18 redenen waarom Whisky het echte “levenswater” is

Even iets heel anders dan al die artikelen over afvallen en gezond eten. Het is tijd voor het echte nieuws: Whisky drinken is gezond en daar zijn 18 redenen voor aan te wijzen!

De meesten van ons drinken op zijn tijd wel eens een wijntje, biertje of cocktailtje. Gek genoeg komt Whisky niet voor in het rijtje van meest populaire drankjes. Daar mag wat mij betreft verandering in komen. De naam Whisky stamt uiteindelijk af van de naam wisjkebèë  dat “levenswater” betekent. En dit blijkt niet voor niets, want er zijn maar liefst 18 redenen waaruit blijkt dat Whisky gezond is.

 1. Goed voor de calorieën. Calorieën tellers opgelet! Drink je een Whisky dan krijg je slechts 86 kcal per 35 ml binnen. Een flesje bier zit al op 139 kcal en een wijntje op 123kcal.
 2. Goed voor de bloedsuiker. Snelle koolhydraten verhogen je bloedsuiker. Dit heeft allerlei negatieve effecten op je gezondheid. Alcohol zou boordevol zitten met dit spul. Nou het goede nieuws is dat Whisky 0,0 koolhydraten bevat.
 3. Goed voor de bloedsomloop. Van Whisky gaat je bloed beter stromen. Waarom? Whisky verdunt je bloed waardoor het beter gaat stromen. Dus heb je last van koude handen of een hoge bloeddruk, neem dan een lekker glaasje Whisky.
 4. Minder risico op dementie. Drink je regelmatig één tot twee glaasjes Whisky per dag dan lijkt het risico op dementie af te nemen. Je moet niet overdrijven want meer drinken verhoogd het risico op dementie. Dit is de zogenaamde J-vormige curve.
 5. Minder risico op een beroerte. Door de antioxidanten (zoals ellaginezuur) in de Whisky is de kans dat slecht cholesterol zich gaat nestelen in de bloedvaten minder aanwezig.
 6. Whisky verlaagt je cholesterol. Er zijn twee typen cholesterol. De goede en de slechte. Whisky zorgt dat het slechte cholesterol beter door het lichaam afgevoerd kan worden.
 7. Weg met de stress. Tegenwoordig zijn we allemaal druk, druk en nog eens druk. Rennen en vliegen is een dagelijks patroon aan het worden. Relaxen op zijn tijd is van levensbelang. Whisky helpt jou daarbij. Hoe? Doordat je bloed beter gaat stromen krijgen de organen weer meer lucht. Je zenuwen en spieren worden meer ontspannen en je angst en stress voel je uit het lichaam wegvloeien.
 8. Goed voor de spijsvertering. Eten wordt door het lichaam omgezet in energie. Energie hebben we nodig om te kunnen leven. Je spijsvertering speelt daarin een belangrijke rol. Whisky helpt te ontspannen en dat heeft ook zijn effect op de spijsvertering.
 9. Goed voor een goed gesprek. Wat is er nu lekkerder dan lekker met een glaasje Whisky bij het knapperende houtvuur een goed gesprek hebben met je partner, familie of vrienden. Een leuk sociaal leven is belangrijk voor een goede gezondheid.
 10. Met Whisky leer je genieten. Whisky is een drank die je rustig drinkt. Lekker nippen aan een glaasje Whisky boordevol ijs of juist niet. Je leert het leven te waarderen.
 11. Het spoelt de keel. Zeker wanneer je verkouden bent en maar niet van die zere keel af komt kan het heerlijk zijn om een glaasje Whisky te drinken. Het werkt verzachtend voor je keel en maakt de boel weer wat losser.
 12. Whisky houdt je jong. Stress is een van de oorzaken dat je snel veroudert. Door regelmatig te relaxen houdt jij jezelf jong. Mobieltje en laptop aan de kant en Lekker rustig zitten zonder ergens mee bezig te zijn, heerlijk.
 13. Whisky versterkt je harnas. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen allerlei ziekten. Aangezien Whisky ook antioxidanten bevat versterkt het je lichamelijk harnas. Uiteraard wil dit niet zeggen dat je niet meer ziek wordt, maar ook hier geldt dat alle beetjes helpen.
 14. Met Whisky heb je wat te bieden. Een goede Whisky heeft niet iedereen in huis. Heb je gasten op bezoek dan kun je ze verassen met een goed glas Whisky.
 15. Whisky breekt schadelijke cellen af. Whisky bevat ellagzuur. Dit zuur breekt schadelijk cellen af en dit kan het risico op ziektes verminderen.
 16. Whisky verveelt niet. Het hebben van een leuke hobby is super gezond. Lekker bezig zijn met iets dat je echt leuk vindt. Whisky kan een echte hobby zijn. Deze drank kent een rijke geschiedenis die alleen al een onderzoek waard is. Ook de variatie aan smaken is enorm.
 17. Whisky bezorgt je kennis. Er zijn zo veel verschillende soorten Whisky dat er een enorme keuze is tussen de soorten Whisky. Je verdiepen in het product bezorgt je nieuwe inzichten. Zo leer je van alles over de landen en plaatsen waar het product vandaan komt.
 18. Met Whisky leef je langer. Met al die positieve effecten op de gezondheid kan het niet anders dan dat je wel langer gaat leven met een glaasje Whisky op zijn tijd.

Uiteraard geldt ook voor de Whisky dat overmaat schaadt. Houd het dus bij een of twee glaasjes per dag. Overigens is het niet zo dat je nu acuut Whisky zou moeten gaan drinken. Mensen die het niet drinken komen niets tekort als je gewoon gezond eet en drinkt.

Is het nu eigenlijk Whisky of Whiskey?

Toen ik dit artikel schreef moest ik zelf even opzoeken hoe je het nu ook al weer precies schrijft. Whisky is de oorspronkelijke naam. In de 19e eeuw gingen de Ieren voor het eerst vanuit Europa Whisky exporteren naar de Verenigde Staten. Om het product beter aan te laten sluiten is toen de letter “e” toegevoegd en ontstond de naam Whiskey. De officiële spelling is nog steeds “Whisky”.

 

Leave a Reply

1 comment

 1. Anoniem

  Haha. J’accuse! Ik beschuldig je van whish(ky)-full thinking.