Crash dieet


Het crash dieet wat is dit nu precies en is dit gezonde manier van afvallen of juist niet? Op deze pagina zal ik verder ingaan op het crash dieet en jou voorzien van objectieve informatie. Op basis hiervan kun je zelf de beslissing maken of dit dieet wel of niet geschikt is voor jou. Ook krijg je informatie over verschillende opties om direct en eenvoudig een crash dieet te volgen.

Afvallen met een crash dieet

Een dieet volgen is een van de bekendste manieren van afvallen. Nu bestaan er echter een flink aantal verschillende soorten diëten. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat een vriendin of collega het ideale dieet had gevonden, waarbij de kilo’s eraf vlogen, maar dat datzelfde dieet voor jou helemaal niet zo goed bleek te werken. Dat komt omdat elke persoon en elk lichaam vaak net anders reageert op afvalmethodes. Daarom is het van belang dat je de juiste methode vindt, die het beste bij jou en je lichaam past. Je hebt vast wel eens van gehoord van een crash dieet.

Crash dieet, hoe werkt het?

De idee achter het crash dieet is vrij eenvoudig. Je eet dermate weinig calorieën dat je dagelijks een enorm calorisch tekort heeft. Dit wil zeggen veel minder calorieën hebt gegeten dat je lichaam per dag verbrandt. Met het crash dieet eet je minder dan 1.000 calorieën per dag. In dit artikel over snel afvallen heb je al kunnen lezen dat een man gemiddeld 2.250 en een vrouw 2.000 calorieën per dag verbruikt. Als je slechts 1.000 of minder calorieën per dag eet zul je dan ook erg snel gaan afvallen.

Aangezien deze vorm van diëten enorm pittig is, duurt een crash dieet maar een korte periode (maximaal een week). Het is pittig omdat je feitelijk continu honger hebt. Ook het eten is nou niet echt om over naar huis te schrijven. Meestal eet je sinaasappels, crackers, eieren, tomaten, yoghurt, tartaar, beschuiten en soep. Beetje afhankelijk van welk soort crash dieet.

Enkele voorbeelden van crash diëten zijn:

 • Een 1-dag-dieet
 • Een 3-dagen-dieet
 • Een soep crash dieet
 • Een yoghurt crash dieet
 • Een ziekenhuis crash dieet

Elk bovengenoemd dieet volgt een strak schema, waarin je niet meer dan 1000 calorieën op een dag binnenkrijgt. Wanneer je een van deze crash diëten probeert, zal je merken dat het nog een hele uitdaging is!

Is het crash dieet gezond

Het antwoord hierop is simpel: nee. We behandelen het dieet hier omdat mensen er informatie over willen hebben. Het is zeker geen aanrader omdat het niet gezond is om zo weinig te eten. Daar komt bij dat een crash dieet simpel weg niet werkt. Je zult ongetwijfeld wat kilo’s afvallen maar dit is niet blijvend. Daarmee wordt het doel dus niet bereikt.

Juist door een eetpatroon te veranderen wil je afvallen. Door een gezond eetpatroon te ontwikkelen leg je de basis voor de toekomst. Vaak is dit vooral een kwestie van anders eten, en niet zozeer van minder eten.

Doordat je met een crash dieet zo weinig eet gaat het lichaam naast de vetreserves ook spiermassa verbranden. Spiermassa is onder andere goed voor de vetverbranding. Omdat uw spiermassa is afgenomen is ook uw vetverbranding trager geworden en komt u sneller aan. Een jojo effect is met dit soort diëten haast onvermijdelijk.

De voordelen van een crash dieet

Een crash dieet is een heel specifieke en gerichte vorm van afvallen, die voor sommige mensen prima kan werken. De voordelen van een crash dieet zijn dat je er in korte tijd aardig wat kilo’s mee kwijt kunt raken. Bovendien zijn er strakke dieetschema’s beschikbaar, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zo’n dieetschema kan er als volgt uitzien:

 • Bij het opstaan twee glazen koud water drinken.
 • Als ontbijt neem je een schaaltje magere yoghurt, een kop koffie en een stuk fruit.
 • Tussendoor neem je één stukje fruit en een glas water.
 • Voor de lunch eet je hetzelfde als voor het ontbijt: een schaaltje magere yoghurt, een kopje koffie en een stuk fruit.
 • Tussendoor kun je weer een stukje fruit nemen, een glas water en eventueel een kopje koffie.
 • Voor het avondeten volstaat een bakje sla, aangevuld met rauwkost, zoals wortel, komkommer of tomaat. Neem een bakje magere yoghurt als toetje met een stukje fruit ernaast of erdoorheen.
 • Verder mag je ‘s avonds nog twee koppen zwarte koffie en water drinken.

Dit is het schema voor een 1 dag crash dieet. Zie je hoe strak en streng dit dieet is vormgegeven? Het heet immers niet voor niets een crash dieet. Hiermee zou je in één dag tot wel twee kilo af kunnen vallen.

Nadelen crash dieet

Wanneer je geïnteresseerd bent in het volgen van een crash dieet, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen van crash diëten. Een crash dieet kan klinken als een wondermiddel – als je het vol kan houden – maar dat is het zeker niet. Het belangrijkste nadeel is dat een crash dieet inherent ongezond is. Plotseling veel minder gaan eten is geen goed idee, omdat het je lichaam in de war brengt. Daarnaast zorgen crash diëten niet voor een duurzame verandering in je eetpatroon, waardoor je het welbekende jojo-effect creëert. Inderdaad, met een crash dieet kun je in korte tijd flink afvallen, maar omdat een dergelijk dieet je niet traint om structureel gezonder te leven, is het bijna zeker dat je na afloop weer in je oude eetgewoonten vervalt, waarmee je al je harde werk en afzien ongedaan maakt.

