oefeningen aangevuld met planking en de knee raise oefeningen.

Sit-up oefeningen

Sit-up oefeningen zijn bedoeld om je buikspieren te trainen. De buikspieren bestaan uit de midden, zij en onderste buikspieren. Het is daarbij belangrijk om alle drie de spiergroepen te trainen.

Middelste buikspieren trainen

Met onderstaande sit-up oefening train je de middelste buikspieren

 • Liggen op je rug met de knieën gebogen en de voeten op de grond.
 • Armen kruisen. Linker hand op je rechterschouder en omgedraaid.
 • Langzaam oprollen totdat je lendenwervels los zijn gekomen van de grond.
 • Positie 2 seconden vasthouden.
 • Langzaam weer op je rug landen.

Zijkant van de buik trainen

Met onderstaande gekruiste buikspieroefening train je de zijkant van de buik

 • Liggen op je rug
 • Knieën naar de borst
 • Ene been strekken en andere in positie houden
 • Daarna continue wisselen van benen
 • Handen kun je achter het hoofd houden
 • Ellebogen open (dwz van de grond af)
 • Pas op dat je de nek niet overbelast.

Buikspieren onderkant trainen

Met onderstaande knee raise oefening train je de onderste buikspieren

 • Aan een stabiel rek hangen met je handen
 • Knieën optrekken naar de borst

Heb je de knee raise eenmaal onder de knie dan kan deze ook worden ingezet om de zijkant van de buik te trainen. Je voert dan simpelweg de oefening op een zijwaartse manier uit.

Let vooral op je techniek en probeer daarmee de oefeningen vooral goed uit te voeren. Aantal herhalingen is niet zo belangrijk. Veel belangrijker is om tijdens de oefeningen je buikspieren maximaal te belasten.

Als je de sit-up verkeerd uitvoert bestaat het risico dat je onbedoeld de verkeerde spiergroepen te veel belast. Dit kan leiden tot rugklachten en pijnlijke nekspieren.

Overigens vind je hier nog 8 tips voor slanke bovenbenen door thuis te trainen.

Direct thuis starten met oefeningen voor buikvet wegtrainen

Wil je thuis beginnen dan zijn bovenstaande oefeningen prima uit te voeren. Heb je geen beschikking over een kettlebell dan kun je de swing vervangen door situps.

Het is van groot belang om de oefeningen technisch correct uit te voeren. Buikvet verliezen is een combi van goede voeding, trainen en de juiste intensiteit.

Alleen focus op trainen?

Ligt je focus in eerste instantie alleen op trainen? Bedenk dan wel dat het niet mogelijk is om een strakke buik te krijgen zonder dat je voeding op orde is. Zeker in combinatie met de trainingen is het belangrijk om voldoende eiwitten in de dagelijkse voeding te verwerken. De shakes van Dieet Pro kunnen daarbij helpen. Deze shakes bevatten weinig calorieën maar zijn wel erg voedzaam en rijk aan eiwitten.

 

Terug naar het centrale artikel over afvallen buik.

Leave a Reply

2 comments

 1. Anoniem

  … door je knieën ligt te buigen …. ???

  -5