Daarnaast zijn crash diëten een type dieet dat uitsluitend focust op de inname van calorieën en die zo veel mogelijk probeert te verminderen. Daarmee houdt zo’n dieet zich echter slechts bezig met één aspect van gezond afvallen. Naast een verminderde calorie-inname is het tevens van belang dat je regelmatig meer calorieën verbrandt. In de basis is afvallen niets anders dan meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.

Samenvattend kom ik tot de volgende lijst met nadelen als je wilt afvallen met een crash dieet.

 • Honger gevoel;
 • Te weinig van de dagelijks benodigde brand-, bouw en beschermende stoffen. Lees hier meer over gezond eten;
 • Spiermassa wordt aangetast en daarmee uw vetverbranding;
 • Duf gevoel;
 • Vermoeidheid;
 • Duizelig (te lage bloedspiegel);
 • Verwardheid;
 • Hartkloppingen;
 • Verlies van bewustzijn;
 • Geen professionele begeleiding.

Welke crash diëten zijn er

Er zijn enkele bekende vormen van crash diëten te weten:

 • Het ziekenhuisdieet
 • Het soepdieet
 • Het yoghurtdieet
 • Het sapdieet

Een aantal van bovenstaande diëten hebben we kort toegelicht op onze pagina over diëten. Ik wil hier niet te veel op ingaan omdat ik niet achter deze vorm van diëten sta.

Op een gezonde manier duurzaam gewicht verliezen

Crash diëten zijn dus een valide en bruikbare manier om in korte tijd zo veel mogelijk kilo’s kwijt te raken. Maar het vormt geen structurele, gezonde of duurzame manier om met overgewicht om te gaan. Ervaringen van mensen die crash diëten volgden lopen ook zeer uiteen.

Onderstaande ervaringen komen bijna altijd terug:

 • Crash diëten zorgen dat je je minder dik voelt door het weinige eten dat je tot je neemt en de hoeveelheid water die je drinkt.
 • Bijna iedereen die het heeft geprobeerd is het erover eens dat crash diëten enorm moeilijk vol te houden zijn.

Wil je naast gewicht verliezen ook conditie, uithoudingsvermogen en spiermassa opbouwen, dan heb je aan alleen diëten, laat staan crash diëten, niet genoeg. Het structureel aanpassen van je eetpatroon en het beginnen met sporten (het liefst enkele keren per week) zijn gezondere en meer op de lange termijn gerichte oplossingen voor het bestrijden van overgewicht.

Alternatief voor het Crash Dieet

Dieet Pro shakes

Je wilt snel afvallen op een gezonde manier. Dan is het crash dieet niet iets om aan te bevelen. Wat ik wel kan aanbevelen is het afslankprogramma van Dieet Pro. Dit programma bestaat onder andere uit shakes welke kwalitatief hoogwaardig en niet duur zijn.

Met Dieet Pro kun je op een gezonde manier afvallen en tegelijkertijd werken aan een gezonder eetpatroon. De shakes zijn bijna helemaal vrij van suikers, koolhydraten en vetten. Daarnaast bevatten ze erg weinig calorieën maar wel hoogwaardige eiwitten. Het enige wat jij hoeft te doen is te zorgen dat je voldoende (gezonde) voeding binnenkrijgt. Dit om te voorkomen dat je de nadelen van een crash dieet gaat ervaren.

Werk tijdens het afvallen met Dieet Pro automatisch aan een gezonde levensstijl met de gratis recepten en begeleiding. Deze gratis recepten krijg je standaard meegeleverd.

Door af te vallen en tegelijkertijd een gezonder eetpatroon aan te leren leg je de basis voor een gezond gewicht. Afvallen kan natuurlijk ook zonder de recepten en door gewoon de shakes te gebruiken. Let er dan op dat je niet minder dan 1.500 calorieën per dag eet.

Bestellen kan via onderstaande knop die toegang geeft tot de Dieet Pro actiepagina. Of lees eerst de review over Dieet Pro waar je ook gratis toegang vindt tot het Dieet Pro weekmenu.

Timfit SX5 shakes en afslank-pakketten

Met Timfit kun je op een snelle en gezonde manier afvallen. Deze wetenschappelijk onderbouwde afslankmethode biedt gegarandeerd resultaat. Met een klantbeoordeling van ruim 8,3 op een schaal van 10 is deze methode ontzettend populair geworden in zowel Nederland als België. Maar liefst 97% van de klanten beveelt dit product aan. Deze populariteit is niet tijdelijk want het is al enkele jaren een van de best verkochte diëten.

Timfit biedt unieke maaltijdvervangers met een hoge dosering eiwit (maar liefst 26 gram). Het bevat daarnaast 4 unieke ingrediënten en maar liefst 6,6 gram aan vezels per maaltijd. Door de lage hoeveelheid suikers en de gezonde voedingsstoffen biedt Timfit een uitgebalanceerde maaltijd met erg weinig calorieën. Daarnaast bevat Timfit ook nog eens 23 verschillende soorten vitaminen en mineralen. Dit betekent snel afvallen op een gezonde manier.

Om extra ondersteuning te geven is het mogelijk om (vrijblijvend) gratis gebruik te maken van persoonlijke coaching. Een erg compleet dieet.

Recent Posts